Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: 39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ....

Τριανταεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μαύρο πρωινό της 20ής Ιουλίου του 1974, όταν οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και 200.000 εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Επί 39 χρόνια η Τουρκία με τη βία των όπλων συνεχίζει να κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου.

Στις 05.30, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για τους αξιωματικούς και τους οπλίτες που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ακολούθησε...


... προσκλητήριο πεσόντων. 


Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Δριβελέγκα, τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον πρέσβη της Ελλάδας και άλλους.
Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου.

Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και διακηρύσσουν τη βούλησή τους να αγωνιστούν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Ζougla.gr