Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ν Δ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ από τον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη
Οι ξαφνικές κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων τις τελευταίες μέρες της παπανδρεϊκής Πομπηίας, είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία των αξιωματούχων στο ελληνικό στράτευμα, αλλά και την ηχηρή αντίδραση του συνόλου των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ολομέτωπη επίθεση στην τότε καταρρέουσα κυβέρνηση είχε εξαπολύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη...

...διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματός του. "Την ώρα που η ίδια κλυδωνιζόταν με την πρόταση εμπιστοσύνης που έκανε στον εαυτό της και οι βουλευτές της διαφοροποιούμενοι οι πάντες προχωρούσαν ακόμα και σε ανεξαρτητοποιήσεις, ακούστε χθες, βρήκαν εκείνη τη στιγμή να προχωρήσουν σε κομματικές εκκαθαρίσεις, στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Θυμίζοντας τις χειρότερες στιγμές του ΠΑΣΟΚ. Άλλαξαν δια μιας, όλη την ηγεσία του στρατεύματος με απίστευτες μάλιστα βουτιές στην ιεραρχία. Αυτό το σημειώνουμε και δεν το συγχωρούμε και να το ξέρουν", είχε πει -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το ΛΑΟΣ, μερικές μέρες πριν από το θολό ελληνικό σήμερα, (στις 2 Νοεμβρίου) ζητούσε σεβασμό στους αξιωματικούς από την πολιτική ηγεσία. "Πολιτικά άκομψο και ηθικά ανεπίτρεπτο", ήταν το επίσημο σχόλιο του κόμματος και επισημαίνονταν ότι "λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης τεμαχίζεται το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων" και "άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί αποκεφαλίστηκαν με μια πρακτική που και στο παρελθόν είχε καταφύγει το ΠΑΣΟΚ". "Οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν πλέον το 'σάκο του μποξ' όλων των απερχόμενων κυβερνήσεων. Λίγος περισσότερος σεβασμός σε αυτούς που καλούνται να υπερασπιστούν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του έθνους, δεν βλάπτει", τόνιζε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης.
Ο τότε υπουργός Άμυνας, κ. Μπεγλίτης, υποστήριξε ότι οι κρίσεις ήταν προγραμματισμένες, αλλά κάποια γεγονότα αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του. Πρώτον, η εν εξελίξει επίσκεψη από τη Δευτέρα στην Αθήνα του Τούρκου αρχηγού στόλου στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Δεύτερον, ο εν εξελίξει σχεδιασμός για τη Νέα Δομή Δυνάμεων. Στις 7 Νοεμβρίου επρόκειτο να δοθούν οι τελικές προτάσεις των επιτελείων και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
"Είναι άκαιρες αυτές οι κρίσεις, πιο παλιά υπήρχε κάποιο τακτ, εν πάση περιπτώσει, θυμηθείτε το '89 τότε δεν γίνανε καν κρίσεις, πρέπει να είχαμε τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις", υπογράμμισε ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γρηγόρης Δεμέστιχας.
"Η αντικατάσταση και των τεσσάρων αρχηγών των επιτελείων είναι ένα λάθος, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ψάξτε και στην Ουγκάντα, δεν θα το βρείτε. Δείχνει κάποιο πανικό. Είναι αδύνατον να ξηλώνεις όλους μαζί, έτσι κατ' αυτό τον τρόπο", ανέφερε ο ναύαρχος ε.α. Αντώνης Θεοχάρης.
"Η επιλογή του χρόνου αντικαταστάσεως όλης της στρατιωτικής ηγεσίας όταν έχει ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης είναι ατυχέστατη και
 αναιρεί το αίτιο για την επιλογή άξιων να είναι
αρχηγών", επεσήμανε ο υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.
Τα νέα για την αιφνίδια αλλαγή των αρχηγών του στρατεύματος εν 
μέσω ρευστού πολιτικού κλίματος έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο ανταποκριτής των Financial Times στην Αθήνα ανέφερε ότι "σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο υπουργός Άμυνας αντικατέστησε την ηγεσία του στρατεύματος ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αίσθηση της κρίσης στην Αθήνα". Ο EU Observer σημείωνε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός προειδοποίησε το στρατιωτικό κατεστημένο να σταματήσει να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και συνδέει τις αλλαγές με αποδυνάμωση της κυβέρνησης. Η Telegraph υποστήριξε ότι η αντικατάσταση έδωσε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση υποπτευόταν μια τουρκικού τύπου στρατιωτική συνωμοσία, όμως καμιά τέτοια φήμη ή πληροφορία δεν κυκλοφόρησε στη χώρα. Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός και στους κύκλους των απόστρατων αξιωματικών που μίλησαν για ένα ακόμα λάθος του υπουργού.
Mετά και την έκταση του θέματος, η ΝΔ αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πιο πάνω από τη συνηθισμένη φραστική καταγγελία, καθώς το θέμα προσφέρονταν για μικροπολιτική σπέκουλα σε ένα κοινό που τιμά διαχρονικά τους ενοίκους της "γαλάζιας πολυκατοικίας". Έτσι, δια μέσου επίσημων χειλιών διαμηνύθηκε στους αυτεπάγγελτους απόστρατους και όσους στρατιωτικούς παρέλειψε η πασοκική πολιτική ηγεσία, ότι θα επανεξεταστούν οι αποφάσεις του κ. Μπεγλίτη, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων η νέα ΠΟΛ.ΑΝ. γίνει κυβέρνηση.

Κατά την 1η Δεκεμβρίου και αφού η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, ο πρόεδρος της Συντηρητικής Παράταξης, κ. Α. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρώην Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος τον ενημέρωσε τόσο για την κατάσταση που βρισκόταν ο ελληνικός στρατός, τουλάχιστον μέχρι το "πολιτικό πραξικόπημα" της 1ης Νοεμβρίου, όσο και για το περιστατικό με τον 22χρονο εύελπι. Οι δύο άντρες σε άριστο κλίμα, συνομίλησαν και ο κ. Σαμαράς είχε έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο για το περιστατικό όσο και για τις κρίσεις, ενώ συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία και να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εικόνα, όμως, του κ. Σαμαρά και η διαμορφωμένη άποψή του για στρατιωτικά αυτά θέματα, μοιάζει να είναι σε απόλυτη ασυμφωνία με τις δηλωμένες θέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και Αντιπροέδρου της ΝΔ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του PRESS-GR, o υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αξιωματικών που αντικαταστάθηκαν από τον κ. Μπεγλίτη, αλλά δεν υπήρξε ανάλογα δεκτικός και σύμφωνος με τα αιτήματά τους, όσο ο πρόεδρος του κόμματος του. Ο κ. Αβραμόπουλος καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό με τον εύελπι, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Όταν οι απόστρατοι του υπενθύμισαν τις διαβεβαιώσεις του κόμματος της ΝΔ ότι θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις των κρίσεών τους, ο κ. Αβραμόπουλος αποστομωτικά απάντησε:
"Μα εγώ δεν είμαι Νέα Δημοκρατία, παρέδωσα την έδρα μου"...