Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ


Το ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό και μαγιά. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τον τύπο του αλεύρου που χρησιμοποιείται, δίνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο καθένα. Το κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο. Το ψωμί σίκαλης που...
... γίνεται από μείγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης. Το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό). Το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλές φορές με ανάμειξη άλλων σπόρων ή ξηρών καρπών (σουσάμι, νιφάδες βρώμης, καρύδι).

Ο μύθος ότι παχαίνει

Το ψωμί δεν παχαίνει. Μια λεπτή φέτα ψωμιού 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 70 – 80 θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό του περιεχόμενο είναι οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά που συνήθως συνοδεύεται (τυρί, λιπαρές σάλτσες, βούτυρο). Η υπερβολή στην ποσότητα του ψωμιού επίσης συντελεί στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Και φυσικά όταν το γεύμα περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες από άλλα τρόφιμα π.χ. μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, καλό είναι να μην συνοδεύεται και με ψωμί. Το μέτρο η σωστή επιλογή είναι το κλειδί πάντα στην ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Πηγή: nline.gr