Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Οι στρατηγοί πιέζουν το Μουμπάρακ...

Τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου συνεχίζεται για έκτη μέρα η λαϊκή εξέγερση, παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, ενώ η αστυνομία δείχνει να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι διαδηλωτές απορρίπτουν το διορισμό έμπιστων αξιωματούχων του Μουμπάρακ στη θέση πρωθυπουργού και αντιπρόεδρου, εμμένοντας στην απομάκρυνσή του.

Ο Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο τον αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο Σουλεϊμάν ορίζεται αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Αιγύπτου για πρώτη φορά στην 30χρονη διακυβέρνηση Μουμπάρακ. Παράλληλα διόρισε εντολοδόχο πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Αερομεταφορών Αχμέτ Σαφίκ, στον οποίο ανέθεσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Από την ηγεσία του κόμματος του Μουμπάρακ παραιτήθηκε ο επιχειρηματίας Αχμέτ Ες, που θεωρείται στενός συνεργάτης του γιου του προέδρου.

Περισσότεροι από 100 νεκροί 
Λεηλασίες σημειώθηκαν σε καταστήματα και σπίτια, ενώ τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σύμφωνα με το
Αλ Τζαζίρα, 6.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές Άμπου Ζααμπέλ. Νωρίτερα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και επιτέθηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Πληροφόρησης, καθώς και στην Κεντρική Τράπεζα στο Κάιρο. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα πλούσια προάστια του Καΐρου για να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 και οι τραυματίες τους 2.000

Οι στρατηγοί πιέζουν το Μουμπάρακ 
Το καθεστώς Μουμπάρακ έχει αναλάβει να στηρίζει ο στρατός, αν και μέχρι στιγμής οι δυνάμεις έχουν αποφύγει να στραφούν εναντίον των εξεγερμένων. Έντονη πάντως είναι η φημολογία πως οι στρατηγοί θα πιέσουν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του κράτους.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε ως «ανακάτεμα της τράπουλας» και ζήτησαν από το Μουμπάρακ να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα. Την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Μουμπάρακ εξέφρασαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεις.

ΣΚΑΙ.GR

Χρυσοχοϊδης κατά Τσίπρα: "Κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και εκθέτουν την χώρα σε κινδύνους"


Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Real News" μίλησε για ανευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες για μικροκομματικούς λόγους.

"Με λύπη μου βλέπω την ανευθυνότητα να επικρατεί της ψυχραιμίας. Κάποιοι, επειδή βλέπουν ότι η αντιμνημονιακή τους ρητορεία δεν οδηγεί στις εντάσεις που θα επιθυμούσαν, εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και εκθέτουν και τη χώρα και τους ίδιους τους μετανάστες σε κινδύνους".

O Αλέξης Τσίπρας, στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ εξέφρασε για άλλη μία φορά τη στήριξη του στους μετανάστες, και απέρριψε όσα λέγονται για το κόμμα του οτι καλλιεργεί τη βία. Πάντως αναγνώρισε πως ήταν λάθος η επιλογή κατάληψης της Νομικής.

"Η επιλογή της Νομικής, αποδείχτηκε ότι λειτούργησε ανασταλτικά. Κυρίως γιατί έδωσε τη δυνατότητα στους κυρίαρχους κύκλους να μεταφέρουν την συζήτηση από τα προβλήματα που θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να αναδείξουν, στο θέμα του ασύλου, παρόλο που θεωρούμε πως τέτοιου είδους διαμαρτυρίες χωρούν μέσα στο άσυλο".

Πρόσθεσε ωστόσο οτι ούτε η εκπαιδευτική διαδικασία διαταράχθηκε, ούτε η δημόσια περιουσία καταστράφηκε, ούτε η τάξη μέσα στο Πανεπιστήμιο διασαλεύτηκε, ούτε κανένας κινδύνευσε – όπως γίνεται όταν παίζουν καρεκλιές η ΔΑΠ με την ΠΑΣΠ.

Αννα Νταλάρα: "Με εκβιασμούς δε γίνονται νομιμοποιήσεις"


H Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

"Δεν μπαίνει στη διαδικασία κανενός εκβιασμού. Ουδείς μετανάστης θα νομιμοποιηθεί ατομικά, ούτε θα γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις. Πέρα από την απόφαση της εθνικής κυβέρνησης, αυτό προβλέπεται και από το νόμο τον Ευρωπαικό και από το Σύμφωνο που έχει υπογραφεί το 2008. Εχουμε νόμους στη
χώρα μας.

newsit.gr