Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

NOMIMO NAI! ΗΘΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Κε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑ;


Του  Κώστα Σκιαδόπουλου
Αεροπορικού Σύμβουλου, Πρ. Αερολιμενάρχη Κέρκυρας  


                  Δαπάνη 18.500 ευρώ.  Νόμιμο ναι .... ηθικό είναι ; 
           Με αφορμή τα όσα γράφονται σχετικά με το υψηλό κόστος της δαπάνης για την  εκδήλωση της παρουσίασης των πεπραγμένων ενός έτους δράσης της περιφέρειας, θέλω να κάνω ορισμένες επισημάνσεις βλέποντας το όλο  θέμα όμως από μια διαφορετική οπτική γωνία.
           Όπως ανακοινώθηκε  η σχετική δαπάνη  ανέρχεται στο ποσό των 18.500 ευρώ και σύμφωνα με διευκρινίσεις   της περιφέρειας,  η συγκεκριμένη δαπάνη είναι...
... ΚΑΘΟΛΑ ΝΟΜΙΜΗ !!!  ότι τηρήθηκαν δηλαδή όλες οι νόμιμες διαδικασίες  και   ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν προέρχονται από εισροές κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.    
           Ειλικρινά διαβάζοντας την σχετική διευκρινιστική επιστολή  που εμπεριέχει και την παραπάνω φράση, στην κυριολεξία  έμεινα άναυδος, γιατί θυμήθηκα μια άλλη παρεμφερή φράση…ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ. Η παραπάνω φράση ως γνωστό ανήκει σε πρωτοκλασάτο πρώην υπουργό επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ο οποίος την χρησιμοποίησε προκειμένου να δικαιολογήσει διαφυγή ιδίων  κεφαλαίων στο   εξωτερικό και την τοποθέτησή τους  σε offshore εταιρείες, ώστε να αποφύγει την καταβολή φόρων στο Ελληνικό κράτος.
              Όταν λοιπόν σήμερα η πατρίδα μας ευρίσκεται σε μια πρωτοφανή οικονομική περιδίνηση, όταν η ανεργία καλπάζει και ένας στους τρεις συμπολίτες  μας είναι άνεργος,  όταν ένα στα δυο μαγαζιά κλείνουν και μαγαζάτορες που  μετά από χρόνια αγώνα για να στήσουν ένα μαγαζί …..τώρα το κλείνουν, όταν  παιδιά  πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς ένα ποτήρι γάλα, όταν βλέπεις τις ουρές των συμπολιτών μας στο κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολης ,  όταν βλέπεις να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των συνανθρώπων μας που πηγαίνουν με μια καραβάνα στα συσσίτια για λίγο φαγητό, όταν βλέπεις άλλους συμπολίτες μας  να μη έχουν να πληρώσουν ακόμα και το ηλεκτρικό……..
τότε  η κατασπατάληση 18.500 ευρώ για μια φιέστα, μπορεί  να είναι νόμιμη……  είναι όμως και  ηθική ;
                  Τα 18.500 ευρώ αντιστοιχούν σε 75.000 κιλά πατάτες Ελληνικές και μάλιστα Νευροκοπίου με 25 λεπτά και όχι Γαλλίας με 2.50 ευρώ που δυστυχώς ακόμα και σήμερα κάποιοι συμπολίτες τις αγοράζουν, ή 20.000 κουτιά γάλα ή γιαούρτια  για  παιδιά αλλά και  γέρους που τα έχουν ανάγκη και  δεν έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν, ή 20.000 κιλά ψωμί, ή 20.000 κιλά ζυμαρικά, ή7.000 κιλά λάδι ή ακόμα 7.500 κιλά κρέας κοτόπουλο!!!!   
                   Με δεδομένη όμως την σημερινή  δυσμενέστατη  οικονομική συγκυρία που βιώνει ο Ελληνικός λαός το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η διαχείριση της συγκεκριμένης απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, εμπεριείχε έστω και μερικώς κοινωνικό περιεχόμενο, ή ήταν  στην κυριολεξία λεφτά πεταμένα;  
            Η κατασπατάληση  χρήματος ειδικά σήμερα και μάλιστα όταν ο Έλληνας πολίτης βρίσκεται στην κυριολεξία ένα βήμα πριν την παράκρουση, είναι δυστυχώς ένα ακόμα δείγμα γραφής μιας διαχρονικά ανάλγητης Δημόσιας Διοίκησης. Όσο λοιπόν νόμιμη και αν είναι η συγκεκριμένη  δαπάνη, μόνο και μόνο η χρονική  συγκυρία της υλοποίησής της, θεωρώ  βέβαιο και πέρα πάσης αμφιβολίας , ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας συμπολίτης μας που να συμφωνήσει ότι αν και νόμιμη είναι και ηθική.
            Βεβαίως θα αντιτάξουν το επιχείρημα περί κωδικού και ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά σε άλλες δράσεις. Το θέμα εδώ όμως δεν είναι εάν μπορούσαν ή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά σε άλλες δράσεις , το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να πετάς στον αέρα ένα τόσο σημαντικά μεγάλο ποσό χρημάτων, την στιγμή που συνάνθρωποί μας στην κυριολεξία λιμοκτονούν οπότε στην περίπτωση αυτή το νόμιμο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι και ηθικό.
            Μια αντίστοιχη περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος, για φιέστα και πάλι και που βίωσα προσωπικά, αλλά χωρίς μνημόνιο  τότε, συνέβη  το καλοκαίρι του 2000 όταν για την εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος στο αεροδρόμιο του Ακτίου, το Ελληνικό δημόσιο πλήρωσε τριάντα εκατομμύρια δραχμές !!! Τότε τα γνωστά πιράνχας  που ενδημούν  ως γνωστό σε κάθε δημόσια υπηρεσία, είχαν φροντίσει να φέρουν καθίσματα με πολυτελή επένδυση, πλούσιο catering καθώς  και τα  ηχητικά, όλα από την Θεσσαλονίκη!! Και το τραγικό της υπόθεσης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση δεν ξεπερνούσαν τους 100, δηλαδή για   τον καθένα ή  ΥΠΑ πλήρωσε 300.000 !!!! δραχμές .
              Μήπως λοιπόν σ’ αυτόν τον τόπο ακόμα και σήμερα δεν άλλαξε τίποτε ; Αθάνατο Ελληνικό κράτος !!!
                                        Με ιδιαίτερη εκτίμηση