Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ Η ΕΛΛΑΔΑ


Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, οι παραιτήσεις υπουργών και οι απεργίες καλύφθηκαν  λεπτό προς λεπτό από τα διεθνή ΜΜΕ. Παράλληλα αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις για την ευρωζώνη και το ευρώ από μια τυχόν χρεοκοπία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters  φιλοξενεί τις δραματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. "Αλλά η ελληνική πολιτική σκηνή παρέμεινε εξαιρετικά ασταθής και απρόβλεπτη έως την μέρα της ψηφοφορίας του κοινοβουλίου" γράφει το ...
...πρακτορείο και αναφέρεται στα σημερινά επεισόδια έξω από τη Βουλή.
"Ο Λουκάς Παπαδήμος προειδοποιεί για το χάος μίας χρεωκοπίας"  είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του  BBC με βίντεο και φωτογραφίες από τα σημερινά επεισόδια.


Το περιοδικό Time βλέπει να αυξάνεται ο φόβος στην Ελλάδα για επιστροφή στην δραχμή. "Στην Ελλάδα μεγαλώνει η σκιά της επίφοβης δραχμής" είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που φιλοξενεί δηλώσεις Ελλήνων καθηγητών και πολιτών. "Η δραχμή δεν είναι απλώς μία μεταφορά για την άμεση φτώχεια. Για πολλούς συμβολίζει επίσης μία αποκαρδιωτική ολίσθηση στο παρελθόν" γράφει μεταξύ άλλων το περιοδικό.

Με τον τίτλο "Μικρύνετε την Ευρωζώνη για να την σώσετε" το CNN αναφέρει "κάθε μέρα η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει" και αναρωτιούνται εάν είναι πιο σοφό να μείνουν λιγότερες χώρες στην ευρωζώνη.
Το CNN συνεχίζει χαρακτηρίζοντας ηρωικό το ΔΝΤ και την Ευρώπη που προσπαθούν σαν Δον Κιχώτες να σώσουν την Ελλάδα, αρνούμενοι να δουν ότι η Ελλάδα σε λίγο θα εξαναγκαστεί να βγει από το ευρώ σε λίγο καιρό.



Πρώτο θέμα του  Bloomberg είναι  οι εξελίξεις στην Ελλάδα. "Παπαδήμος προς υπουργός: Στηρίξτε τη διάσωση ή παραιτηθείτε" είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, την άρνηση του Γιώργου Καρατζαφέρη να υπογράψει τα νέα μέτρα και τις εξελίξεις στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρονται εκτενώς στα σημερινά γεγονότα δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις Παπαδήμου και στο δίλημμα που έθεσε στους υπουργούς του. Όλες οι πολιτικές εξελίξεις καθώς και οι συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας αναφέρονται λεπτομερώς στο άρθρο της Αμερικάνικης εφημερίδας καθώς και οι δηλώσεις Βενιζέλου στις Βρυξέλλες. Σε γενικές γραμμές η εφημερίδα παραμένει ουδέτερη στην στάση της.

Αντίθετα, πιο αισιόδοξη για τις εξελίξεις εμφανίζεται η Wall Street Journal, η οποία σημειώνει ότι "οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν καταφέρει να φθάσουν ως το 2012 χωρίς να προκαλέσουν μια καταστροφή". Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει την αντιστροφή του κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατούσε στις αγορές, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί.


Η Guardian με φωτογραφίες από τις σημερινές συγκρούσεις διαδηλωτών και αναφέρεται εκτενώς στα επεισόδια, στις αντιδράσεις των βουλευτών και τις πέντε παραιτήσεις εξαιτίας των μέτρων και την άρνηση του ΛΑΟΣ να ψηφίσει υπέρ των νέων μέτρων. Φυσικά δεν λείπει η αναφορά στους οίκους αξιολoγήσεις και στο τρενάκι του τρόμου που φαίνεται να έχει καβαλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η  Le Monde αναφέρεται στις εκκλήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την ανάγκη υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρότητα πρόβλημα με τις εισαγωγές βασικών αγαθών και προϊόντων. Σε βασικό της άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η Le Monde κάνει λόγο και για στον κίνδυνοι κοινωνικής έκρηξης που ενδέχεται να προκαλέσουν τα συνεχή μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.


Η Handelsblatt περιγράφει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τονίζει την "υποχρέωση που έχει η πολυκομματική συμμαχία στην χώρα να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει με τους δανειστές της στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ εώς τις εκλογές της άνοιξης προκειμένου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία τον Μάρτιο".


Το γερμανικό περιοδικό Der Spigel  που χαρακτήρισε "φαρσοκωμωδία" τις προσπάθειες διάσωσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται στις παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου και εστιάζει στις επικρίσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη για τη γερμανική πολιτική, ο οποίος έκανε λόγο για "γερμανική μπότα" κατοχής στην Νομισματική Ένωση.

Η Figaro αναφέρεται  στην κρίσιμη ιστορική συγκυρία της Ελλάδος και στην περίπτωση δημιουργίας κλίματος κοινωνικής αναταραχής σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε χρεοκοπία..