Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ...

        …δημόσιος διάλογος

         Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα
 Η ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής Αισθητικής και Περιπτέρων του Δήμου Κέρκυρας το Σάββατο που μας πέρασε, για όσους την παρακολούθησαν ή έμαθαν γι’ αυτήν, ήταν μια ωφέλιμη πρωτοβουλία που ενδυνάμωσε τον διάλογο πολιτών – τοπικών αρχών για τα προβλήματα του τόπου.
Στην ανοιχτή συνεδρίαση, έλαβαν μέρος τα μέλη της επιτροπής και αρκετοί πολίτες που παραβρέθηκαν εκεί, εκπροσωπώντας...
... εθελοντικές οργανώσεις, σωματεία  κλπ, ή απλά τον εαυτό τους ως δημότες. Παράλληλα στο διαδίκτυο (facebook) πλήθος Κερκυραίων διετύπωνε ιδέες, λύσεις ή υπεδείκνυε χώρους που χρήζουν αισθητικής παρέμβασης.
Σίγουρα μιλάμε για μια ελπιδοφόρα κατάσταση. Ειδικά όταν στη μεγάλη πλειοψηφία τα σχόλια και οι προτάσεις εκπορεύονται από νέους σε ηλικία δημότες. Είναι αισιόδοξο ότι οι νέες γενιές εναντιώνονται στην ακαλαισθησία, στην απουσία αισθητικών παρεμβάσεων, στο μη νοικοκύρεμα δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και προτείνουν έξυπνες και ελάχιστα κοστοβόρες λύσεις που προωθούν την φιλοκαλία. Η Κέρκυρα έχει ήδη πληγωθεί αρκετά, συνεπώς η αντίδραση και η συμμετοχή των πολιτών είναι αναγκαία.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία όπου οι κρατικές και δημοτικές αρχές δεν διαθέτουν τους πόρους για τις απαραίτητες παρεμβάσεις, όπου η γραφειοκρατία ταλανίζει ακόμη τη χώρα, όπου η κοινωνία μας δείχνει επικίνδυνα διαλυτικές τάσεις, θα πρέπει να συγκρατήσουμε τις έννοιες ‘ενεργοί πολίτες’, ‘εθελοντισμός’ και ‘κοινοτισμός’.
Η παρουσία και οι δράσεις ενεργών πολιτών, οργανώσεων και ομάδων, η εθελοντική συμμετοχή, η ανιδιοτελής προσφορά είναι το καλύτερο αντίδοτο που μπορεί να επιδείξει η κοινωνία μας στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε. 
Οι ενεργοί πολίτες και ο εθελοντισμός αποτελούν τη σύγχρονη έκφραση του λεγόμενου «κοινοτισμού» των Ελλήνων. Του κοινοτισμού που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε κρίσεις όπως η σημερινή, να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας – κι ας μην διαθέτουμε τόσους πόρους -, να ισχυροποιήσουμε εν τέλει, τη χώρα μας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Με θέληση, ψυχή και πολύ δουλειά, με καινοτομία, μπορούμε να φέρουμε την ανάκαμψη στην οικονομία μας και στον τόπο μας.
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους όσοι είναι «ενεργοί πολίτες», δημότες, «καντουνίστας»,  πρόσκοποι, σωματεία, εθελοντές, που με τις προτάσεις τους συνέβαλαν και συμβάλουν στον δημιουργικό δημόσιο διάλογο για το καλό του τόπου μας και την βελτίωση της καθημερινότητάς μας.