Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ....

…στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας
Αθήνα
Με απευθείας κάλυψη, ανταποκρίσεις από το Σύνταγμα, αναλύσεις και φωτορεπορτάζ καταγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την «καθοριστική» ημέρα της Ελλάδας. Η πολιορκία του Κοινοβουλίου εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας επί των νέων οδυνηρών μέτρων κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης με τους ανταποκριτές τους να...
... μεταδίδουν τις εξελίξεις ζωντανά και μέσω Twitter. «Φωτιά» στο Σύνταγμα, 25.000 πολίτες στους δρόμους, ιστορικής σημασίας κοινοβουλευτική ψηφοφορία, το φάσμα της χρεοκοπίας...

Για την τεράστια κοινωνική έκρηξη που επιφέρουν τα μέτρα λιτότητας προς αποφυγή της πτώχευσης μιλά η ανταποκρίτρια της ιταλικής La Stampa στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο Σύνταγμα αναμεταδίδοντας και μέσω Twitterτις εξελίξεις από την «πλατεία που καίγεται» και τις φωνές των πολιτών που «δεν θέλουν να ζήσουν σαν σκλάβοι».

«Ντυμένες» με εικόνες από τα επεισόδια οι πρωτοσέλιδες ειδήσεις για τα γεγονότα στην Ελλάδα στον ιταλικό Τύπο. Για τις συγκρούσεις μπροστά στη Βουλή και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς το ελληνικό έθνος ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν» γράφει η Repubblica.

«Η Ελλάδα με κομμένη την ανάσα» αναφέρει η Corriere della Sera, παραθέτοντας τα μέτρα-φωτιά που καλείται να λάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου προς εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.

«Ελλάδα, λιτότητα στο νοσοκομείο. Φέρτε τις σύριγγες από το σπίτι» είναι ένα από τα άρθρα της ανταποκρίτριας της Stampa για τις κοινωνικές διαστάσεις που έχει λάβει η κρίση. Ο ιταλικός Τύπος έχει την πιο ευρεία κάλυψη των γεγονότων στην Αθήνα, δεδομένου της βαρύτητας που έχουν για τη Ρώμη οι εξελίξεις -και η οποία αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και στις χθεσινές δηλώσεις των Μάριο Μόντι και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ότι «δεν είμαστε Ελλάδα, η Ιταλία τήρησε τις υποσχέσεις της»...

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει για το μέλλον ανάμεσα στις θυσίες και χάος, γράφει η ισπανική El Pais. Είκοσι πέντε χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο του γαλλικού Le Monde δίπλα σε φωτογραφίες διαδηλωτών που συγκρούονται με τις δυνάμεις της τάξης στην πλατεία Συντάγματος. «Νύχτα της απόφασης» λέει το γερμανικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία για την κύρωση των μέτρων.

Την κοινοβουλευτική συζήτηση επί του νέου Μνημονίου παρακολουθεί στενά το ΒBC με τον ανταποκριτή του Κρις Μόρις στην Αθήνα να μεταδίδει πως παρά τις διαρροές στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού, τα μέτρα εκτιμάται ότι θα υπερψηφιστούν -ειδάλλως η Ελλάδα θα βρεθεί απέναντι στη χρεοκοπία το Μάρτιο.

Εκτενής η κάλυψη των εξελίξεων εντός και εκτός Βουλής από τον βρετανικό Guardian. «Υπάρχει κουβέντα για την έξοδο, αλλά η χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Η προοπτική μιας Ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα συζητείται τώρα ανοιχτά, παρόλο που θα προκαλούσε τραπεζικό χάος» λέει η αρθρογράφος του Observer Χέδερ Στιούαρτ.

Πρώτη είδηση η κατάσταση στην Ελλάδα και στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του αμερικανικού δικτύου CNN. Για το χρόνο που εξαντλείται για την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας μιλά η Wall Street Journal. «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για κρίσιμη ψηφοφορία για τη λιτότητα» γράφει η εφημερίδα δίπλα στη φωτογραφία ενός παιδιού μπροστά στις ασπίδες των αστυνομικών.

Με έκτακτα τηλεγραφήματα καλύπτουν τις εξελίξεις τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Ιn.gr