Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ....


Επιφανής άνδρας ο ένοικος του τάφου (;) - Εκπληκτικές ΦΩΤΟ από τα νέα ευρήματα των αρχαιολόγων

Ο σκελετός που βρέθηκε στο εσωτερικό του τάφου της Αμφίπολης εξάπτει την φαντασία!
- "Ο τάφος είναι για έναν μεγάλο στρατηγό" λέει η επικεφαλής αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη
- Ο Μάθιου Νίμιτς και η Αμφίπολη ως... απόδειξη της ελληνικότητας της περιοχής
- Υποκλίνονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα συγκλονιστικά, νέα ευρήματα των ανασκαφών στο λόφο Καστά
- Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό των νέων ανακαλύψεων και δείτε όλες τις εντυπωσιακές φωτογραφίες






Η αναμονή μηνών άξιζε και με το παραπάνω! Τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν για το περιεχόμενο του τάφου της Αμφίπολης και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες το συναίσθημα που κυριαρχούσε ήταν η απαισιοδοξία, ειδικά όταν η ανασκαφή έφτασε σε... αδιέξοδο.
Τότε μάλιστα, ακούστηκαν σενάρια ακόμη και για έναν μεγαλοπρεπή μεν, αλλά... ενό τάφο, ο οποίος ίσως χτίστηκε για κάποια εξέχουσα προσωπικότητα της αρχαιοότητας, αλλά τελικά έμεινε ημιτελής.
Όλα αυτά ανατράπηκαν μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείο Πολιτισμού, με επίκεντρο τον σκελετό του νεκρού που βρέθηκε, αφού πλέον έχει βρεθεί ο ένοικος του τάφου, για τον οποίο υπήρχε το πέπλο μυστηρίου όλο αυτό το διάστημα.
Ικανοποίηση από Περιστέρη - Μενδώνη


Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, εξέφραση την απόλυτη ικανοποίησή της για τις εξελίξεις, λέγοντας συγκεκριμένα πως "η ανασκαφή μας στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο. Έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες που έδωσαν την ψυχή τους".
Μάλιστα, η κυρία Περιστέρη εξέπληξε με τη σιγουριά της πως έχουμε να κάνουμε με το σκελετό ενός άνδρα και μάλιστα επιφανούς στρατηγού: "Όπως λέμε εμείς οι αρχαιολόγοι, ένα λιοντάρι δεν θα το έβαζαν στην κορυφή του τύμβου για μία γυναίκα. Ο τάφος είναι για μία μεγάλη προσωπικότητα, κάποιον μεγάλο στρατηγό.
Παράλληλα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε πως με την ανακάλυψη του σκελετού ολοκληρώθηκε η φάση της αρχαιολογικής έρευνας, ωστόσο τόνισε πως υπολείπονται πολλά να γίνουν για το συνολικό μνημείο το οποίο καλύπτει ο τύμβος Καστά.

Συμφωνεί κι ο Μιχάλης Τιβέριος


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος τόνισε τα εξής: "Είναι ένας πρωτόγνωρος μακεδονικός τάφος. Δεν είναι μόνο οι Σφίγγες, είναι και το ψηφιδωτό. Τα στοιχεία είναι μοναδικά για ένα μακεδονικό τάφο, δείχνει ότι έχουμε μία ξεχωριστή προσωπικότητα θαμμένη σ' αυτόν τον τάφο, μόνο που αυτή η προσωπικότητα πρέπει να έχει σχέση με την Αμφίπολη".

Ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου;

Αυτό που προκαλεί μεγάλο επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα τρόπος να δούμε την... όψη του νεκρού!

Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν οι ειδικοί, εφόσον βρέθηκε το κρανίο, είναι πιθανό να μπορεί να γίνει ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου του νεκρού, όπως είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια με την 11χρονη Μύρτιδα, το κρανίο της οποίας είχε βρεθεί σε ομαδικό τάφο που χρονολογείται στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα.

Δηλώσεις Νίμιτς για τις νέες ανακαλύψεις


Για τις συνταρακτικές εξελίξεις δηλώσεις έκανε και ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο οποίος σε σημερινή του συνάντηση με εκπροσώπους τόσο της ελληνικής, όσο και της πλευρά των Σκοπίων, ρωτήθηκε αν επιθυμεί να σχολιάσει τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα και αν «σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές είναι απόδειξη της ελληνικότητας ολόκληρης της περιοχής».

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε: «Μου αρέσει να επισκέπτομαι αρχαιολογικές ανασκαφές. Έχω επισκεφτεί πολλές και είδα αρχαιολογικούς θησαυρούς σε πολλά μέρη της περιοχής και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αγαπώ την αρχαιολογία. Θα ενθάρρυνα, λοιπόν, επιπλέον αρχαιολογικές εξελίξεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις για τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό».

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες

Δείτε τις φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα που "κόβουν την ανάσα"!











Πηγη Newsit.gr