Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

KΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Συγκίνηση σε όλο τον κόσμο για τον 92χρονο Ηγέτη...

«Σε αγαπάµε, Μαντίµπα».  Μήνυµα συµπαράστασης µε  πλατιά χαµόγελα και σφιγµένες  γροθιές για τον Νέλσον Μαντέλα  από τους µικρούς µαθητές. Οπως  τους έµαθε εκείνος...
Σε κρίσιµη κατάσταση νοσηλευόταν για δεύτερη ηµέρα χθες ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, όπως µαρτυρούνκαι οι αντιδράσεις τωνσυγγενών του που τον επισκέπτονταν ο ένας µετά τον άλλο. Χθες το πρωί, έξω από τοιδιωτικό ΝοσοκοµείοΜίλπαρκ, στο Γιοχάνεσµπουργκ, όπου µεταφέρθηκε ο 92χρονος Μαντέλα την Τετάρτη το πρωί για «εξετάσεις ρουτίνας», εθεάθη µε δάκρυα στα µάτια η πρώην γυναίκα του.

Ο άνδρας-σύµβολο της Νότιας Αφρικής, που πρωτοστάτησε στο κίνηµα κατάτου απαρτχάιντ και πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή, βρισκόταν για διακοπές στο ανατολικό Κέιπ Τάουν, όταν – σύµφωνα µε δηµοσίευµα της τοπικής εφηµερίδας «The Star» – παρουσίασε έναν επίµονο βήχα. «Εισήλθε στο νοσοκοµείο για εξετάσεις», είπε συγκεκριµένα ο γιατρός Μάικλ Πλιτ στη «The Star», σύµφωνα µε το δηµοσίευµα της οποίας ο Μαντέλα παρακολουθείται από ειδικόπνευµονολόγο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωµατούχων της κυβέρνησης ότι η υγεία του Μαντέλα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο,στη χώρα επικρατεί έντονη ανησυχία: και ο πρόεδρος Τζέικοµπ Ζούµα από τοΝταβός, όπου συµµετέχειστο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ,αλλά και το κυβερνών κόµµα(το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) απηύθυναν χθες έκκληση στον λαό να διατηρήσει την ψυχραιµία του.

Τη στιγµήπου οι Νοτιοαφρικανοί προσεύχονταν για τηγρήγορη ανάρρωση του πρώτου µαύρου προέδρου, συγγενείς και φίλοι τον επισκέπτονταν στο νοσοκοµείο που έχει µετατραπεί σε φρούριο. Μεταξύ αυτών και η πρώτη σύζυγός του Γουίνι Μαντικιζέλα - Μαντέλα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1992.

Στο διπλανό σχολείο, τα παιδιά γέµισαν έναν φράχτη µε πολύχρωµες ζωγραφιές και µηνύµατα συµπαράστασης. «Μαντίµπα, σε αγαπάµε», έγραψαν σ’ ένα από τα παράθυρα του σχολείου. «Αισθανόµαστε πως είναι πολύ σηµαντικό να συµπαρασταθούµε στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, γιατί άλλαξε πολλά για µας, τα παιδιά», παρατηρεί µια 16χρονη µαθήτρια.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποσύρθηκε από τη δηµόσια ζωή τον Ιούνιο του 2004, λίγο πριναπό τα 86αγενέθλιά του. «Μη µε αναζητήσετε. Θα το κάνω εγώ», είχε πει τότε απευθυνόµενος στους λατρευτούς του συµπατριώτες.

ta NEA ONLINE