Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ.....

            ...στο σωματίδιο του Θεού!
Πολλά τα επιτεύγματα και οι ανακαλύψεις των επιστημόνων μέσα στο 2011, μια χρονιά που έχει ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος Χημείας (IYC). Δείτε όλα τα επιστημονικά γεγονότα που μας απασχόλησαν Vids
Το 2011 ήταν μια χρονιά με πληθώρα επιστημονικών ανακαλύψεων και επιτευγμάτων.  Από την πρώτη μεταμόσχευση κάτω άκρων, τον Έλληνα πίσω από το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, την χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά και τη "εύρεση" της χαμένης Ατλαντίδας, την ανακάλυψη νερού στον Άρη και το δίδυμο αδερφάκι της γης, βλέπουμε πως η επιστημονική κοινότητα για άλλη μια χρονιά έβαλε τα δυνατά της και δεν επαναπαύτηκε για ούτε μια στιγμή.
Από τις αρχές κιόλας του έτους φαινόταν πως επιστημονικά το 2011 είχε πολλά θετικά να μας δώσει. Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα, ελπίδες γέννησε η συμφωνία της Αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης  για την ανάπτυξη ενός αιματολογικού τεστ για την ανίχνευση του μεταστατικού καρκίνου του στην κυκλοφορία του αίματος.
Παράλληλα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με επικεφαλής μάλιστα  τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή, του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, Γιώργο Κωτσαρέλη, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν την κύρια αιτία που οφείλεται στην απώλεια των τριχών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρόβλημα της ανδρικής φαλάκρας εντοπίζεται στα βλαστικά κύτταρα που δημιουργούν τις νέες τρίχες.
Θεατές ενός επιστημονικού θαύματος γίναμε περί τα τέλη του μήνα όταν μια 52χρονη στις ΗΠΑ κατάφερε να μιλήσει ξανά, μετά από μεταμόσχευση λάρυγγα. Η εν λόγω σημαντική χειρουργική επέμβαση τη βοήθησε να επανακτήσει τη φωνή της.

Πιο μετά, Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς κατάφεραν να μετατρέψουν ενήλικα δερματικά κύτταρα απευθείας σε μυϊκά κύτταρα της καρδιάς, χωρίς να χρειαστεί πρώτα να περάσουν από το στάδιο της δημιουργίας βλαστικών κυττάρων. Η νέα τεχνική μπορεί επεκταθεί και σε άλλα όργανα και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για μια σειρά από ασθένειες και τραυματισμούς.
Την ίδια στιγμή οι αστρονόμοι θεωρούν ότι βρήκαν το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει βρεθεί ποτέ στο σύμπαν καθώς ο Hubble θεωρείται πως ανακάλυψε τον πιο μακρινό γαλαξία, έναν συμπαγές γαλαξία από μπλε αστέρια που υπήρχε 480 εκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang.

Οι εξωπλανήτες, το δέντρο της ζωής και η χαμένη Ατλαντίδα
Μπαίνοντας στον δεύτερο μήνα του έτους, έρχονται νέα συνταρακτικά δεδομένα από το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο ανακάλυψε ένα νέο ηλιακό σύστημα με περισσότερους από 1.200 πιθανούς εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στη λεγόμενη "κατοικήσιμη ζώνη" και μπορεί να φιλοξενούν ζωή. Παράλληλα, στον χώρο της υγείας, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δοκίμασαν με επιτυχία ένα "καθολικό" εμβόλιοπου προστατεύει από κάθε γνωστό στέλεχος της γρίπης, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα στην μάχη για την καταπολέμηση της κοινής νόσου.
Σημαντική πρόοδο σημείωσε, μήνες μετά, και η προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου για την ελονοσία μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι μειώνει στο μισό περίπου τον κίνδυνο μόλυνσης.
Στα μέσα του μήνα, μια νέα ανακάλυψη ενός Έλληνα επιστήμονα στις ΗΠΑ, έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς ανατρέπει την αντίληψη για την πολυπλοκότητα της εξέλιξης.
Η ζωή, όπως έχει εξελιχθεί στον πλανήτη, φαίνεται πως μοιάζει περισσότερο με "ιστό" ή "μωσαϊκό" παρά με "δέντρο", όπως πιστεύουμε έως σήμερα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακαλύπτονται, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε πως επιστήμονες στις ΗΠΑ  κατάφεραν να κατασκευάσουν το πρώτο αντι-λέιζερστον κόσμο, ικανό να απορροφήσει εξ’ολοκλήρου μια εισερχόμενη ακτίνα λέιζερ.

Τον Μάρτιο του 2011, αρχαιολόγοι μας ξαφνιάζουν ευχάριστα, δηλώνοντας πως πιστεύουν ότι έχουν βρει τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σε βάλτους λάσπη κοντά στο Καντίζ στην Ισπανία, ενώ τον Απρίλιο η πρώτη χαρτογράφηση του εγκεφάλου είναι γεγονός καθώς επιστήμονες άρχισαν να ξετυλίγουν σιγά σιγά το κουβάρι της λειτουργίας του.

Άλλη μια σημαντική ανακάλυψη έρχεται από Αμερικανούς επιστήμονες αλλά με επικεφαλής τον  Ελληνοαμερικανό καθηγητή ογκολογίας και παιδιατρικής Ηλία Ζαμπίδη. Οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν αιμοκύτταρα σε κύτταρα καρδιάς χωρίς τη χρήση ιών αναπτύσσοντας μια απλουστευμένη, φθηνή και ευρείας χρήσης μέθοδο.
Ακόμα έντονες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στην ανακοίνωση των επιστημόνων  ότι θα μπορούμε να έχουμε στο ποτήρι μας σε λίγα μόλις χρόνιαανθρώπινο μητρικό γάλα από αγελάδες. Oι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένας είδος γενετικά τροποποιημένης αγελάδας η οποία θα παράγει ανθρώπινο γάλα έτσι ώστε το γάλα να είναι πιο θρεπτικό.

Το AIDS, η νέα πρωτεΐνη και οι...χαμένες πυραμίδες
Μπήκαμε για τα καλά στον Μάιο, ο οποίος επικεντρώνεται στη νέα κλινική έρευνα που έδειξε πως τα φάρμακα κατά του AIDS μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού HIV.
Παράλληλα, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πρωτεΐνη, που εμπλέκεται άμεσα στην αντίσταση που προβάλλει ο οργανισμός στα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού. Η ομάδα με Έλληνα μάλιστα επικεφαλής, ανοίγει το δρόμο για νέου τύπου φάρμακα ενάντια στη νόσο.

Επίσης, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουνανθρώπινα κύτταρα δέρματος σε λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα, δηλαδή νευρώνες, ενώ και άλλη μια σπουδαία ανακάλυψη έρχεται στο φως.
Αμερικανοί επιστήμονες να καταγράψουν για πρώτη φορά τον σχηματισμό των λέξεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, κάτι που στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει άτομα με σοβαρά προβλήματα να μιλήσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επίσης, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, δορυφόρος "ξέθαψε" 17 χαμένες πυραμίδες. Ομάδα ερευνητών ανέφερε πως μετά από ανάλυση εικόνων από δορυφόρους σε 700 χιλιομέτρων από τη Γη, κατάφερε παράλληλα να εντοπίσει και περισσότερους από 1000 τάφους και 3000 αρχαίους οικισμούς στην Αίγυπτο.
Το σκουλήκι του… Γκαίτε, το τέταρτο φεγγάρι και τα δάχτυλα των ανδρών
Αφήνοντας πίσω μας την άνοιξη, το καλοκαίρι βρίθει από επιστημονική πρόοδο και κυρίως από σημαντικά βήματα στην αστρονομία αρχής γενομένης με τουςδέκα νέους πλανήτες που εντοπίστηκαν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, από το γαλλικό δορυφορικό τηλεσκόπιο Corot, ανεβάζοντας το σύνολο των εξωπλανητών στους 561.
Εντυπωσιακή ήταν και η ανακάλυψη πως η επιμιξία με τους ανθρώπους των σπηλαίων ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των σύγχρονων ανθρώπων, ενώ προέκυψαν νέα στοιχεία στη Ν.Αφρική ότι ο ικανός στην κατασκευή εργαλείων Αυστραλόπιθηκος sediba είναι ο άμεσος πρόγονός μας.
Μεταξύ άλλων, στον αστερισμό του Περσέα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένααστέρι το οποίο με πίδακες μπορεί να εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες νερού στο διάστημα.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ταχύτητες που εκτοξεύει νερό είναι εξωπραγματικές καθώς οι σταγόνες που αφήνει κινούνται πιο γρήγορα και από μία σφαίρα. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποκαλύψει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των πρώτων αστεριών και του νερού που υπάρχει στο σύμπαν.
Τον Ιούλιο, το τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε ένα νέο φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα. Πρόκειται για το τέταρτο φεγγάρι, το Ρ4 το οποίο με εκτιμώμενη διάμετρο 13 έως 34 χιλιόμετρα είναι το μικρότερο από τα τέσσερα φεγγάρια του Πλούτωνα.
Παράλληλα, τον ίδιο μήνα το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου Space Shuttle, τερματίστηκε μετά από 30 χρόνια και 135 πτήσεις, ενώ την ίδια στιγμή εκπληκτική είναι και η ανακάλυψη ζωής 1,3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Πρόκειται για ένα σκουλήκι, το οποίο ονόμασαν Halicephalobus mephisto προς τιμήν του Μεφιστοφελή, της ενσάρκωσης του Σατανά στον ''Φάουστ'' του Γκαίτε.  Μάλιστα είναι το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κάποιος πολυκύτταρος οργανισμός.

Την ίδια στιγμή, δύο νέα χημικά στοιχεία προστέθηκαν στον περιοδικό πίνακα και οι χημικοί τους έδωσαν τα προσωρινά ονόματα ''114'' και ''116''. Τα εν λόγω χημικά στοιχεία προέκυψαν από τη θραύση ατόμων άλλων στοιχείων, τα οποία συνδυάζονται και εμφανίζονται νέα. Μάλιστα οι επιστήμονες αργότερα πρότειναν ως ονόματα για τα δύο στοιχεία το  "flerovium" και "livermorium".
Μάλιστα, τον Ιούλιο ήταν όταν Κορεάτες επιστήμονες έβαλαν πολλούς  άνδρες ανά τον κόσμο να τρέχουν να ψάχνουν χάρακα για να μετρήσουν τα δάχτυλά τους. Οι επιστήμονες βρήκαν πως τα χέρια και ειδικότερα τα δάχτυλα ενός άνδρα μπορούν να μας πουν εάν είναι προικισμένοι μιας και έδειξαν πως τα δάχτυλα συνδέονται με το μέγεθος του μορίου τους.

Παράλληλα, η πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών είναι γεγονός. Ισπανοί γιατροί πραγματοποίησαν στη Βαλένθια την πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών στον κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν νεαρό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Ευχάριστα είναι όμως τα νέα και για τη χώρα μας καθώς μια Ελληνίδα, η διδάκτωρ του ΑΠΘ Αναστασία Παπαδοπούλου απέσπασε το διεθνή τίτλο της καλύτερης νέας ερευνήτριας 2011. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της να ανοίγουν το δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Τα δύο φεγγάρια της γης, ο υδάτινος Άρης και το κρυφό ποτάμι του Αμαζονίου
Μια απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας τονΑύγουστο: Η γη είχε κάποτε δύο φεγγάρια σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι συμπέραναν ότι το φεγγάρι, που όλοι βλέπουμε, είναι ένας ''δολοφόνος''.

Παράλληλα, φαίνεται πως η αστρονομία βρίθει και αυτόν τον μήνα με φωτογραφίες από το διαστημικό όχημα Reconnaissance Orbiter της NASA, να δείχνουν πως υπάρχει νερό στον Άρη, ενώ σύμφωνα με νέους υπολογισμούς των επιστημόνων, η Σελήνη είναι νεότερη από όσο την υπολόγιζαν. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, τότε ίσως θα έπρεπε να ξαναγραφεί η ιστορία του φεγγαριού.

Μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά αστρονόμοι κατάφεραν να παρακολουθήσουν την εξαφάνιση ενός άστρου το οποίο κατάπιε η μαύρη τρύπα. Δείτε το εκπληκτικό βίντεο.

Επιστημονικό "θαύμα" στην Τουρκία όπου χειρουργοί πραγματοποίησαν τηνπρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο, στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου Άκντενιζ στην επαρχία της Αττάλειας, ενώ ένα υπόγειο ποτάμι κάνει την εμφάνισή του κάτω από τον Αμαζόνιο από Βραζιλιάνους επιστήμονες.
Το "κρυφό" ποτάμι το ονόμασαν Χάμζα, και βρίσκεται 4000 χιλιόμετρα κάτω από τη γη ενώ οι επιστήμονες  κατέληξαν στο συμπέρασμά ότι η "περιοχή του Αμαζονίου έχει δυο συστήματα ροής του νερού".
Το τέλος της θεωρίας του Αϊνστάιν (;) και ο Έλληνας πίσω από τα Νόμπελ
Σε μια ανακάλυψη σοκ προέβησαν οι επιστήμονες τον Σεπτέμβριο και η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος της θεωρίας του Αϊνστάιν. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν υποατομικά σωματίδια (νετρίνο) που φαίνεται να σπάνε το ρεκόρ ταχύτητας στο σύμπαν, ταξιδεύοντας ταχύτερα και από το φως.
Παράλληλα, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στον Γαλαξία μας τον πλανήτη του Star Wars. Ωστόσο ο πλανήτης βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες τον βάφτισαν Κέπλερ-16β και ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους και απέχει περίπου 200 έτη φωτός από τη Γη.
Τα βραβεία Νόμπελ μονοπώλησαν τον δέκατο μήνα του έτους αρχής γενομένης με το Νόμπελ Ιατρικής με το οποίο και ξεκίνησαν οι βραβεύσεις για το 2011. Το εν λόγω βραβείο μοιράστηκαν οι Μπρους Μπέτλερ, Ζιλ Χόφμαν και  Ραλφ Στάινμαν για τη δουλειά τους πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα τρία όμως μοιράστηκε και το Νόμπελ Φυσικής. Έτσι, το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) λαμβάνουν οι Σολ Περλμούτερ, Μπράιαν Σμιτ και  Άνταμ Ρις για τις έρευνές τους σχετικά με την επέκταση του σύμπαντος.

Μάλιστα στην ομάδα του σπουδαίου επιστήμονα Μπράιν Σμιτ είναι και ένας Έλληνας, ο Ιάσων Σπυρομίλιος, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο News 247.

Παράλληλα, το Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε στον Ισραηλινό Ντάνιελ Σέχτμαν απονεμήθηκε για την ανακάλυψη των ημικρυστάλλων (ακολουθίες στα άτομα), η ύπαρξη των οποίων θεωρούνταν απίθανη και η λειτουργία τους ήταν υπό αμφισβήτηση.
Το Νόμπελ Ειρήνης αποδείχτηκε γυναικεία υπόθεση καθώς βραβεύτηκαν τρεις γυναίκες, μια πρόεδρος και δύο ακτιβίστριες. Πρόκειται για την πρόεδρο της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ και τις ακτιβίστριες Λίμα Γκμπόουι, Ταουακούλ Καρμάν.
Το Νόμπελ Οικονομίας μοιράστηκαν οι Αμερικανοί Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς για την μελέτη τους πάνω στην μακροοικονομία, ενώ το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Σουηδό ποιητή Τόμας Τραστρόμερ.
Τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να απαθανατίσουν τη δημιουργία ενός παγωμένου θανατηφόρου υποθαλάσσιου τυφώνα "Brinicle", ενώ τέλος ελπίδες για "αυτοΐαση" των καρδιοπαθών με δικά τους κύτταρα δίνει νέο επίτευγμα Αμερικανών. Οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν υποστεί έμφραγμα, μετατρέποντας σε εμβυικά βλαστοκύτταρα τα απλά κύτταρα.

Η δεύτερη γη και το σωματίδιο του Θεού
Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στις έρευνες σχετικά με το μποζόνιο του Χιγκς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του CERN τον Δεκέμβριο, κλείνοντας με τις καλύτερες των προσδοκιών το 2011. Οι επιστήμονες  δηλώνουν αισιόδοξοι ότι πλησιάζουν σε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων 60 ετών.

Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα, η NASA επιβεβαίωσε την ύπαρξη "δεύτερης γης"που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωντανούς οργανισμούς. Ο λόγος για τον πλανήτη Kepler-22b, το δίδυμο αδερφάκι της γης ο οποίος βρίσκεται 600 έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι 2,4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως βρέθηκε το βαθύτερο σημείο στον πλανήτη το οποίο ονομάζεται "Challenger Deep" και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.  Η χαρτογράφηση από το Σκάφος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών έριξε φως στα βάθη της γης.
Τέλος, ο ιός της γρίπης των πουλερικών ξαναχτυπά πιο επικίνδυνος από ποτέ καθώς ένα εργαστήριο στην Ολλανδία προχώρησε στην μετάλλαξή του.
NEWS247.GR