Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ

Δε πίστευαν στα μάτια τους οι περαστικοί και οι επισκέπτες του Πύργου του Άϊφελ την Πέμπτη, όταν είδαν εκατοντάδες πρόβατα να κατακλύζουν το κέντρο του Παρισιού (pics & vid)

 
Γάλλοι εκτροφείς προβάτων επέλεξαν έναν παράδοξο τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τους λύκους που απειλούν ολοένα και περισσότερο τα κοπάδια τους.

Οργάνωσαν συγκέντρωση στον Πύργο του Άϊφελ μαζί με τα ζωντανά τους, ζητώντας από την κυβέρνηση "να τα κρατήσει" προκειμένου να τα προστατεύσει.
Έτσι εκατοντάδες πρόβατα κατέκλυσαν την περιοχή.

"Θέλαμε να δείξουμε στις αρχές τον ...

... παραλογισμό του λύκου. Και έπειτα δε μπορούμε πια να προστατεύσουμε τα κοπάδια μας, θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να τα προσέχει" δήλωσε ο Σερζ Πρεβερόν, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Εκτροφέων Αιγοπροβάτων (FNO).

O ήχος ενός κυνηγητικού κόρνου αντηχούσε. Και συμβολικά ένας νεαρός άνδρας ανακοίνωσε ότι "ξεκινά το κυνήγι του λύκου". Πίσω από εκείνον, περίπου 300 πρόβατα βέλαζαν υπό τα κατάπληκτα βλέμματα τουριστών και περαστικών.

"Αναχωρήσαμε χθες από το Οβέρν (κεντρικά). Κάναμε μία στάση στο Ραμπουγέ" κοντά στο Παρίσι "όπου μπορέσαμε να περάσουμε τη νύχτα σε ένα λιβάδι" περιέγραψε ένας εκτροφέας, ο Ζαν-Φρανσουά Βεντέλ.

 
Αργότερα σήμερα ορισμένα από τα πρόβατα επρόκειτο να "κάνουν επιδρομή" στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και να φθάσουν έως το υπουργείο Γεωργίας, όπου ο υπουργός Στεφάν Λε Φολ υποσχέθηκε να συναντήσει τους διαδηλωτές.

Αυτήν τη στιγμή στη Γαλλία ο πληθυσμός των λύκων υπολογίζεται σε 300 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την FNO ο αριθμός των ζώων που είναι θηρευτές έχει επίσης αυξηθεί – σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το 2011 – κι αναμένεται να φθάσει φέτος στα 8.000 ζώα.

"Ζητάμε από τις αρχές οι λύκοι να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου εκτρέφονται πρόβατα, επειδή η παρουσία τους δε συμβαδίζει με τη δουλειά μας" επισήμανε η Μισέλ Μπουντουάν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το "σχέδιο" της Γαλλίας "εναντίον των λύκων", βάση του οποίου αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες που έχουν στα κοπάδια τους και λαμβάνουν επιδόματα στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων και προκειμένου να προσληφθεί προσωπικό, κόστισε στην κυβέρνηση σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

"Δεν θέλουμε τα χρήματα, θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σε καλές συνθήκες" υπογράμμισε.

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να πυροβολούν τους λύκους αν επιτίθενται στο κοπάδι τους και τάσσονται υπέρ της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού θανάτωσης λύκων, που είναι σήμερα 24 λύκοι ετησίως.
Πηγη:news247.gr