Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Με κυβέρνηση  ΝΔ δεν θα φτάναμε στο μνημόνιο.......
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Nikola Souris
Είμαστε σίγουροι κύριε πρώην Υπουργέ της Ν.Δ πως .......
Aν ο Κώστας Καραμανλής δεν έπαιρνε την γενναία απόφαση να πάμε για εκλογές θα είχαμε χρεοκοπήσει σαν κράτος ,σαν λαός, σαν κοινωνία.
Ίσως να χρεοκόπησε ο ίδιος σαν πολιτικός αλλά ήταν γενναίος δεν νομίζεται;
Το καλό γι αυτόν ήταν πως ήξερε να πατάει φρένο ενώ εσείς μάλλον όχι 
Το κακό με σας είναι πως απευθύνεστε σε μια πολύ μορφωμένη αλλά άνεργη γενιά που την φέρατε σε πολύ μεγάλο αδιέξοδο.
Το καλό με μας όμως είναι πως δεν σας πιστεύουμε!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ


Εάν ο ελληνικός λαός επέλεγε τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα φθάναμε στο Μνημόνιο, τονίζει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου. Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Kύριε Δένδια, πώς σχολιάζετε την τελική απόφαση της Εξεταστικής για τη Siemens; Πολλοί έκαναν λόγο για αλισβερίσι...
Δεν είμαι μέλος της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής και δεν μπορώ να γνωρίζω επακριβώς τι συνέβη. Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι υπήρξαν θλιβερά φαινόμενα που εκθέτουν το πολιτικό μας σύστημα, με χοντροκοπιές και «λάσπη στον ανεμιστήρα», από τα πάντα πρόθυμα «παπαγαλάκια». Αλλά και προτάσεις προς διερεύνηση συγκεκριμένων προσώπων, ακόμη και παντελώς άσχετων με το σκάνδαλο, που εκθέτουν τους εμπνευστές τους.
Και οι προτάσεις για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Πού θα συμφωνούσατε και τι πρέπει να γίνει ακόμη;
Η διαπίστωση ότι χρειάζονται αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι αδιαμφισβήτητη. Και σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί, ως έχει τουλάχιστον, αυτή η κατάσταση ιδιότυπης «ετεροδικίας», η οποία τελικά στρέφεται εναντίον των πολιτικών προσώπων. Αλλά φοβούμαι ότι δραστικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.
Είναι λύση στη σημερινή κατάσταση η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Η κυβέρνηση προκειμένου να «δραπετεύσει» μπορεί να σκέπτεται οτιδήποτε. Το ζήτημα είναι πώς θα εκλάβει την κίνησή της η κοινωνία και το νέο «παιχνίδι με τους θεσμούς» που θα επιχειρήσει. Αλλά βάσει Συντάγματος, δεν εξαρτώνται οι αποφάσεις από εμάς.
Εκτιμάτε ότι ένα τέτοιο σενάριο πρόωρων εκλογών θα γινόταν αποδεκτό από την τρόικα;
Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι η τρόικα το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χαρούν κιόλας οι δανειστές μας με τις εκλογές. Αλλά πιο ισχυρός αποτρεπτικός παράγων για το ΠΑΣΟΚ είναι ο διχασμός που θα προκληθεί στο εσωτερικό του, σε μια τέτοια περίπτωση.
Και αν όντως προκύψουν σοβαρές εσωτερικές διαφωνίες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον επερχόμενο εκλογικό νόμο;
Εάν και εφόσον ο πρωθυπουργός καταλήξει οριστικά στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, δεν αποκλείεται όντως να αναζητά την ιδανική κατ' αυτόν αφορμή, ώστε να υποστηρίξει ότι «εξαναγκάσθηκε» να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Η τακτική των αλλεπάλληλων διλημμάτων όμως προς το εκλογικό σώμα δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές. Επίσης, δεν αποκλείεται να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις στην αποτύπωση του νέου πολιτικού σκηνικού.
Τι θα λέγατε για τη συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικής τετραετίας ή και της πενταετίας; Ετσι η κάθε κυβέρνηση θα είχε άνεση χρόνου να εφαρμόσει την πολιτική της και δε θα απειλούσε συνέχεια με τον... μπαμπούλα των πρόωρων εκλογών.
Συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να εξεταστεί η πρακτική όλων σχεδόν των κυβερνήσεων να προσφεύγουν πρόωρα στη λαϊκή ετυμηγορία. Πλέον, το να εξαντλήσει μια κυβέρνηση τη θητεία της αποτελεί... εξαίρεση και κανόνα αποτελούν οι πρόωρες εκλογές! Ισως, μια πρόβλεψη στη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, για υποχρεωτική ανάθεση «διερευνητικών» εντολών στους αρχηγούς κατά σειρά των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αντί για εκλογές, να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε κάτι τέτοιο, με εξαίρεση τους τελευταίους μήνες προτού εκπνεύσει η θητεία μιας κυβέρνησης. «Δεν βλέπω φως...»
Πότε βλέπετε ότι θα δούμε φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας;
Οταν αρχίσει να υπάρχει ανάπτυξη και όταν αρχίσουν να ξανάρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς, με τη σημερινή πρακτική της κυβέρνησης τουλάχιστον, δεν βλέπω ορατό ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ούτε καν το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο. Αντιθέτως καλπάζουν ανεργία, πληθωρισμός και ανησυχία για τις εξελίξεις, που ως ψυχολογικός παράγοντας δημιουργεί το αποκαλούμενο «έλλειμμα ρευστότητας» στην αγορά.
Αλήθεια τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ αν ήταν σήμερα κυβέρνηση σε συνθήκες μνημονίου;
Οπως θα θυμάστε, η πρώην κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, είχαν προτείνει «αντιλαϊκά» μέτρα, όταν υπήρχαν ακόμη περιθώρια να περισωθούν αρκετά. Γιατί άλλο «πάγωμα» μισθών και άλλο περικοπή. Ο ελληνικός λαός πίστεψε τότε τη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν». Αλλά η νέα κυβέρνηση σταμάτησε να εφαρμόζει ακόμη και μέτρα στην κατεύθυνση της προσέλκυσης εσόδων (ημιυπαίθριοι, απόσυρση ΙΧ κ.ά.), για να αποφασίσει να τα εφαρμόσει εκ νέου αργότερα, αφού όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος! Ποιος ξεχνά επίσης ότι το Δεκέμβριο του 2009 ακόμη η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε στον προϋπολογισμό... αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου αλλά και την αδράνειά της επί πέντε ολόκληρους μήνες στο να λάβει μέτρα; Εχω ακράδαντη την πεποίθηση συνεπώς ότι δεν θα φτάναμε καν στο μνημόνιο, εάν ο ελληνικός λαός επέλεγε την κυβέρνηση της ΝΔ.
Φαντάζομαι ότι θα αποδέχεστε και τις ευθύνες του κόμματός σας για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Αποδέχομαι τις ευθύνες γενικά του πολιτικού συστήματος. Αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας πει το ΠΑΣΟΚ πότε διορίστηκαν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τη μεταπολίτευση. Οπως και να μας εξηγήσει ο κ. Ραγκούσης γιατί δε συμπεριέλαβε σχετική ερώτηση στην απογραφή των δημόσιων υπαλλήλων, ώστε να δούμε σε ποιο βαθμό, ποιοι και πότε «μαζί τα φάγανε»...
Εχει δρόμο η ΝΔ Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει τα πάνω της. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Με μια κυβέρνηση που λαμβάνει τόσο σκληρά μέτρα, αυτό δε σας προβληματίζει;
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Ως γενική τάση, η ΝΔ έχει καταφέρει υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά να ανασυνταχθεί μετά τη μεγάλη εκλογική της ήττα. Και αυτό το δείχνουν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Οπωσδήποτε όμως υπάρχει δρόμος ακόμη που πρέπει να διανύσουμε.
Η πανστρατιά που αποπνέει ο πρόσφατος ανασχηματισμός του προέδρου της ΝΔ θα δώσει αέρα στα πανιά σας ή μήπως δεν αρκεί αυτό; Γιατί ήταν αναγκαίο ένα τόσο πολυμελές σχήμα;
Νομίζω απλώς ότι άλλο είναι το σχήμα των τομεαρχών και άλλο κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση, χρειάζεσαι όντως ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα. Θα έχετε ακούσει την όλη συζήτηση περί της φυσιογνωμίας της ΝΔ.
Εσείς τι λέτε; Χρειάζεται τελικά να βλέπει η ΝΔ προς το μεσαίο χώρο; Και με τον ΛΑΟΣ, που διεκδικεί χώρο στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, τι μέλλει γενέσθαι;
Η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που έχει προσδιορίσει ως ιδεολογία του -και κατά το τελευταίο του συνέδριο- τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Χωράνε σε αυτήν και δεξιοί και κεντρώοι. Από την ίδια τη ΝΔ επίσης εξαρτάται πώς θα περιφρουρήσει το χώρο της και από κανένα άλλο κόμμα.
Και κάτι τελευταίο: Η πόρτα της ΝΔ προς την Ντόρα Μπακογιάννη και τους άλλους τέσσερις πρώην «γαλάζιους» βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα σας, πρέπει στο μέλλον να παραμείνει ερμητικά κλειστή;
Στην πολιτική, όπως και γενικά στη ζωή, ποτέ δεν μπορείς να είσαι κατηγορηματικός για οτιδήποτε. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάθε είδους εκτίμηση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

                                                                                                                                  Nikola Souris