Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΜΙΣΙΟΝ:ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 34,5 ΕΥΡΩ ΛΟΓΟ ΛΑΘΟΥΣ

Αθήνα
Ποσό ύψους 34,5 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει η Κομισιόν στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ποσό το οποίο είχε λανθασμένα επιβληθεί στη χώρα ως πρόστιμο για παράτυπες αγροτικές επιδοτήσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι ...

...είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ακύρωνε μερικώς το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 2005, για παράτυπες επιδοτήσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και οπωροκαλλιεργητές.

Η απόφαση αυτή αφορά στην κοινοτική χρηματοδότηση ορισμένων δαπανών, τις οποίες πραγματοποίησαν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ).

Ταυτόχρονα, όμως, ζητεί την ανάκτηση 8,72 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών για γεωργικές δαπάνες.

Εισικότερα, προβλέπεται η ανάκτηση 8,53 εκατ. ευρώ για καθυστερημένες πληρωμές για το οικονομικό έτος 2009, αναφορικά με τη μη συμμόρφωση με τις προθεσμίες πληρωμών και την υπέρβαση της οροφής χρηματοδοτικών ποσών, ενώ αποφασίστηκε επίσης η διόρθωση 190.000 ευρώ για την υπέρβαση της οροφής χρηματοδοτικών ποσών για το οικονομικό έτος 2009.
Newsroom ΔΟΛ