Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΜΟΝΗ....

 ...το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου εν μέσω κρίσης

Το μήνυμα της υπομονής, εν μέσω κρίσης οικονομικής, προσωπικής και αδιεξόδων, όπως είπε, έστειλε στους κατοίκους της Φλώρινας, της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται.......στη Φλώρινα για την έναρξη των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό. Κατά το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε έμφαση στο σύνθημα της ημέρας του Ευαγγελίου του Αγίου Παντελεήμονα: «δι υπομονής κτίσασθε τας ψυχάς υμών». 

Όπως είπε, «με την υπομονή μπορούμε να στεριώσουμε και να δυναμώσουμε την ψυχή μας. Γιατί, όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε δυσκολίες, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δυναμώσουμε την ψυχή του για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές».

Με αφορμή την περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα, υπογράμμισε πως «σήμερα χρειαζόμαστε το μήνυμα της υπομονής, περισσότερο από ό,τι σε άλλες εποχές». Διευκρίνισε δε ότι η υπομονή πρέπει να είναι για τον καθένα προσωπική, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συναντά, είτε είναι προσωπικά, είτε υγείας, είτε οικονομικά, είτε αδιεξόδου, αλλά και συλλογική, ώστε να στηρίζει ο ένας τον άλλον.

«Έχουν περάσει κρίσεις επί κρίσεων και τα βγάλαμε πέρα. Αυτή η κρίση που βρισκόμαστε σήμερα ένα νέφος είναι που σκέπασε τον ουρανό και θα φύγει, γιατί αυτός ο τόπος έχει ρίζες, ουσίες, παράδοση, και το χώμα του είναι ποτισμένο με αίμα» τόνισε και πρόσθεσε: «είμαστε περήφανος, αρχοντικός λαός, με μεγάλο πολιτισμό και ιστορία. Αυτός ο τόπος είναι χτισμένος από πνεύμα και αυτό το ζηλεύουν οι άλλοι αλλά δεν μπορούν να το εκτιμήσουν».

Κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο το μετάλλιο της Μητρόπολης, τον χρυσό σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρα Αγαθάγγελου της Φλώρινας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα και έκθεση φωτογραφίας για την παλιά Φλώρινα ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.

Η επίσημη κήρυξη της έναρξης των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 ετών από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό που επρόκειτο να γίνει απόψε θα πραγματοποιηθεί τελικά, λόγω καιρού, το βράδυ της Κυριακής μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Για αύριο, Σάββατο έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ενώ το μεσημέρι ο ίδιος θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης του Δήμου Φλώρινας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης.

trelo kouneli