Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Απειλή πολέμου από την Αγκυρα  Νέες απειλές που περιλαμβάνουν και στρατιωτική εμπλοκή εκτόξευσε χθες η Αγκυρα εναντίον της Κύπρου με αφορμή την προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου έναρξη γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των...
... κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.
Νέες απειλές που περιλαμβάνουν και στρατιωτική εμπλοκή εκτόξευσε χθες η Αγκυρα εναντίον της Κύπρου με αφορμή την προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου έναρξη γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, με δηλώσεις του στη "Ζαμάν" δεν απέκλεισε την αποστολή ακόμη και πολεμικών πλοίων στην περιοχή προκειμένου να εμποδίσει η Τουρκία τη διενέργεια των ερευνών. Ο κ. Μπαγίς, σύμφωνα με την εφημερίδα, δήλωσε ακόμη ότι η πραγματοποίηση ερευνών σε ύδατα που "δεν ανήκουν" στους Ελληνοκυπρίους συνιστά παραβίαση των νόμων, και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία "θα ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα".
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι στο παρελθόν η Τουρκία είχε στείλει πολεμικά πλοία για να εμποδίσει έρευνες, ο κ. Μπαγίς απάντησε: "Γι' αυτό οι χώρες διαθέτουν πολεμικά πλοία". Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μπαγίς επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν χθες το βράδυ στην Πολωνία οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, η Κύπρια υπουργός Ε. Κοζάκου-Μαρκουλλή, με την υποστήριξη και του Ελληνα υπουργού Σ. Λαμπρινίδη, θα έθετε τις νέες αυτές απειλές ενημερώνοντας την ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας που αναδεικνύεται σε διεθνή ταραχοποιό.
Νίκος Μελέτης