Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....

Φωτογραφία για Φήμες για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα! Καταγγελίες ότι η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τις ορέξεις Μέρκελ

Έντονος αναβρασμός υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Ο λόγος είναι για ακόμα μία φορά το Ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα και η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου σε αυτό.

Τελευταία όμως το σενάριο αυτό επανέρχεται με ιδιαίτερα επιτακτικό τρόπο και πληροφορίες το φέρουν να...

... διακινείται και από υψηλόβαθμα στελέχη που πρόσκεινται στο περιβάλλον Λαγκάρντ.

Το σενάριο έρχεται να συνδυαστεί με την ανησυχία που εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κ. Λιου σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ανησυχία όμως που πήρε αψήφιστα η ελληνική πλευρά, κάνοντας ότι δεν το άκουσε Η επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την χώρα μας προβλέπεται ότι θα είναι η τελευταία που θα αφορά την Ελλάδα! Κοινώς, πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχει άλλη συνεδρίαση ούτε άλλη εκταμίευση δόσης προς την χώρα μας, αφού το Ταμείο φέρεται να επεξεργάζεται ήδη το σενάριο της αποχώρησής του.

Τι κρύβεται όμως πίσω από μία τέτοια εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί;

Η έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα σηματοδοτήσει την πλήρη απεξάρτηση του αμερικανικού παράγοντα από το ελληνικό πρόβλημα, γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δυσαρέσκεια της Αμερικής για την πλήρη πρόσδεση της χώρας μας στο «γερμανικό άρμα». Στο σενάριο της εξόδου του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα καταστεί πλέον και με την «βούλα» προτεκτοράτο της Γερμανίας, αφού η χρηματοδότησή της θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις «ορέξεις» της γερμανικής Καγκελαρίας.

Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι σε ένα τέτοιο σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, έδειχναν να μην τους προβληματίζει. Προφανώς γιατί έχουν εμπιστοσύνη στην Μέρκελ.

Άλλωστε μία κυβέρνηση που έχει μετατρέψει σε πολιτικό δόγμα την φράση «είναι φίλοι μας οι Γερμανοί...», η στάση της δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί...

Έρχεται νέο Μνημόνιο μετά τις γερμανικές εκλογές

-Ή τα ψηφίζετε όλα ή πάμε σε εκλογές με λίστα. -Εκβιασμός από το Μαξίμου στους Βουλευτές της Ν.Δ. -Καζάνι που ''βράζει'' η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η αίσθηση ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, κυριαρχεί εδώ και 10 περίπου μέρες στο Μαξίμου.

Η διάψευση των προσδοκιών για τη βοήθεια που θα έρθει από το Βερολίνο, μέσω ενός γενναίου κουρέματος του Ελληνικού χρέους, προσγείωσε απότομα τον Πρωθυπουργό και το στενό κύκλο των συνεργατών του.

Οι Γερμανοί δεν συζητούν για ''κούρεμα'' του Ελληνικού χρέους και φαίνεται ότι το εννοούν απόλυτα έχοντας και τους δικούς τους σχεδιασμούς. Επιδιώκουν μία χρονική μετάθεση του χρέους σε βάθος χρόνου που όμως θα συνδεθεί με ένα νέο μνημόνιο με ακόμα πιο σκληρά μέτρα αφού το πρόγραμμα ''δεν βγαίνει'' και τα έσοδα έχουν καταρρεύσει.

Το νέο μνημόνιο θα κάνει την εμφάνισή του αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, ως προοπτική στην αρχή προκειμένου , για μία ακόμα φορά ''να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να παραμείνουμε στο ευρώ''.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η γνωστή διαδικασία των ''διαπραγματεύσεων'' με την τρόικα , κατά τις οποίες η κυβέρνηση ''θα προσπαθήσει να σώσει ότι μπορεί''.

Το σχέδιο του νέου μνημονίου θα συμφωνηθεί και θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί και να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που θα προβλέπει για μια νέα χρηματοδότηση.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση αφού η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι αρραγής σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία.

Οι βουλευτές της Ν.Δ δεν έχουν ηθικό και βλέπουν την πίεση από τους ψηφοφόρους τους να εντείνεται όσο περνάει ο καιρός. Διαπιστώνουν ότι το success story του κ. Σαμαρά έχει θολώσει και οι εκτιμήσεις και η το κλίμα αισιοδοξίας που τους μετέφερε το Μαξίμου δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε στο ελάχιστο.

Το νέο μνημόνιο που θα κληθούν να ψηφίσουν θα περιλαμβάνει:

-30.000 άλλους δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2014.

-Άρση των πλειστηριασμών ακινήτων για την πρώτη κατοικία.

-Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε ένα μέσο όρο της τάξης του 15%, με θύματα τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ και τους στρατιωτικούς.

Ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, γνωρίζουν ότι οι ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας έχουν χάσει πλέον τη δυναμική τους.

Ο κ.Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλωθεί καμία κίνηση αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του από το εσωτερικό της Ν.Δ, γνωρίζει ότι αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι ''δική του''. Την έμφυτη και χρόνια αυτή ανασφάλεια του σημερινού Πρωθυπουργού, φροντίζει να του την ενισχύει η ''αυλή'' του και η στενή ομάδα των συνεργατών του, που τον ακολουθούν από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης.

Όλοι αυτοί θεωρούν ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια μεγάλη εσωκομματική κρίση, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη περισσοτέρων από 35-40 βουλευτών. Δεν κρύβουν την ενόχλησή τους μάλιστα, όταν οι Βουλευτές συνωστίζονται γύρω από τον Κώστα Καραμανλή , τις λιγοστές φορές που ο πρώην Πρωθυπουργός εμφανίζεται στη Βουλή.

Δεν λείπουν και τα ''καρφώματα'' και οι έμμεσες απειλές σε Βουλευτές, με μέσο πίεσης τη λίστα.

Τις τελευταίες ημέρες και με την προοπτική ενός νέου και αναπόφευκτου μνημονίου, στο Μαξίμου έχει κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή, θιασώτες της οποίας είναι ο κ. Χ.Λαζαρίδης και ο κ.Τ. Μπαλτάκος, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και στενός φίλος του κ.Σαμαρά.

Ο τελευταίος ανέλαβε να περάσει το μήνυμα στους Βουλευτές, με μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ. Μιλώντας στο Βήμα FM και απευθυνόμενος ουσιαστικά στο εσωτερικό της Ν.Δ, προειδοποίησε ότι αν καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, τότε ο Πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές ''είτε είναι Αύγουστος είτε είναι Χριστούγεννα'', όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η προειδοποίηση αυτή φαίνεται ότι λειτούργησε αντίθετα από τις προσδοκίες του Μαξίμου.

Πέρα από το Νικήτα Κακλαμάνη που διεμήνυσε στο στενό συνεργάτη του κ.Σαμαρά να περιοριστεί στα καθήκοντα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, έντονα επικριτικοί σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις είναι και οι περισσότεροι βουλευτές που θεωρούν ότι υπό το Κράτος του εκβιασμού και της απειλής της χρεοκοπίας της χώρας θα τους αναγκάσουν να ψηφίσουν ένα ακόμα μνημόνιο που θα οδηγήσει τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση και θα φτωχοποιήσει ακόμα πιο πολλούς Έλληνες.

Έμπειρος κοινοβουλευτικός, επισήμανε δεικτικά ότι κάποιοι συνεργάτες του κ.Σαμαρά ''πρέπει να ξαναδιαβάσουν το Σύνταγμα. Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί επειδή καταψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο, δεν είναι δεδομένο ότι αμέσως προκηρύσσονται εκλογές. Αντίθετα ακολουθείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών''.

Στο Μαξίμου ξέρουν ότι το μοναδικό όπλο που έχουν στα χέρια τους είναι η απειλή της λίστας, που και αυτή όμως έχει ημερομηνία λήξης αφού το 18μηνο εκπνέει στις 6 Νοεμβρίου.

Για αυτό και στους σχεδιασμούς τους είναι να έχουν περάσει όλα από τη Βουλή, ακόμα και'' η αναθεώρηση και επέκταση της δανειακής σύμβασης'', όπως θα ονομαστεί το νέο μνημόνιο, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.
newsbomb.gr