Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΤΑΝΗΣΑ:Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑΒΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ...

Εμφάνιση ΚΑΤΑΒΑΤΗ ΜΑΡΙΑ - ΦΩΤΟ.jpg…Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρεται ότι μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι ή πρόκειται να υπάρξει λόγω του φύλου της θύμα βίας. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν απορρέει ούτε αφορά συγκεκριμένο πολιτισμό, κουλτούρα, χώρα ή ομάδα γυναικών. Η εκδήλωση της βίας είναι ανεξάρτητη από το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των θυτών και θυμάτων και λόγω των διαστάσεών της αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Στη χώρα μας η άσκηση βίας κατά των γυναικών αναγνωρίζεται και τιμωρείται ως έγκλημα σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006.
Ο αγώνας όμως κατά της βίας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε νομοθετικά μέτρα. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας συνδέεται με την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αποτελεί ευθύνη όλων μας.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα βίας κατά των γυναικών μπορεί να αποτελέσει την αρχή της λύσης του κοινωνικού αυτού προβλήματος και να υποκινήσει πολλά από τα θύματα να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής ζητώντας στήριξη  για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Αρχή φόρμας
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, λειτουργεί ήδη το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης Γυναικών Κέρκυρας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, (Διεύθυνση: Ε.Ο. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 7, 49100, Κέρκυρα, Τηλέφωνο: 26610 47396, Fax: 26610 80344, e-mail: kerkyra@isotita.gr.), όπου παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους τομείς της ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας καθώς και νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας.
Επιπρόσθετα, σε αυτή την κατεύθυνση, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση παρέχοντας άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία σε γυναίκες θύματα βίας.