Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΜΕΣΩ Μ.Κ.Ο. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ...

                 ...ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

















Είμαστε εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού με την ΚΟΧ.Π.5.603/1/2013 σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων
Κοινωφελούς Χαρακτήρα στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». 
Συγκεκριμένα:
Προσληφθήκαμε από την Μ.Κ.Ο. «ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΚΕ», η οποία εδρεύει στην Πάτρα με επτάμηνη σύμβαση από 01/04/2013 έως 31/10/2013.
 Στελεχώνουμε την 21η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας , την Η’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας καθώς και το Μον Ρεπό.
Εργαζόμαστε κανονικά, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες στις Υπηρεσίες στις οποίες , προσωρινά, ανήκουμε. Αυτή τη στιγμή διανύουμε ήδη τον...
... τέταρτο μήνα εργασίας και παρόλα αυτά δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα τα δεδουλευμένα μας.
Το τελευταίο δίμηνο βρισκόμαστε σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την Μ.Κ.Ο. στην Πάτρα -λόγω της καθυστέρησης της πληρωμής μας- η οποία δίνει διαφορετικές πληροφορίες στον καθένα από εμάς και προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της λέγοντάς μας μάλιστα ότι οι πληρωμές μας ενδέχεται να καθυστερήσουν πολύ περισσότερο. 
Γενικότερα όλο αυτό το διάστημα δεχόμαστε έναν συνεχή εμπαιγμό από τους αρμόδιους, μεταδίδοντας τις ευθύνες τους ο ένας στον άλλο.
Καταγγέλλουμε το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί μέσω αυτών των προγραμμάτων (πχ. Μ.Κ.Ο., ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) που με συμβάσεις σαν και τις δικές μας επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις εργασιακές σχέσεις δημιουργώντας εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, δίνοντάς μας ένα παυσίπονο μέσα στην ανεργία μας. Τα κοινωφελή προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης ή της εκ νέου συμμετοχής σε κοινωφελές πρόγραμμα εντός του ίδιου έτους. 
Ο μισθός καταβάλλεται μέσο Μ.Κ.Ο., οι οποίες είναι αρμόδιες για τις πληρωμές και για τις οποίες απορρέουν κέρδη της τάξεως του 5% από κάθε πρόγραμμα που αναλαμβάνουν. 
Οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, άρα είναι εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι δεν δικαιούνται κανένα επίδομα αλλά ούτε και άδεια, απλή ή αναρρωτική. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για πενιχρούς μισθούς σε αυτά τα προγράμματα. 
Συγκεκριμένα, στη δική μας σύμβαση ο μισθός μας δε θα ξεπερνά τα 625€ μηνιαίως, ενώ υπάρχουν και προγράμματα με χαμηλότερες αποδοχές.
Αυτή τη στιγμή παραμένουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στις υπηρεσίες μας δίνοντας έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Όντας απλήρωτοι για περισσότερο από τρεις μήνες αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα διαβίωσης μη μπορώντας να καλύψουμε έξοδα μετακίνησης για να έρθουμε στη δουλειά, οικογενειακές και κάθε άλλου είδους υποχρεώσεις.
Τώρα στεκόμαστε συνεπείς σε εμάς τους ίδιους και απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας.
 Η εμπειρία που αποκτήσαμε μετά από τρεις και πλέον μήνες, καθώς και τα παραδείγματα από άλλες Μ.Κ.Ο., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον
πολιτισμό και όχι μόνο, μας έδειξε ότι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας είναι να αγωνιστούμε με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε, ακόμα και με επίσχεση εργασίας. Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψιν τη διαμαρτυρία μας για την επίλυση των αιτημάτων μας, διαφορετικά θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους μας που εργάζονται με το ίδιο καθεστώς και έχουν προσληφθεί από την Μ.Κ.Ο. «ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΚΕ» στον τομέα του Πολιτισμού (Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη) σε
συντονισμό και κοινό αγώνα για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ την 21η ΕΒΑ και την Η’ ΕΠΚΑ να πάρουν θέση και να πιέσουν με κάθε τρόπο για άμεση επίλυση του θέματος.
ΚΑΛΟΥΜΕ επίσης σε συμπαράσταση τα σωματεία στον τομέα του Πολιτισμού, ζητώντας να πάρουν συγκεκριμένη θέση επί του θέματος.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλο τον Κερκυραϊκό λαό, τα σωματεία και τους φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων και συνεπή καταβολή των μισθών μας τους επόμενους μήνες και άμεση καταβολή των ενσήμων μας στο ΙΚΑ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: - Δικαίωμα αργίας και επιδόματα αδείας
- Κυριακές και αργίες (+75% του ημερομισθίου)
- Να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
- Επίδομα ανεργίας και άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων

- Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα