Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

¨ΟΨΙΜΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ"


Εσχάτως μας προέκυψαν πολλοί όψιμοι Καραμανλικοί.  Οι περισσότεροι  μάλιστα, κατά μία περίεργη σύμπτωση (ή μήπως δεν είναι;), είχαν πρωταγωνιστήσει στην πτώση του. Τον είχαν πολεμήσει αλύπητα. Τον είχαν λοιδορήσει, τον είχαν συκοφαντήσει. Του φόρτωσαν όλες τις ευθύνες για όσα στραβά βρήκαν τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Τον ειρωνεύονταν, έως πρόσφατα, για την παρατεταμένη σιωπή του, μετά τις...
... εκλογές του 2009.
Αίφνης είδαν το ….φώς της αληθείας και αρχίζουν να ανακαλύπτουν και θετικά, τόσο στον ίδιο τον Καραμανλή, όσο και στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Προφανώς και δεν το κάνουν από ανιδιοτέλεια!
Να αρχίσουμε πρώτα με τον κ. Καρατζαφέρη.
Περιττεύει να υπενθυμίσουμε τι έλεγε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ για τον Καραμανλή. Είναι πρόσφατα και τα θυμόμαστε όλοι.
Ο κ. Καρατζαφέρης, λοιπόν, αφού ψήφισε το Μνημόνιο, στήριξε για περισσότερο από ένα χρόνο τον κ. Παπανδρέου, αλλά  δεν κατάφερε να μπεί στην Κυβέρνηση, τώρα που βλέπει την Ν.Δ. να έρχεται αυτοδύναμη (οπότε πάλι μένει εκτός εξουσίας) άρχισε να ρίχνει γέφυρες προς την πλευρά Καραμανλή.  Ο στόχος προφανής. Θέλει να ψαρέψει σε θολά νερά, και παριστάνοντας τον  Καραμανλικό, να  «τσιμπήσει» μερικά ψηφαλάκια, ελπίζοντας ότι έτσι θα ανακόψει την πορεία του Αντώνη Σαμαρά. Ματαιοπονεί.   Θα του υπενθυμίζουμε κάθε μέρα τις ύβρεις του.
Δεύτερον, κάποιοι διαδικτυακοί τόποι, που είχαν σθεναρά υποστηρίξει την κα Μπακογιάννη για την ανάδειξη αρχηγού, καταβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους προσπάθειες επαναφοράς του πρώην πρωθυπουργού. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια!
Τρίτον, τα λεγόμενα μεγάλα ΜΜΕ, προσφέρουν απλόχερα βήμα σε κάποια από τα  «ορφανά του Καραμανλή» τα οποία αυτόκλητα εμφανίζονται ως «εκφραστές των απόψεων του πρώην Πρωθυπουργού». Κατ’ αρχήν προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Όχι μόνον δεν υπερασπίζονται τον Καραμανλή, αλλά  μας υπενθυμίζουν τα λάθη που έκανε όταν τους επέλεξε ως συνεργάτες του. Γιατί εφόσον τον εξέθεσαν τότε με την ανεπάρκειά τους, είναι δυνατόν να τον υπερασπίζονται σήμερα αποτελεσματικά; Γνωστό σε ποιούς αναφέρομαι. Κατανοώ την επιθυμία τους να εκλεγούν βουλευτές, αλλά είναι εντιμότερο να ζητήσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος (αν το κάνουν τελικά) ως αυτόφωτες  προσωπικότητες, παρά επιχειρώντας να  κλέψουν από την «καραμανλική προίκα» της Ν.Δ.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Καραμανλής δεν έχει ανάγκη ούτε τους πρώην υβριστές τους (που ανακάμπτουν ως νέοι κόλακες), ούτε τους αποτυχημένους πρώην  υπουργούς του. Αρκετή ζημιά του προκάλεσαν.  Μπορεί καλύτερα από τον καθένα να υπερασπιστεί και το  εαυτό του και το έργο του και την υστεροφημία του. Δεν χρειάζεται εξαπτέρυγα.
Θεωρώ, όμως, ύποπτη τη συγκυρία που αναμοχλεύονται όλα αυτά τα θέματα.  Προφανώς, κάποιοι θέλουν να τροφοδοτήσουν και πάλι την εσωστρέφεια. Να χωρίσουν και πάλι τη Ν.Δ. στα δύο. Ο στόχος είναι ένας: να ανακοπεί η πορεία του Αντώνη Σαμαρά προς την εξουσία. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτά τα σενάρια να ενισχύονται και από την κυβερνητική προπαγάνδα η οποία είναι όλως ιδιαιτέρως ικανή στον τομέα αυτό και πάντα βρίσκει πρόθυμους παπαγάλους για να φέρουν σε πέρας την αποστολή.
Έχουν καμιά τύχη; Κατηγορηματικά όχι! Για τους εξής λόγους:
Πρώτον, γιατί το θεωρώ απίθανο να επιτρέψει ο ίδιος ο Καραμανλής να χρησιμοποιηθεί το όνομα του σε  εσωκομματικές σκοπιμότητες.
Δεύτερον, γιατί η βάση της Ν.Δ. μετά από πολύ καιρό έχει κοινό σημείο αναφοράς και αυτό είναι ο Πρόεδρος, εκλεγμένος μάλιστα από την ίδια τη βάση. Αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή της ενότητας.
Τρίτον, γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να ανεχθεί υπονομευτικές συμπεριφορές.
Τέταρτον, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο σοβαρά, ώστε η εσωστρέφεια  να θεωρείται …επικίνδυνη ενασχόληση! Όποιος, δεν το καταλαβαίνει, μάλλον έχει απωλέσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Πέμπτον, γιατί, μέχρι στιγμής,  η προσπάθεια είναι τόσο χοντροκομμένη που μόνο γέλωτα προκαλεί.
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν σοβαρά, μόνο σε μια περίπτωση: αν η Ν.Δ. πέσει στην παγίδα και αντί να ασχολείται με  την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αρχίσει να ομφαλοσκοπεί.
Αδέξιος Δεξιός