Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: ΜΝΗΜΟΝΙΑ Η ΣΥΡΙΖΑ....



Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ωριμάζει πια η ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής» ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλά προσκλητήρια, προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, προς όλες τις γενιές αριστερών πολιτών, προς τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ακόμη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε μια κυβέρνηση της αριστεράς να θέσει τέλος στα Μνημόνια και να ανασυγκροτήσει τη χώρα. 
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η στιγμή, είναι η κατάλληλη για να γίνει αυτό το βήμα με αποφασιστικότητα.

Με μια ομιλία που είχε όλα τα χαρακτηριστικά εκλογικής διακήρυξης, ο κ. Τσίπρας έθεσε υπόψη των περίπου 3.500 συνέδρων τα νέα διλήμματα που όπως είπε είναι και μεγάλα και καθοριστικά.

«Μνημόνια ή δημοκρατία, μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη, μνημόνια ή εθνική κυριαρχία» είναι τα διλήμματα είπε ο κ. Τσίπρας, τα οποία όμως, σημείωσε «όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ».

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την...


... ανάγκη να αναλογιστούν όλοι το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που έχει το κόμμα τους και σημείωσε ότι είναι ανάγκη «να προχωρήσουμε με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας σε μια Μεγάλη Πολιτική Δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να γίνει ένα συνέδριο που θα γεννήσει τον νέο ενιαίο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει, ξέρει και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της μεγάλης ανατροπής αλλά και την ευθύνη της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλες «οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας, όλες οι γερασμένες δυνάμεις του παλιού κόσμου που φεύγει, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα».

Τα κόμματα του χθες, πρόσθεσε, ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν, αυτά που είναι υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, «που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας».

Όλα αυτά, «γιατί βλέπουν τις μέρες της εξουσίας τους να είναι μετρημένες» είπε ο κ. Τσίπρας προβλέποντας πρόωρες εκλογές , αλλά και γιατί «φοβούνται εμάς γιατί εμείς έχουμε το πιο σημαντικό όπλο που δε μπορούν να νικήσουν: Έχουμε χέρια καθαρά, μυαλό ανοιχτό και ψυχή βαθιά».
Προσκλητήριο
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «στο δημοκρατικό προσκλητήριο της μαχόμενης Αριστεράς είμαστε σήμερα παρόντες και παρούσες, όλες και όλοι. Και έχουν όλοι και όλες την ισότιμη θέση που τους αναλογεί». 

Η ελληνική κοινωνία, είπε ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται σήμερα μπροστά στην πρόκληση μιας καίριας, μιας απόλυτης επιλογής. Σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της ακύρωσης των Μνημονίων ή θα επιλέξει το δρόμο της συνέχισής τους. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της δημοκρατικής αναγέννησης ή το δρόμο της δημοκρατικής συρρίκνωσης. Ή το δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης ή το δρόμο της διαπλοκής και της τραπεζοκρατίας. Ή Θα επιλέξει το δρόμο της περηφάνιας ή το δρόμο της εθελοδουλίας.

Η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, είναι η βάση, πάνω στην οποία χτίζουμε τον οδικό χάρτη της εξόδου από τη κρίση, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ παρουσίασε στη συνέχεια τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ, τη δημόσια διοίκηση, την ανεργία και την φτώχεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. 
Το ενιαίο κόμμα
Αναφερόμενος στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, τόνισε, είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο για να οργανώσουμε καλύτερα την αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της εργασίας.

Σε έμμεση αναφορά του στην ανάγκη αυτοδιάλυσης των συνιστωσών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι μέλος και σε άλλο κόμμα. Για το θέμα αυτό είπε χαρακτηριστικά ότι κανένας ΣΥΡΙΖΑ των μελών δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν αποφασίσουμε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μέλη με όλα τα δικαιώματα αλλά και όλες τις υποχρεώσεις, που αυτό συνεπάγεται και όχι διχασμένες προσωπικότητες. 
 Κριτική στα κόμματα
  Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση, ιδιαίτερα κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι «στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την άκρα δεξιά»,ενώ υποστήριξε ότι «η προσπάθεια να συγκροτηθεί πόλος συμπλήρωμα στη ΝΔ στο όνομα μάλιστα προοδευτικών καταβολών, φαίνεται πλέον ότι αποτυγχάνει οριστικά». Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ είπε ότι η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει «εφαρμογή του Μνημονίου» με κοινωνική ευαισθησία και «κόκκινες γραμμές», ο «αριστερός κυβερνητισμός» δηλαδή που εξέφρασε κυρίως η ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκε όλον τον τελευταίο χρόνο πόσο ανεδαφικός και έωλος είναι.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η ηγεσία Σαμαρά και η ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της Κυβέρνησής του περνάει από την πλήρη υποταγή στις διαταγές των δανειστών και των Μνημονίων, και επομένως θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από αυταρχισμό, αντισυνταγματικές πρακτικές, ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας». Είπε επίσης ότι η ιδεοληψία των φανατικών της σημερινής ΝΔ έχει σβήσει τα ίχνη της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής παράδοσης του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» και του αστικού κοινοβουλευτισμού, μεταβάλλοντάς την σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού, που θα στηρίζεται από τη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο.
 Πολιτική συμμαχιών-προσκλητήριο
  Απέναντι σε αυτό το διαφαινόμενο «μαύρο μέτωπο», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώθηκε τόσο γλαφυρά και συμβολικά με το «μαύρο» στις οθόνες μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ηγεμονικό πρόγραμμα υπεράσπισης της πολιτικής Δημοκρατίας και των οικονομικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. 

Οφείλουμε, τόνισε, να γίνουμε ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας ευρείας λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα φτωχά και νεόπτωχα κοινωνικά στρώματα. Κάνοντας άνοιγμα προς το ΚΚΕ, το πρώτο μετά τις εκλογές του 2012, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο κοινωνικό μέτωπο που θέλει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγνοεί τις άλλες αριστερές δυνάμεις και κυρίως τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Θεωρούμε αδιανόητο, είπε, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την τρομακτική και απολύτως συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι δυνάμεις της αριστεράς να μην είναι όλες ενωμένες. Όπως θεωρούμε αδιανόητο στο όνομα των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων να εκπέμπεται πολλές φορές ένα μήνυμα ματαίωσης της πάλης του λαού μας. 

Ασκώντας κριτική στη στάση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η επιμονή, της ηγεσίας του ΚΚΕ να υποβαθμίζει την αναγκαιότητα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου και η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του μνημονίου, αποτελούν αντιεπιστημονική και ανιστόρητη προσέγγιση.
Καμία πολιτική ηγεσία, όμως, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί για καιρό να παραγνωρίσει το ενωτικό μήνυμα της βάσης και τόνισε ότι το ΚΚΕ για εμάς, έχει και θα έχει πάντοτε τη θέση του σ' αυτό το δημοκρατικό, ταξικό μέτωπο.

Επίσης, απηύθυνε προσκλητήριο και τον κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση «το αίτημα της αλλαγής υπογραμμίζοντας:

«Από το βήμα αυτό του ιστορικού Συνεδρίου μας, θέλουμε να απευθύνουμε ένα παλλαϊκό προσκλητήριο και στον απλό δημοκρατικό κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση το αίτημα της Αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αυτός παρακολουθεί σήμερα έκπληκτος, να μετατρέπεται το κόμμα του κ. Βενιζέλου σε συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς. 

Ακόμη απευθύνθηκε «σε όλους εκείνους τους πολίτες που δεν ανήκαν ποτέ στην Αριστερά, αλλά που εμφορούμενοι από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της Δημοκρατίας που βιώνεται η χώρα, από το απροκάλυπτο πια φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», να συσπειρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή:Newsit.gr