Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ...

….κτηματολογικών γραφείων
Ομόφωνο Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για τη μη κατάργηση των Κτηματολογικών Γραφείων

DSCN2508.JPG  Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή ψηφίσματος για τη μη κατάργηση των Κτηματολογικών Γραφείων, μετά από εισήγηση του Γιώργου Καρύδη, Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης...

... «Ιόνιο Αρχιπέλαγος». 

Το Ψήφισμα
   Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4997/26-10-2011 έγγραφο του, που υπογράφει ο πρόεδρος του Γιώργος Μουτεβελής και αφορά την οριοθέτηση και χωροθέτηση των Κτηματολογικών Γραφείων της Χώρας προτείνει τη δημιουργία συνολικά δεκάξι Κτηματολογικών Γραφείων. Εκεί προβλέπεται η κατάργηση των κτηματολογικών Γραφείων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
   Συγκεκριμένα προτείνεται – μεταξύ των άλλων- η ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην ήπειρο με έδρα τα Ιωάννινα που θα υπάγεται η Π.Ε Κέρκυρας και η ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα που θα συμπεριλαμβάνονται και οι Π.Ε Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.
Δηλαδή στην ουσία προτείνεται η διάλυση της Π.Ι.Ν!!!
   Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει ομόφωνα την οργή και αγανάκτηση του για τις απαράδεκτες, ανιστόρητες και αντιαναπτυξιακές θέσεις που διατυπώνονται στο παραπάνω έγγραφο. Αυτές όχι μόνο δε συμβαδίζουν, αλλά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) για την Περιφερειακή Αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση.
   Η μεθόδευση που ακολούθησε ο Ο.Κ.Χ.Ε για τη σύνταξη της παραπάνω πρότασης στην οποία δεν έλαβε χώρα η απαιτούμενη διαβούλευση, με την ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερομένων για ένα τόσο σημαντικό θέμα φορέων (λ.χ Δήμων, Δικηγορικών Συλλόγων, Τεχνικών Επιμελητηρίων) τον αφήνει έκθετο, γιατί δείχνει ότι ακολούθησε αντιδεοντολογικά μια διαδικασία εν κρυπτώ και παραβύστω!
   Η όλη προσέγγιση του ζητήματος της σύστασης και λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων των νησιών της Επτανήσου σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με την κατάργηση των ήδη λειτουργούντων Κ.Γ είναι αυθαίρετη και παντελώς ατεκμηρίωτη γεωπολιτικά, οικονομοτεχνικά και νομικά θεωρώντας τους πολίτες της Επτανήσου ως δεύτερης κατηγορίας, αφού αδιαφορεί για την αφάνταστη ταλαιπωρία που θα υποστούν από την προτεινόμενη ρύθμιση, επιβαρυνόμενοι με υπέρμετρο κόστος σε χρόνο και χρήμα ακόμη και για τις πιο απλές συναλλαγές τους.
Είναι προφανές ότι οι εμπνευστές της παραπάνω πρότασης κινούνται εκτός πραγματικότητας.
   Η παραπάνω χωροθέτηση αποτελεί βαρύτατη προσβολή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσης και ενότητας του Επτανησιακού λαού.
   Το Π.Σ Ιονίων Νήσων ζητεί την άμεση απόσυρση της παραπάνω ανεκδιήγητης πρότασης του Ο.Κ.Χ.Ε.
   Εφόσον αποφασίσει την οριοθέτηση η χωροθέτηση των Κτηματολογικών Γραφείων να έχει υπόψη του την αδιαπραγμάτευτη θέση του Επτανησιακού λαού ότι κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα διαθέτει δικό της Κτηματολογικό Γραφείο. Αυτό εξάλλου επιβάλλει η συνταγματική πρόβλεψη για την ειδική μέριμνα που απαιτείται για της νησιωτικές περιοχές.     

Παρέμβαση Περιφερειάρχη

·           Σχετικό Ψήφισμα είχε ετοιμάσει και ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. ο οποίος συμφώνησε τελικά με την πρόταση Ψηφίσματος του κ. Καρύδη, με την προσθήκη: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το ανώτατο συλλογικό πολιτικό όργανο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καταδικάζει κάθε προσπάθεια που αντιβαίνει και αντιπαλεύει την ιστορική, πολιτιστική και διοικητική υπόσταση της Περιφέρειάς μας».