Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΒΕΡΟΛΙΝΟ : 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ !!!!

Βερολίνο-25 χρόνια από την πτώση του τείχους
Βερολίνο-25 χρόνια από την πτώση του τείχους
Περί τα δύο εκατομμύρια επισκεπτών, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, αναμένονται στην επανενωμένη πρωτεύουσα, για την κορύφωση των εκδηλώσεων σήμερα, 25 χρόνια μετά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
"Τείχος της ντροπής" στη Δύση, "αντιφασιστική προστασία" στην Ανατολή, αυτό το μήκους άνω των 150 χλμ. οικοδόμημα υψώθηκε το 1961 από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ). Θύμα της περεστρόικα του σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και υπό την ειρηνική πίεση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, θα πέσει τελικά 28 χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου 1989. Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 1990, επισημοποιήθηκε η Επανένωση της Γερμανίας.
Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη ΓΛΔ και κατοικούσε το 1989 στο Ανατολικό Βερολίνο, εξομολογήθηκε το περασμένο Σάββατο στο εβδομαδιαίο ποντκάστ της τα "απερίγραπτα συναισθήματά" της εκείνο το βράδυ. "Χρειάσθηκε να περιμένω 35 χρόνια, για να τα νιώσω. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ", είπε η καγκελάριος, η οποία πρόκειται να εγκαινιάσει σήμερα το πρωί τη νέα μόνιμη έκθεση του Μνημείου του Τείχους και να παρακολουθήσει μια συναυλία στην αίθουσα του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, που υπήρξε το θέατρο του Μπέρτολντ Μπρεχτ.
Στο επίκεντρο των εορτασμών, που φέρουν τον τίτλο "Το θάρρος της ελευθερίας", είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Σύμβολο της διαίρεσης και μετά της ενότητας της πόλης και της Γερμανίας, το οικοδόμημα που φέρει το περίφημο τέθριππο άρμα βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του Τείχους, σε μία ουδέτερη ζώνη.
Η ορχήστρα της Στάατσκαπέλε, υπό τη διεύθυνση του Ισραηλινο-αργεντινού Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, θα σημάνει εκεί το μεσημέρι την έναρξη αυτής της γιγάντιας γιορτής.
Καλλιτέχνες της ποπ, της ροκ ή της ραπ μουσικής, θα πάρουν τη σκυτάλη το απόγευμα, πριν από έναν φόρο τιμής που θα αποδοθεί γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα) στα "θύματα του Τείχους", τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν το οικοδόμημα.
Ο αριθμός τους είναι αβέβαιος: Σε όλη την πρώην ΓΛΔ, τουλάχιστον 389 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να διαφύγουν, σύμφωνα με έναν επίσημο αριθμό που οι ενώσεις των θυμάτων θεωρούν πως υπολείπεται της πραγματικότητας.
Το βράδυ θα εμφανισθούν άλλοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο βετεράνος του γερμανικού ροκ Ούντο Λίντενμπεργκ, δημιουργός το 1983 του "Ζόντερτσουγκ ναχ Πάνκοβ" ("Ειδικό τρένο για το Πάνκοβ", από το όνομα μιας συνοικίας του Ανατολικού Βερολίνου), στο οποίο καταφέρεται εναντίον του τελευταίου από τους ολοκληρωτικούς ανατολικογερμανούς ηγέτες, του Έριχ Χόνκεκερ, επειδή δεν του είχε επιτρέψει να τραγουδήσει στη ΓΛΔ.
Ο Βρετανός Πίτερ Γκάμπριελ, πρώην τραγουδιστής και ιδρυτής του συγκροτήματος Genesis, θα ερμηνεύσει από την πλευρά του το "Heroes", το τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1977, όχι μακριά από το Τείχος, από τον Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος ζούσε τότε στο Δυτικό Βερολίνο.
Πρώην αξιωματούχοι του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΓΛΔ έχουν κληθεί, επίσης, να μιλήσουν για τις αναμνήσεις τους από τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1989.
Πηγη enikos.gr