Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΠΛΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.....

 Διπλός ισχυρός σεισμός βόρεια της Χαλκίδας
Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, εντάσεως 5,1 βαθμών η καθεμία, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, έγιναν αισθητές στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας, λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη.
Το επίκεντρο εντοπίζεται στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, 81 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας στο νομό Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο νομό Ευβοίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:06 τα ξημερώματα της Τρίτης. Τρία λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,2 βαθμών επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21 χιλιόμετρα.

Η αρχική εκτίμηση του αυτόματου συστήματος κατέγραψε τις δύο μεγάλες δονήσεις στους 5,2 βαθμούς, ωστόσο η προκαταρκτική επίλυση λίγη ώρα αργότερα έδωσε 5,1 βαθμούς.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, λόγω του μικρού εστιακού βάθους τους, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter, ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στο Mega, τονίζοντας ότι το ιστορικό του ρήγματος της Αταλάντης οδηγεί στην εκτίμηση ότι θεωρητικά είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο ρήγμα στο άμεσο μέλλον με έναν μεγάλο σεισμό.

«Το φαινόμενο του διπλού σεισμού δεν είναι πρωτόγνωρο και με αυτήν την έννοια δεν προκαλεί ανησυχία» ανέφερε επίσης ο κ. Λέκκας.

Μετά τις δύο πρώτες μεγάλες δονήσεις, ακολούθησαν τουλάχιστον τέσσερις μικρότεροι σεισμοί, από το ίδιο επίκεντρο, μεγέθους άνω των 3,5 βαθμών. «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο» είπε ο κ. Λέκκας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, οι δυνάμεις της θα βρίσκονται σε επιφυλακή τις επόμενες ώρες για κάθε ενδεχόμενο.

Newsroom ΔΟΛ