Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

96 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 Της Ευγενίας Σκέμπρη μέλους ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
Η εποχή μας – εποχή περάσματος στο Σοσιαλισμό
Β. Ι. Λένιν:«Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό, δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ότι ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε». Με αυτές τις φράσεις ο Λένιν εγκαινιάζει την έναρξη της νέας εποχής, της εποχής μας, που είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία. Το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό πραγματοποιείται με την ...
...κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από την επαναστατημένη εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, δεν υπάρχει ενδιάμεσο πολιτικό σύστημα.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση έγινε το Νοέμβρη του 1917
Στις 7 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 96 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο η Οκτωβριανή Επανάσταση ξεκίνησε με ένοπλη εξέγερση στην Πετρούπολη, στις 25 Οκτώβρη του 1917 που  αντιστοιχεί στις 7 Νοέμβρη του 1917. Ήταν το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα. Ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους «των κολασμένων της Γης» για την έφοδο στο δικό τους ουρανό. Ο Κόκκινος Οκτώβρης έγινε σταθμός και εφαλτήριο της δράσης και της τεράστιας προσπάθειας εκατομμυρίων απλών ανθρώπων του μόχθου, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Ήταν το δημιούργημα της οργανωμένης πολιτικής πάλης των λαϊκών μαζών, με ηγέτιδα την εργατική τάξη, που, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιβεβαίωσε ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα ιστορική εποχή.
Ο καπιταλισμός σαπίζει περιμένοντας το νεκροθάφτη του.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, ο καπιταλισμός φανέρωσε ότι είναι ιστορικά ξεπερασμένος ως κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Δεν μπορεί πια να κινεί τις κοινωνικές εξελίξεις προς την πρόοδο, γι' αυτό και χρειάζεται αντικατάσταση. Η Οκτωβριανή επανάσταση απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν μπαλώνεται, δε διορθώνεται, ανατρέπεται επαναστατικά από την εργατική τάξη με την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κόμματος. Ο καπιταλισμός δεν πεθαίνει μόνος του, σαπίζει περιμένοντας το νεκροθάφτη του. Η όξυνση της συντονισμένης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η εκρηκτική όξυνση όλων των κοινωνικών αντιθέσεων, η ένταση της ανισόμετρης ανάπτυξης, καθιστούν σήμερα πιο επίκαιρη παρά ποτέ τη μελέτη της επαναστατικής εμπειρίας του Οκτώβρη.
Συμπεράσματα από τη νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση
1) Το υποκείμενο της ιστορίας είναι η εργατική τάξη, αυτή έχει συμφέρον και δύναμη να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές της. Η εργατιά συμμαχεί με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται.
2) Με τη νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση επιβεβαιώθηκε η λενινιστική θεωρία ότι μόνο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, που καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, έχει σωστή στρατηγική και δρα καθημερινά ενιαία για την προώθησή της, έχει γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη σε νικηφόρα επανάσταση και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
3) Επιβεβαιώθηκε η θεωρεία του αδύναμου κρίκου, ότι δηλαδή και μια μόνο χώρα ή μια ομάδα χωρών μπορούν να επαναστατήσουν και να νικήσουν παρά τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό. Έχει λοιπόν καθήκον το κομμουνιστικό κόμμα να παλεύει για την επαναστατική ανατροπή στην πατρίδα του, οργανώνοντας το λαό του.
4) Η εγκαθίδρυση και η λειτουργία της πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης, χρειάζεται αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της, τόσο από την αντεπανάσταση και το σαμποτάζ των εκμεταλλευτών όσο και από τις ξένες επεμβάσεις, για αυτό είναι απαραίτητη η  δικτατορία του προλεταριάτου και ο εργατικός έλεγχος που διαφυλάσσει την εργατική εξουσία και εξασφαλίζει την σοσιαλιστική οικοδόμηση.
5) Το κόμμα των μπολσεβίκων ήταν σε ανειρήνευτη πάλη με τον οπορτουνισμό και με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης, που και τότε όπως και τώρα οδηγούσαν το κίνημα στην ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό και τελικά λειτούργησαν και λειτουργούν ως δεκανίκια του συστήματος. Το κόμμα των μπολσεβίκων πάλευε επίσης ενάντια στις απόψεις που θεοποιούσαν το αυθόρμητο, το ανοργάνωτο και την ατομική τρομοκρατία και ξεκαθάριζε στους εργάτες ότι μόνο η οργανωμένη, σωστά προσανατολισμένη πάλη φέρνει νικηφόρα αποτελέσματα.
Τα επιτεύγματα της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης
Η εξουσία της εργατικής τάξης, κατάφερε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αυτό που ποτέ στην ιστορία δεν κατάφερε καμιά καπιταλιστική εξουσία. Στον Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ο αιώνα λύθηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα που βασανίζουν διαχρονικά όλους τους λαούς της γης.  
1) Ο Σοσιαλισμός εξασφάλισε την ειρηνική, αμοιβαία επωφελή συνύπαρξη σε ένα πλήθος  λαών και εθνοτήτων που με σεβασμό συνυπήρχαν στη Σοβιετική Ένωση
2) Εξαλείφθηκε εντελώς η ανεργία, με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Οι νέοι μαζί με το πτυχίο τους έπαιρναν και το διορισμό τους, μειώθηκε ο χρόνος εργασίας.
3) Εξασφαλίστηκε η λαϊκή στέγη ανάλογα με τα άτομα της κάθε οικογένειας και ήταν πάμφθηνες οι παροχές ηλεκτρικού, νερού, θέρμανσης. Όλο το κόστος στέγασης ήταν στο 3% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος.
4) Καθιερώθηκε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία υψηλότατων προδιαγραφών με έμφαση στην πρόληψη, αλλά και την επιστημονική έρευνα.
5) Υπήρχε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες από τον παιδικό σταθμό ως το πανεπιστήμιο, τα μεταπτυχιακά και την πανεπιστημιακή έρευνα. Τα παιδιά ήταν η προνομιούχα τάξη στο σοσιαλισμό. Η μητρότητα προστατεύονταν ουσιαστικά.
6) Ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο ελεύθερος χρόνος και οι διακοπές ήταν δικαίωμα για όλο το λαό και υποχρέωση του σοσιαλιστικού κράτους και γνώρισαν τεράστια άνθηση.
7) Ο Σοσιαλισμός εξασφάλισε την συμμετοχή των εργαζομένων και όλου του λαού όχι μόνο στην διοίκηση του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής διοίκησης, αλλά και στη διοίκηση του εργοστασίου, της υπηρεσίας, της κάθε παραγωγικής ομάδας με τα εργατικά συμβούλια και την ανακλητότητα των αιρετών.
Συμπεράσματα από τις ανατροπές
Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα προσωρινό πισωγύρισμα, σε μια περίοδο που έχει νικήσει η αντεπανάσταση. Αυτή η εξέλιξη μας αναγκάζει να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:
1)                 Η υπεράσπιση της επανάστασης δεν σταματάει με την επικράτησή της, υπάρχει πάντα κίνδυνος πισωγυρίσματος, όσο υπάρχουν κατάλοιπα των προηγούμενων σχέσεων και εφόσον δεν έχει επικρατήσει ο Σοσιαλισμός στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου.
2)                Οι στρεβλώσεις των αρχών του επιστημονικού κομμουνισμού όπως το αδυνάτισμα του κεντρικού σχεδιασμού, η μη κατάργηση κάθε μορφής ιδιοκτησίας και η απαξίωση της συμμετοχής στον εργατικό έλεγχο έχουν καταστροφικές συνέπειες.
3)                 Προβλήματα του οικονομικού και κοινωνικού σχεδιασμού δεν μπορεί να λύνονται με συνταγές και μεθόδους του καπιταλισμού.
4)                Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.
5)                 Η μάχη με τον οπορτουνισμό πρέπει να παραμείνει ανειρήνευτη.
Η επικράτηση του Σοσιαλισμού δεν είναι προφητεία, είναι ανάγκη
Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον έλεγχο των αγορών πληθαίνουν, σήμερα που υπάρχουν λαοί που μαστίζονται από την πείνα και την έλλειψη πόσιμου νερού, σήμερα που μετρώνται σε εκατομμύρια οι άνεργοι, σήμερα που η νεολαία χωρίς τη μόρφωση και την προοπτική που της αξίζει πέφτει στα ναρκωτικά, σήμερα που οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι οδηγούνται στον καιάδα και παρά την εκρηκτική ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η κοινωνική ανατροπή. Αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία την έχει στα χέρια της η εργατική τάξη. Η Παρισινή Κομμούνα και η Οκτωβριανή Επανάσταση δείχνουν το δρόμο στο παγκόσμιο προλεταριάτο. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός.


                                                           Σκέμπρη Ευγενία μέλος ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ