Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

«Ανάσα» σε περίπου 200.000 νοικοκυριά αναμένεται να δώσει η ρύθμιση για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή για τα δάνεια που πληρώνονται κανονικά και δεν είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Πώς θα ρυθμίσετε τα στεγαστικά δάνεια
Για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα μετρήσουν ο αριθμός των δόσεων που οφείλει, η μέχρι τώρα τραπεζική του εικόνα, το εισόδημα του και η περιουσιακή του κατάσταση.
Οι άνεργοι θα μπορούν να μην πληρώνουν την δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα ενώ το δάνειο τους θα τοκίζεται με...

... 1 -1.5%. Παράλληλα όσοι έχουν ληξιπρόθεσμές οφειλές τότε θα ισχύουν τα όσα αναφέρει ο νόμος Κατσέλη. Αφορούν περίπου 200.000 μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν «μπλοκάκια» με εξαρτημένη εργασία.
Στη 13:30 το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης θα δώσει στην δημοσιότητα τις ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια.
Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών το νομικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι το τέλος του Μαΐου θα έχει ψηφιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι 90 δισ. ευρώ, ενώ τα 55 δισ. ευρώ είναι κόκκινα δάνεια, δηλαδή με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Οι κυριότερες αλλαγές και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:
-Αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο, πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
-Δημιουργούνται δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος. Προϋπόθεση είναι το εισόδημα αυτό να είναι μειωμένο, λόγω κρίσης, 35% σε σχέση με το 2010.
-Ως εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος.
-Άνεργοι. Θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα με 1,5%.
-Τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου.
-Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.
-Μία φορά το χρόνο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
-Στη ρύθμιση μπαίνουν όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου.
-Αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Newsbomb.gr