Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

"ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΛΕΜΟΥ" ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ....

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Στα χαρακώματα μπαίνουν ξανά οι ένοπλοι Κούρδοι.
Δηλώνουν ότι εξαντλήθηκε κάθε προθεσμία που έδωσαν στον Ταγίπ  Ερντογάν να εφαρμόσει τα προσυμφωνηθέντα και  θα βρεθούν και πάλι με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Η άνοδος του «γερακιού» στην στρατιωτική ηγεσία των Κούρδων είχε σηματοδοτήσει την εξέλιξη αυτή. Δεν ανέλαβε τυχαία, πριν λίγες μέρες, τα ηνία του PKK ο Μουράτ Καραγιλάν, που χαρακτηρίζεται αποφασιστικός σκληρός και αμείλικτος.
Μπορεί ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν να δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με το τουρκικό κράτος συνεχίζεται, αλλά και εκείνος ζήτησε να εφαρμοστούν τα προσυμφωνηθέντα με «σοβαρότητα» και πριν ανοίξει εκ νέου η τουρκική βουλή τον Οκτώβριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση της βίας στη νοτιανατολική Τουρκία, και το PKK εξέδωσε την Παρασκευή την «τελευταία προειδοποίησή» του- όπως οι χαρακτήρισαν- προς την τουρκική κυβέρνηση, καλώντας την να κάνει βήματα για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε φέτος.
Οι Κούρδοι αντάρτες απηύθυναν μέσω διαδικτύου ...

... «τελική προειδοποίηση» ( όπως οι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά) προς στη ισλαμική κυβέρνηση και προσωπικά στον Ερντογάν  να τηρήσει τα  όσα τους έχει υποσχεθεί, αλλιώς θα αλλάξουν την τακτική τους  και πως την ευθύνη για την αποτυχία της πολιτικής διαδικασίας θα τη φέρει  αποκλειστικά η Τουρκία.
Δηλώνουν ότι εξαντλήθηκε η υπομονή τους από την  αδικαιολόγητη καθυστέρηση της τουρκικής κυβέρνησης  να προχωρήσει στην υιοθέτηση των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί για τη βελτίωση της θέσης τους στην  κοινωνία.
Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται ακόμα η διδασκαλία στα σχολεία της κουρδικής γλώσσας και ούτε καταργήθηκε ο περιβόητος  «αντιτρομοκρατικός νόμος», με βάση τον οποίο χιλιάδες Κούρδοι έχουν φυλακιστεί  έως τώρα με την κατηγορία και μόνο ότι έχουν …σχέση με το PKK.
Επιπλέον το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, ζητά εδώ και τώρα από την κυβέρνηση Ερντογάν να  επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιτροπή ιατρών να μεταβεί στη φυλακή όπου κρατείται ο ιστορικός ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν  προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του καθώς είναι κοινό μυστικό ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Τέλος το PKK  καταγγέλλει   την Άγκυρα, στην ανακοίνωσή του που ανάρτησε στο διαδίκτυο,  ότι  εξοπλίζει  τους ισλαμιστές της Συρίας προκειμένου αυτοί να σκοτώσουν κάθε Κούρδο.
Ωστόσο οι Κούρδοι ύψωσαν τη δική τους σημαία σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη Συρία και στην Τουρκία , γεγονός που ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε φανερά εκνευρισμένος:
«Μόνο το Κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για το ποια σημαία θα σηκωθεί στη χώρα»
Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να διεκδικήσουν δυναμικά οι Κούρδοι κομμάτι του Τουρκικού κράτους καθώς ήδη έχουν εδάφη που ορίζουν και θέλουν τώρα να τα επεκτείνουν.

Πηγή: Newpost