Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΑΛΑΚΡΑΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΑΡΕΛΗΣ......

Bald_HeadΜια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Γιώργο Κωτσαρέλη, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τον πρωταρχικό μηχανισμό της ανδρικής φαλάκρας. Όπως πιστεύουν, δεν έχει να κάνει τόσο με την απώλεια των τριχών, όσο με ένα κυτταρικό πρόβλημα στη δημιουργία νέων μαλλιών, που κάνει τις νέες τρίχες τόσο μικρές, ώστε καθίστανται αόρατες στο γυμνό μάτι.
Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα βλαστικά κύτταρα που δημιουργούν τις νέες τρίχες και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ίσως είναι δυνατό στο μέλλον να θεραπευτεί η φαλάκρα, μέσω αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας αυτών των κυττάρων. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη μιας κρέμας που θα εφαρμόζεται στο κεφάλι και θα βοηθά τα βλαστικά κύτταρα να οδηγήσουν ξανά στην φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών.
Οι ερευνητές, μέσα από τις μελέτες και τα πειράματά τους με φαλακρούς άνδρες, διαπίστωσαν ότι οι περιοχές χωρίς τρίχες στο κεφάλι έχουν, στην πραγματικότητα, τον ίδιο αριθμό βλαστικών κυττάρων, που παράγουν τρίχες, με τους άνδρες χωρίς φαλάκρα. Όμως, στην περίπτωση των φαλακρών, υπάρχουν λιγότερα ώριμα βλαστικά κύτταρα (τα λεγόμενα προγονικά βλαστικά κύτταρα). Αυτό το ελάττωμα αναγκάζει τα θυλάκια των τριχών στους φαλακρούς άνδρες να συρρικνώνονται σταδιακά, με συνέπεια να παράγονται μεν νέες τρίχες, αλλά να είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν φαίνονται με το μάτι.
Όπως δήλωσε ο Κωτσαρέλης, η λύση του προβλήματος έγκειται στην εύρεση ενός τρόπου ενεργοποίησης εκ νέου των συγκεκριμένων βλαστικών κυττάρων. «Το γεγονός ότι υπάρχει ένας φυσιολογικός αριθμός τέτοιων βλαστικών κυττάρων στο γυμνό δέρμα του κρανίου, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτά τα κύτταρα», τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι προς το παρόν οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο σε ορισμένους άνδρες δημιουργείται αυτό το πρόβλημα με τα βλαστικά κύτταρά τους.
Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφής η ακριβής αιτία της ανδρικής φαλάκρας, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι εμπλέκεται η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, ενώ υπάρχει και θέμα κληρονομικότητας, καθώς το πρόβλημα τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες.
Το 2007, η ερευνητική ομάδα του Κωτσαρέλη είχε ανακαλύψει ότι τα θυλάκια των τριχών στα ενήλικα ποντίκια αναγεννιούνται μέσω ενεργοποίησης εκ νέου των γονιδίων που ήσαν ενεργά κάποτε μόνο στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Ενεργοποιώντας εμβρυικές μοριακές οδούς που βρίσκονταν σε «ύπνωση», οι ερευνητές κατάφεραν να «αναγκάσουν» τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουν νέα θυλάκια τριχών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επόμενο βήμα θα είναι να μελετήσουν τα βλαστικά κύτταρα και στην περίπτωση της γυναικείας απώλειας τριχών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ ert.news.gr


Καμία απειλή η Ελλάδα

Καταρρίπτει τους μύθους που θέλουν την καχυποψία μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λαού να είναι αμοιβαία, το αποτέλεσμα δημοσκόπησης στην Τουρκία, που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στις απειλές
Την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει μια Τουρκοφοβία, στη γείτονα κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει.
Αυτό δείχνει μια τελευταία δημοσκόπηση που  πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Metropoll και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή  οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποτελούν τις κύριες απειλές για την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα έρχεται τελευταία στο σχετικό κατάλογο!
Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη εξωτερική απειλή για τη χώρα τους, η οποία είναι από το 1952 σύμμαχος της Ουάσιγνκτον στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.504 προσώπων.
Η επόμενη χώρα είναι το Ισραήλ, σύμφωνα με το 24% των ερωτηθέντων. Το 63% εκτιμά ότι η Τουρκία πρέπει να παγώσει τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος, ενώ 28% πιστεύουν αντίθετα ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να προχωρήσουν σε βάθος.
Το Ιράν, που οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις υποψιάζονται ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δεν θεωρείται απειλή παρά μόνον από το 3% των ερωτηθέντων.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, καθώς μόνο το 2% των ερωτηθέντων δηλώνει πως πιστεύει ότι αποτελεί απειλή.
news247.gr