Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ:ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

O Σύλλογος Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. να ενημερώνουν   την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στη σχολή τους  και τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Φοιτητών.Η κάτωθι απόφαση για το εξάμηνο εξωτερικού ελήφθη με την υπερψήφιση του πλαισίου του Φάσματος από τη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φοιτητές εξαμήνου εξωτερικού Germersheim 2013-2014
Στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής λιτότητας, έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση στην παιδεία, και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που οδηγεί σε περικοπές και στο δικό μας τμήμα, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Η μείωση στη χρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την υποχρηματοδότηση του εξαμήνου εξωτερικού, και κατ’ επέκταση την προσπάθεια κατάργησής του.
Το γεγονός ότι το εξάμηνο εξωτερικού έγινε προαιρετικό, δημιουργεί πτυχία δύο ταχυτήτων, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να μεταβούν πλέον στο εξωτερικό μόνο εκείνοι που έχουν την οικονομική άνεση. Για πρώτη φορά, υπήρξαν και φοιτητές, οι οποίοι επέλεξαν να μη μεταβούν στο εξωτερικό, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στην Ελλάδα για οικονομικούς λόγους.
Μεγάλο πρόβλημα υπήρξε και όσον αφορά την ενημέρωση των φοιτητών, οι οποίοι ενημερώθηκαν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή για το αν τελικά θα μεταβούν στο εξωτερικό. Η Πρυτανεία, μάλιστα, από τη μεριά της δεν προκήρυξε έγκαιρα διαγωνισμό για το κλείσιμο των εισιτηρίων, διενεργώντας τον ένα διαγωνισμό μετά τον άλλο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κονδυλίου να καταβληθεί για την αγορά των εισιτηρίων.
Για εμάς που ήρθαμε στο Πανεπιστήμιο του Γκερμερσχάιμ, τα αυτονόητα έξοδα που θα έπρεπε να καλυφθούν από το κράτος περιλαμβάνουν τη στέγαση (εγγύηση για το δωμάτιο, ενοίκιο έξι μηνών (αντί τεσσάρων που διαρκεί η φοίτηση)), καθώς και τη σίτιση (αφού η λέσχη είναι ιδιωτική), που ανέρχονται περίπου σε 1.900€ για έξι μήνες. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το ποσό της εγγραφής στο πανεπιστήμιο, το οποίο με τη σειρά του ανέρχεται στα 105,13€ για ένα εξάμηνο. Το εξάμηνο εξωτερικού, ωστόσο, αποσκοπεί και στη γνωριμία των φοιτητών με τον πολιτισμό της χώρας, το οποίο σημαίνει ακόμη περισσότερα έξοδα. Παρόλα αυτά, το ποσό που δόθηκε ανήλθε σε 460€ ανά φοιτητή για τέσσερις μήνες, το οποίο μάλιστα κατατέθηκε μετά την άφιξή μας.
Το εξάμηνο εξωτερικού δεν είναι προνόμιο, αλλά ανάγκη για τους φοιτητές ενός τμήματος μετάφρασης, αφού μόνο μέσω αυτού έχουν τη δυνατότητα να έχουν ουσιαστική επαφή με τη γλώσσα, την οποία σπουδάζουν. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές του τμήματος, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες.
Καλούμε, λοιπόν, και τον υπόλοιπο σύλλογο να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα εξάμηνο εξωτερικού με υποχρεωτικό χαρακτήρα και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το πανεπιστήμιο.

Φοιτητές εξαμήνου εξωτερικού Leipzig 2013-4
Φτάσαμε στη Λειψία στις 7 Οκτώβρη και το μόνο που είχε πληρωθεί μέχρι την αναχώρησή μας ήταν τα εισιτήρια για να έρθουμε. Τις πρώτες μέρες πολλά έξοδα έπρεπε να καλυφθούν. Αρχικά, η εγγραφή μας στο πανεπιστήμιο που ήταν 125 ευρώ, η προκαταβολή του ενοικίου για τις εστίες και για τα σπίτια, ποσό που κατά μέσο όρο έφτανε τα 400 με 500 ευρώ. Δεδομένου του μεγέθους της  πόλης αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε και εξαμηνιαίο εισιτήριο για τις μετακινήσεις μας από και προς το πανεπιστήμιο, το οποίο κόστισε 95 ευρώ. Επιπλέον υπήρχαν και τα έξοδα διαβίωσης, τα οποία καλύψαμε και καλύπτουμε με δικά μας χρήματα. Το συνολικό ποσό ξεπερνούσε τα 600 ευρώ ήδη από την πρώτη βδομάδα και τα χρήματα που κατατέθηκαν από το πανεπιστήμιο γύρω στα τέλη Οκτώβρη ήταν 462 ευρώ.  Όπως αποδείχτηκε τα χρήματα του πανεπιστημίου δεν επαρκούν ούτε για την πρώτη βδομάδα του εξαμήνου. Δυσκολότερη έγινε η κατάσταση με την καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων από το πανεπιστήμιο. Επομένως θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν επαρκούν για την ομαλή διεκπεραίωση του εξαμήνου εφόσον το ίδιο το πανεπιστήμιο της Λειψίας αναφέρει στην ιστοσελίδα του πως οι υποψήφιοι φοιτητές πρέπει να διαθέτουν για τα πρώτα έξοδα τους τουλάχιστον 500 ευρώ. Πέρα από τις πρώτες αυτές δυσκολίες το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό και η καθημερινή επαφή με την κουλτούρα και την γερμανική πραγματικότητα είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση κάθε μεταφραστή.

ΓΑΛΛΙΑ
Φοιτητές εξαμήνου εξωτερικού Montpellier 2013-4
Οι φοιτητές, που είχαμε επιλέξει το Μοntpellier για να εκπληρώσουμε το εξάμηνο εξωτερικού, φτάσαμε στις 9/9/13. Από τα 18 άτομα, οι 10 μένουν σε δημόσια εστία και 8 σε ιδιωτική.
Τον πρώτο καιρό της άφιξής μας, τα παιδιά της δημόσιας χρειάστηκε να δώσουν  χρήματα για το ενοίκιο Σεπτεμβρίου από  9 και μετά 184€ και την προκαταβολή ενός ολόκληρου μήνα 235€  όσοι δεν το είχαν  κάνει μέσω ίντερνετ το καλοκαίρι.
Τα παιδιά της ιδιωτικής εστίας Foyer Bonnard έδωσαν την εγγύηση ενός μήνα 415€ από τα οποία τα 70€ δεν θα τους επιστραφούν ποτέ ,(υπάγεται στους κανονισμούς της συγκεκριμένης ιδιωτικής εστίας)  και στο τέλος του μήνα πλήρωσαν από 9 Σεπτέμβρη και μετά 231€.
Τα υπόλοιπα 4 παιδιά που περιφέρονταν σε ξενοδοχεία 70€  μέχρι να εγκατασταθούν, τελικά τις δέχτηκαν στο Foyer Bonnard  και πλήρωσαν 57€ για το ενοίκιο μόνο από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος του μήνα. Συν τα 415€ για την εγγύηση.
Κάθε μήνα με την οικονομική βοήθεια της CAF στο ενοίκιο γλυτώνουμε το 1/3 του. Παρ’ όλα αυτά επωφελούμαστε απ’ αυτήν εκ των υστέρων και αυτό δεν ισχύει για τον μήνα Σεπτέμβρη .  Ισχύει από τον Οκτώβρη και μετά, αλλά και πάλι μερικοί είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν όλο το ενοίκιο καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η CAF, η οποία θα τους δοθεί αναδρομικά.
Αυτά όσον αφορά τις εστίες. Για να μετακινηθείς στην πόλη, δεδομένων των αποστάσεων χρειάζεται, και δεν είναι επιλογή σου, να βγάλεις κάρτα τραμ 40€ εγγραφή και ισχύ για ένα μήνα. Κάθε μήνα πρέπει να την ανανεώνεις, 35€. Για να επικοινωνείς, 20€ το μήνα συν την κάρτα SIM 20€ . Ασφάλεια στέγασης για όλο το εξάμηνο από την τράπεζα κάτι παραπάνω από 50€. Για την διατροφή σου, κομματάκι απαραίτητο κάθε γεύμα στην λέσχη κοστίζει 3,15€.  Συνεργασία με το Ιόνιο πανεπιστήμιο ανεκτίμητη.  Τέλος, δεν θα γίνει αναφορά για τα έξοδα του εξοπλισμού του σπιτιού δεδομένου ότι δεν διαθέτεις ούτε ένα ποτήρι.
Τα χρήματα του πανεπιστημίου τα ξοδέψαμε πριν καν τα πάρουμε. Και όλα αυτά πριν τελειώσει ο Σεπτέμβρης. Το ποσό των 546€ κατατέθηκαν στον λογαριασμό μας στις 14/10/13. Η καθημερινή ζωή στο Montpellier προς ενημέρωση των επόμενων φοιτητών είναι πιο ακριβή σίγουρα από τα δεδομένα της Κέρκυρας.

Φοιτητές εξαμήνου εξωτερικού Strasburg 2013-4

Αγαπητοί συμφοιτητές,
Αξιότιμα μέλη της Συνέλευσης Τμήματος,

Ως φοιτητές του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ που έχουν μεταβεί και παραμένουν στο Στρασβούργο για το εξάμηνο εξωτερικού θεωρήσαμε απαραίτητη την εκ των έσω ενημέρωση σε σχέση με τις συνθήκες παραμονής μας εδώ. Έπειτα από δύο μήνες παραμονής στη Γαλλία, είμαστε σε θέση να σας διαβεβαιώσουμε για τη σημασία του εξαμήνου εξωτερικού τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και ως προς την γενικότερή μας παιδεία.
Το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Université de Strasbourg) όντας ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με άρτιες υποδομές και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης μας δίνει την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με μια πληθώρα διαφορετικών αντικειμένων τόσο από το χώρο των ξένων γλωσσών όσο και από κάθε άλλο κλάδο του επιστητού. Συγκεκριμένα, το ITI-RI, με το οποίο το ΤΞΓΜΔ φέτος κλείνει 20 χρόνια συνεργασίας, παρέχει στους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου μαθήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο και στις δυο γλώσσες εργασίας μας με διδάσκοντες που προέρχονται  από τον ακαδημαϊκό καθώς και τον επαγγελματικό χώρο της μετάφρασης. Πέραν τούτου, η παραμονή  μας στην χώρα και η επαφή μας σε καθημερινή βάση με τη γαλλική γλώσσα και το γαλλικό πολιτισμό συμβάλλουν καθοριστικά στην κατάρτιση μας και στην μετέπειτα πορεία μας ως μεταφραστές.
Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή που φτάσαμε στο Στρασβούργο. Αρχικά, ενημερωθήκαμε ότι θα μεταβούμε στο εξωτερικό μόλις μία εβδομάδα πριν την αναχώρησή μας με το εξευτελιστικό συνολικό ποσό των 500,50 ευρώ για διαμονή διάρκειας 4 μηνών και 10 ημερών. Το ποσό αυτό έφτασε στα χέρια μας στις 15/10/2013, ένα μήνα μετά την άφιξή μας (19/09/2013). Ήδη την πρώτη μέρα κληθήκαμε να πληρώσουμε για τα μικρά δωμάτια το ποσό των 312,34 ευρώ για το ενοίκιο του μήνα Σεπτεμβρίου αλλά και την εγγύηση του δωματίου (259,37 ευρώ) συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 571,71 ευρώ, ενώ για τα μεγάλα δωμάτια ποσό για το ενοίκιο του ίδιου μήνα που ανέρχεται στα 498,88 ευρώ το οποίο μαζί με την εγγύηση (408,60 ευρώ) φτάνουν το συνολικό ποσό των 907,48 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι παρά την άφιξη μας δέκα ημέρες πριν το τέλος του μήνα δώσαμε στο σύνολό του το ποσό του ενοικίου για το μήνα Σεπτέμβριο. Ο συνδυασμός αυτών των ποσών με τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης και διατροφής ξεπερνά ήδη κατά πολύ τα τροφεία που μας αντιστοιχούν με αποτέλεσμα την δραματική οικονομική επιβάρυνση μας. Ως εκ τούτου, είναι εμφανές ότι είμαστε αναγκασμένοι να επωμιστούμε εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαβίωσης μας στο Στρασβούργο καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
Εν τέλει, παρά την αδιαμφισβήτητη αξία του εξαμήνου εξωτερικού στο πλαίσιο των σπουδών μας στο ΤΞΓΜΔ, κρίνουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον το ποσό των χρημάτων που αντιστοιχεί σε κάθε φοιτητή δεν αυξηθεί κατά πολύ, είναι αδύνατη η αξιοπρεπής παραμονή των φοιτητών του Τμήματος στο εξωτερικό.

ΑΓΓΛΙΑ
Φοιτητές εξαμήνου εξωτερικού UCLan 2013-4
Στην Αγγλία, το ΤΞΓΜΔ συνεργάζεται με το University of Central Lancashire, που βρίσκεται στο Πρέστον, βορειοδυτικά του Μάντσεστερ. Αν κάποιος επιλέξει να μείνει σε πανεπιστημιακή εστία, τότε θα πρέπει να πληρώσει από 1600 ως 1800 ευρώ, είτε όλα μαζί σε μια συγκεκριμένη προθεσμία, είτε με προκαταβολή 300 ευρώ και πληρωμή του υπόλοιπου ποσού έως το τέλος του καλοκαιριού. Τα δωμάτια είναι ατομικά με κοινή κουζίνα και μπάνιο ανά 4, 5, 6 ή 7 άτομα. Υπάρχουν και ιδιωτικές εστίες και δυνατότητα ενοικίασης κατοικίας, όπου οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος και την απόσταση του ενοικιαζόμενου χώρου από το κέντρο της πόλης.
Το πανεπιστήμιο, που είναι ουσιαστικά και το κέντρο της πόλης, είναι εξαιρετικά οργανωμένο, δίνει πολλές επιλογές σε μαθήματα (από ξένες γλώσσες και αγγλική φιλολογία και λογοτεχνία ως και διοίκηση επιχειρήσεων). Όσοι το επιλέξουν, έχουν την ευκαιρία να κάνουν διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και αντίστροφα με ελληνόφωνη και αγγλόφωνη καθηγήτρια.
Το κόστος ζωής είναι γενικά χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα, αρκεί να έχει κανείς κατά νου την ισοτιμία λίρας- ευρώ (1 λίρα= 1,20 ευρώ), ειδικά όταν βγάζει λεφτά από ελληνική τράπεζα στην Αγγλία, καθώς μπορεί να σου κρατήσει ακόμη και 10 ευρώ σε κάθε συναλλαγή ενώ η κατάθεση χρημάτων μέσω εμβάσματος μπορεί να είναι αρκετά ακριβή, ανάλογα την τράπεζα.
Θα ήταν δύσκολο να πει κανείς πότε ακριβώς τελείωσαν τα τροφεία που δικαιούμαστε από το πανεπιστήμιο, καθώς αυτά τα 500 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς μας περίπου ένα μήνα μετά την άφιξή μας στην Αγγλία, δηλαδή μέσα Οκτώβρη, ενώ είχαμε δώσει τα στοιχεία των τραπεζικών μας λογαριασμών από τα μέσα Ιουλίου και η οικονομική υπηρεσία του Ιονίου Πανεπιστημίου παρέτεινε από βδομάδα σε βδομάδα την κατάθεση των χρημάτων αυτών.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των επιστολών των συμφοιτητών μας, το εξάμηνο εξωτερικού είναι ζωτικό κομμάτι του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. Είναι αυτονόητο ότι φοιτητές με γνωστικό αντικείμενο τις ξένες γλώσσες, τη μετάφραση και τη διερμηνεία πρέπει υποχρεωτικά επί τουλάχιστον ένα εξάμηνο των σπουδών τους να έρθουν σε επαφή με τις γλώσσες εργασίας τους και τις αντίστοιχες κουλτούρες. Ωστόσο, βλέπουμε παράλληλα ότι το εξάμηνο εξωτερικού πραγματοποιείται υπό άθλιες συνθήκες. Τα χρήματα που λαμβάνουν οι φοιτητές (συνολικά 195.000€) δεν επαρκούν ούτε καν για τον πρώτο μήνα του εξαμήνου, με αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνση των γονιών μας, μέσα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πέρα από αυτό, γνωρίζουμε ότι αρκετοί συμφοιτητές μας που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, δεν πήγαν στο εξάμηνο εξωτερικού και ως εκ τούτου οι σπουδές τους βρίσκονται εν κενώ. Σύμφωνα με τον φετικό προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου, η δαπάνη για το εξάμηνο μειώνεται ακόμα παραπάνω, σε 190.000€.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:
-         Δηλώνουμε απερίφραστα ότι εξάμηνο εξωτερικού θα πάμε ΟΛΟΙ και θα πάμε ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ.
-         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το κονδύλι για το εξάμηνο εξωτερικού να φτάσει τουλάχιστον
τις 300.000€. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Όταν το πανεπιστήμιο ξοδεύει 48.000€ για δωρεές σε νεκροταφεία, 300.000€ για ξενώνα αναξιοπαθόντων μελών ΔΕΠ – φάντασμα και 4.000.000€ για την ανέγερση της κεντρικής βιβλιοθήκης, σίγουρα θα μπορέσει να βρει 300.000€ για το εξάμηνο εξωτερικού.
-         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την αναίρεση του προεδρικού διατάγματος σχετικά με την προαιρετικότητα του εξαμήνου εξωτερικού. Σπουδάζουμε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που σημαίνει ότι δεν γίνεται υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και διακρίσεις ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των φοιτητών.
-         Καλούμε τους καθηγητές και τους φοιτητές του ΤΞΓΜΔ σε διαβούλευση πάνω στο μέλλον του εξαμήνου εξωτερικού, όπου θα συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις πάνω στον τρόπο που διεξάγεται το εξάμηνο εξωτερικού (συνεργασία με πανεπιστήμια κλπ.), με στόχο ενδεχόμενη μείωση του κόστους και τη βελτίωση των συνθηκών του εξαμήνου.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ εξάμηνο εξωτερικού για ΟΛΟΥΣ. Αυτό το ψήφισμα είναι μόνο η αρχή, αν η διοίκηση του πανεπιστημίου δεν ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματά μας, θα μας βρει δυναμικά απέναντί της.
Kαλούμε σε κινητοποίηση τους φοιτητές και καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου,  όπως και τους συναδέλφους από τον Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών για όλα τα παραπάνω, για την υπεράσπιση του εξαμήνου εξωτερικού και της δημόσιας και δωρεάν παιδείας την Παρασκευή 22/11 στην Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.