Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΣΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 25000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


Τον Σεπτέμβριο καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησής τους –
Προβλέπονται και προσλήψεις.
του Ν.Χρυσολωρα





Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και επομένως θα προσδιοριστεί ποιοι θα απολυθούν.
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου Μνημονίου, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. «Θα ξεκινήσουμε με εμπροσθοβαρή τοποθέτηση 2.000 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας με σκοπό την έξοδό τους από το Δημόσιο», αναφέρεται στο κείμενο του Μνημονίου.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών κρίσεων και της αξιολόγησης φορέων του Δημοσίου.
Πάντως, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ρητά και προσλήψεις. Ειδικότερα, θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης (επίορκος, πλαστά πιστοποιητικά κ.λπ.), λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης του φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στον οποίο εργαζόταν, για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί εθελοντικά από το πλαίσιο της κινητικότητας (εξαιρούνται όσοι αποχωρούν επειδή έχουν λιγότερα από τρία χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση) και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας. Με άλλα λόγια, η κινητικότητα δεν θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του απόλυτου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά σε αντικατάσταση παλιών με νέους και σε αναδιάταξη των ανθρωπίνων πόρων του κράτους, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών.
Οργανογράμματα
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται στο κείμενο του Μνημονίου ότι θα ολοκληρώσει τα οργανογράμματα για 400.000 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και το πλήρες οργανόγραμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επίσης η κυβέρνηση οφείλει να έχει περάσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο ενιαίο μητρώο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ώστε «να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου μισθοδοσίας του Δημοσίου». Επιπλέον, έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια προσλήψεων για το 2013 και να ετοιμαστούν τα σχέδια προσλήψεων που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

www.kathimerini.gr