Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ GOJI BERRY !!!

Tι είναι το goji berry και γιατί να το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Goji-berriesΞαφνικά άκουγα παντού για τα goji berries. Άραγε πρόκειται για μία νέα διατροφική τάση που θα ξεχαστεί μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη ή όντως πρόκειται για ένα πολύ ωφέλιμο τρόφιμο που αξίζει να το εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας για πάντα;
Αυτή την απορία (και μερικές ακόμα) θέλησα να μου λύσει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, κυρίαΔέσποινα Μαρσέλου όταν επικοινώνησα μαζί της:
-Καταρχάς, τι είναι το goji berry;
-‘’Το συγκεκριμένο φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. και χρησιμοποιείται στηνκινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίαςτου ήπατος και των νεφρών’’.
-Αποτελεί όντω,  ένα τόσο ωφέλιμο τρόφιμο για τον οργανισμό;
-‘’Το goji berry θεωρείται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Τα αποξηραμένα μούρα του περιέχουν 68% υδατάνθρακες, 12% πρωτεΐνες, 10% λίπη και 10% φυτικές ίνες σε μια συνολική θερμιδική αξία που ανέρχεται στις 370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν επίσης βιταμίνες C, B1, B2 και Βήτα-καροτίνη, καθώς και μια σειρά απόμεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.
-Γιατί το goji berry συστήνεται έντονα σε όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή;
‘’Επειδή η συγκέντρωση των goji berries σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι 10 φορές περισσότερη από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερη από το κόκκινο κρασί (οπότε δικαιολογίες για αλκοόλ τελείωσαν!) ενώ μεγάλη είναι και η περιεκτικότητατους σε αμινοξέα και μέταλλα (έχουν 12% πρωτεΐνη) που βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων’’.
Αναλυτικά το goji berry έχει:
1) Αντιοξειδωτική δράση: Καταφέρνει και μειώνει τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες συντελούν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αλτσχάιμερ, πάρκινσον)
2) Αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες, λόγω της παρουσίας των πολυσακχαριτών (glycoconjugate) ενώ μπορεί να βοηθήσει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο. Το γερμάνιο που περιέχει, θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
3) Ενισχύει τη μακροζωία: Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κάποιων ερευνών, όταν ζητήθηκε από ηλικιωμένους να καταναλώνουν goji berries μία φορά την ημέρα για 3 εβδομάδες, παρατηρήθηκε πως στο 67% των συμμετεχόντων οι λειτουργίες των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν σε ισχύ.
Η κυρία Μαρσέλου ωστόσο επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή μας σε ένα ζήτημα:
‘’Οι παραπάνω ιδιότητες δεν ξέρουμε αν ισχύουν σε χυμό ή σε άλλη μορφή. Τα goji berries μπορούν να εμφανίσουν παρενέργειες όπως κοιλιακές διαταραχές και ημικρανίες κυρίως επειδήκαι δεν αποτελεί τυπικό τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής.
Έτσι, προτείνω goji berries Δυτικής Μεσσηνίας παρά Κίνας και η κατανάλωση τουςαντενδεικνύεται σε άτομα που έχουν θρομβοφιλία.
-Τώρα που μάθαμε όσα χρειαζόμασταν για αυτό το είδος μούρου πως μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας;
‘’Μια καλή ιδέα είναι να τα καταναλώσετε ως πρωινό γεύμα μαζί με γάλα, κουάκερ, σταφίδα και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης να ρίξετε goji berries σε μια πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς και τυρί ενώ όσοι είναι λάτρεις των γλυκών μπορούν να βάλουν goji berries στη γέμιση του κλασσικού, σπιτικού κορμού σοκολάτας’’.
goji-berries-salad
Εντάξει, πείστηκα! Goji berries – Δυτικής Μεσσηνίας, γιατί στηρίζουμε και ελληνικά προϊόντα – here I come!
Ευχαριστούμε θερμά τη κυρία Δέσποινα Μαρσέλου για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.
Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ειδίκευση στη κλινική διατροφή και ανοσολογία
Τηλ: 210.453.6144, Κιν: 6944.363.825
Web: www.getactive.gr και το αγγλικό site  www.nutriexpert.co.uk
Email: info@getactive.gr
Πηγή:inews.gr