Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ...

                                                …η Ελλάδα!

Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου ξανά η Ελλάδα, μετά το ολονύχτιο θρίλερ που κατέληξε σε μερική συμφωνία επί των μέτρων και τη δυσπιστία της Ευρώπης ότι η χώρα μπορεί να εφαρμόσει όσα απαιτούνται.

Σύμφωνα με το BBC, που έχει ρεπορτάζ από το Eurogroup, οι ευρωπαίοι εταίροι αμφισβήτησαν την...


... εγκυρότητα της συμφωνίας, με τον Β. Σόιμπλε να αναφέρει συγκεκριμένα ότι το "πακέτο" δεν είναι σε "φάση τέτοια που να μπορεί να υπογραφεί".

Προστίθεται στο ρεπορτάζ ότι ακόμη δεν είναι γνωστά πολλά για το νέο "πακέτο" αλλά τα μέτρα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των συνδικάτων που προκήρυξαν απεργία.

Ο ανταποκριτής του BBC, στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το κλίμα στην ΕΕ είναι σκληρό για την Ελλάδα και προσθέτει πως ενώ η επίσημη θέση είναι πως η Ελλάδα πρέπει να διασωθεί, αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μία ελληνική χρεοκοπία "δεν θα ήταν καταστροφή".

Το Reuters αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας έφτασαν σε μία "αρκετά καθυστερημένη" συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να εξασφαλιστεί ένα νέο δάνειο για τη χώρα, προσθέτει ωστόσο και αυτό πως οι εταίροι εμφανίζονται δύσπιστοι.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται "κουρασμένοι" από την αλυσίδα των υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν και τις εβδομάδες διαβουλεύσεων πάνω στους όρους του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η "χαοτική χρεοκοπία".

Η WSJ αναφέρεται επίσης στην επίτευξη συμφωνίας στην Ελλάδα και στην άρνηση των Ευρωπαίων να την επικυρώσουν. Προστίθεται πως οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στα περισσότερα από όσα ζητεί η τρόικα, αλλά εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς την περικοπή των επικουρικών, αφήνοντας ένα "κενό" ύψους 300 εκατομμυρίων που αναζητούνται.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η πρώτη ρωγμή" στην ενότητας της κυβέρνησης  Παπαδήμου  ήταν η παραίτηση του υφυπουργού Απασχόλησης, 
Γιάννη Κουτσούκου  και παραθέτει όσα αναφέρει στην επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό. 

Τονίζεται ιδιαίτερα το σημείο όπου αναφέρει πως "οι δανειστές αγνόησαν τις προτάσεις και τα επιχειρήματα του υπουργείου και του υπουργού Απασχόλησης" και "ότι με έναν απρεπή και αδιάντροπο τρόπο επέβαλαν μέτρα που καταλύουν τις εργασιακές σχέσεις".

Η λέξη "δυσπιστία" είναι το "κλειδί" και στην ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι οι "δύσπιστοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αρνήθηκαν να δώσουν το "πράσινο φως" στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Το Πρακτορείο αναφέρεται στη δήλωση Βενιζέλου, ο οποίος περίμενε την έγκριση του Eurogroup και τον "πάγο" εκ μέρους της ΕΕ, μέσω των δηλώσεων Σόιμπλε και Γιούνκερ.

Επίσης υπογραμμίζεται η προειδοποίηση του Όλι Ρεν, ότι οι Έλληνες πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν τους ευρωπαίους εταίρους και ότι το πρώτο βήμα είναι να εγκριθεί από τη Βουλή το νέο "πακέτο" των μέτρων.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο αναφέρουν πως "κρίσιμης σημασίας" είναι επίσης να παρέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί γραπτές εγγυήσεις. 

Ρεπορτάζ του Associated Press