Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση με τίτλο: «Ιωάννης Καποδίστριας – Ο Έλληνας – Ο Ευρωπαίος - Homo Universalis», στην Κέρκυρα, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
 
 Με την Πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», Δρ Μαίρη Μαρούλη – Ζηλεμένου, καθώς και τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Πολιτιστικοί Ορίζοντες», Αναστάσιο Βαρελά, είχε συνάντηση και συνεργασία ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.

  Σκοπός της συνάντησης ήταν η μεταφορά της περιοδεύουσας έκθεσης με τίτλο: «Ιωάννης Καποδίστριας – Ο Έλληνας – Ο Ευρωπαίος - Homo Universalis», στην Κέρκυρα, με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

  Στόχος της έκθεσης, που, σημειωτέον, θα περιοδεύσει στην Ελβετία, Ρωσία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κύπρος και Ελλάδα, είναι η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής διάστασης του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη   στον 19ο αιώνα.
  Η έκθεση θα περιλαμβάνει κειμήλια, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια από την  Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ελβετία και άλλες χώρες.
  Η απόφαση για την πραγματοποίηση της έκθεσης στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, τόσο ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας όσο και ως πρώτος Κυβερνήτης του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της συνεργασίας των λαών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρηνικής επίλυσης των διακρατικών διαφορών και πρώιμος εκφραστής του σύγχρονου ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.