Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ....

                             ...Θάνος Χρήστου 
Του Δημήτρη Κονιδάρη
Στη φωτογραφία: Ο Θάνος Χρήστου (1960-23 Ιουλίου 2013) στη διημερίδα για τον Μα-βίλη, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (28 & 29 Απριλίου 2012). Η φωτογραφία έξω από το σπίτι του ποιητή, στην Άνω Πλατεία.
Πέθανε σήμερα στο σπίτι του στην Κέρκυρα, σε ηλικία 53 ετών, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Θάνος Χρήστου, αφήνοντας πίσω του πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο για την εξέλιξη της ελληνικής Τέχνης, ιδιαιτέρως της Επτανήσου και ειδικότερα της Κέρκυρας, όπου τη δεκαετία του 1990 αναστήλωσε τη Δημοτική Πινακοθήκη της και συνέβαλε στην ανάδειξη του έργου δεκάδων εικαστικών καλλιτεχνών. 
Ο Θάνος Χρήστου ήταν αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
Τους τελευταίους μήνες είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, το έργο της οργάνωσης του Ιδρύματος Χαρακτικής «Άρια Κομιανού» στο νησί των Φαιάκων. 
Εκφράζοντας την οδύνη των Ελλήνων χαρακτών και των Κερκυραίων εικαστικών καλλιτεχνών για τον χαμό του Θάνου Χρήστου, γιου του υπέργηρου καταξιωμένου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Χρύσανθου Χρήστου, ο γνωστός Κερκυραίος χαράκτης Γιώργος Κεφαλληνός ανέφερε στο ...
...ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στον εκλιπόντα οφείλει πολλά πριν απ' όλους η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το έργο της οποία ανέδειξε με ενάργεια, σοφία και ζέση. Σε αυτόν επίσης οφείλει η Κέρκυρα, προσέθεσε, την ανασυγκρότηση και τη λαμπρότητα της Δημοτικής Πινακοθήκης της, αλλά και την αναζωογόνηση των εικαστικών τεχνών της τη δεκαετία του 1990. «Η απώλειά του είναι πραγματική απώλεια για την ελληνική Τέχνη», κατέληξε.