Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ !

Άρωμα ελληνική μυθολογίας θα έχουν τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ που θα κυκλοφορήσουν τον Μάιο.
allazoyn-ta-xartonomismata-toy-eyro-apo-ton-maio

Σε μία προσπάθεια πάταξης του μαύρου χρήματος αλλά και της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέα χαρτονομίσματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Η Ευρώπη, η φοινικική πριγκίπισσα που έδωσε το όνομα της στην ήπειρο, θα ...


...αντικαταστήσει τα αρχιτεκτονικά έργα που παρουσιάζουν τα υδατογραφήματα των σημερινών χαρτονομισμάτων. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί της τράπεζας στη Φρανκφούρτη η τοποθέτηση ενός προσώπου στη θέση αρχιτεκτονικών σχημάτων δυσκολεύει το έργο των παραχαρακτών. Εξάλλου οι κεντρικές τράπεζες επανασχεδιάζουν συχνά τα χαρτονομίσματα τους σε μια προσπάθεια πρόληψης της παραγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων. Τα νέα ευρώ, η έκδοση των οποίων έχει αναβληθεί επανειλημμένα, δε θα διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που είναι ήδη σε κυκλοφορία. Τα χρώματα ενδέχεται να παρουσιάζουν μια μικρή αλλαγή ενώ η μορφή της Ευρώπης θα εμφανίζεται και ως ολόγραμμα στην ασημένια σήμανση στη δεξιά πλευρά κάθε χαρτονομίσματος.

Η νέα σειρά χαρτονομισμάτων με την ονομασία «Ευρώπη»,θα τεθεί σταδιακά σε κυκλοφορία με πρώτο το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ τον Μάιο του 2013. 

Τα νέα τραπεζογραμμάτια αποτελούν εξέλιξη των προηγουμένων. Θα διατηρήσουν, δηλαδή, τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και θα έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Θα έχουν όμως τροποποιηθεί προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, θα διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» θα έχουν τις ίδιες ονομαστικές αξίες με τα προηγούμενα (δηλαδή, 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) και θα τεθούν σε κυκλοφορία με αύξουσα σειρά. Επομένως, μετά το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα ακολουθήσει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.

Όταν όλα τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν κυκλοφορήσει, θα συνυπάρξουν για κάποιο καιρό με τα τωρινά, τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2002. Με τρόπο σταδιακό, κατόπιν, θα αποσυρθούν τα τωρινά χαρτονομίσματα. 

Από εκεί και έπειτα, όσοι συνεχίσουν να έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ποσά παλαιών χαρτονομισμάτων, θα πρέπει να δικαιολογούν την ύπαρξή τους.

Newpost.gr