Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

153 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ....

Οι διαξιφισμοί Σαμαρά - Τσίπρα- Βενιζέλου και Κουβέλη

Η ΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


 
Πως εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη αντιπαράθεση Σαμαρά - Τσίπρα πριν την ψηφοφορία, αλλά και κόντρα Βενιζέλου - Κουβέλη για την κεντροαριστερά (Vids)
Άγρια κόντρα στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, Α. Σαμαράς και Α. Τσίπρας.
Με 153 ψήφους κατά, 124 υπέρ και 17 παρών η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές.
Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη. Περισσότερο ενισχυμένη. Μπροστά στην πορεία μας. Εκλογές το 2016, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι, Οδ. Βουδούρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης (από τη Νέα ΜΕΡΑ), Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστρατίδης και Μ. Μπόλαρης.
Παρών δήλωσαν ΔΗΜΑΡ, Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασαπίδης.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Μ. Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ), ο ανεξάρτητος Μ. Ανδρουλάκης και οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Γ. Λαγός από την Χρυσή Αυγή.
Η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και 72 βουλευτές του κόμματός του, ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Η συζήτηση ξεκίνησε την Παρασκευή, συνεχίσθηκε το Σάββατο και κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που διεξήχθη τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Σαμαράς: "Εκλογές θα γίνουν το 2016, δεν παραιτούμαστε"
"Κύριε Τσίπρα, έχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας", είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του πριν την ψηφοφορία. "Εκλογές θα γίνουν το 2016. Μας φέρατε εδώ για να μας ρίξετε, και μας λέτε να παραιτηθούμε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δεν παραιτούμαστε", υπογράμμισε.
"Φτάσατε να ζητάτε από μαθητές να ρίξουν την κυβέρνηση", συνέχισε ο πρωθυπουργός. "Δημόσια τηλεόραση υπάρχει, και θα επιστρέψει στο Ραδιομέγαρο. Εγώ είμαι 7 ημέρες τη βδομάδα, 24 ώρες την ημέρα στο γραφείο μου για να εργάζομαι για τη χώρα", είπε για την ΕΡΤ που ήταν και η αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας.
"Κάνετε πρόταση μομφής εκ του ασφαλούς, ξέρετε ότι δεν θα περάσει. Σε λιγότερο από 50 ημέρες αρχίζει η ελληνική προεδρία στην Ευρώπη και εσείς στοχεύετε στην αποσταθεροποίηση. Τι εικόνα περνάμε στους δανειστές μας; Επιθυμείτε το χάος;. Η θεατρική παράσταση απέτυχε, γιατί δεν ήταν καν θέατρο. Ήταν καραγκιόζ μπερντές", ανέφερε κάνοντας ευθεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Καλείτε τους οπαδούς σας που δεν ανταποκρίθηκε, έξω από τη Βουλή. Για να μας εκβιάσετε. Το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκβιάσει το κοινοβούλιο κ. Τσίπρα;. Έχετε μάθει να υποστηρίζετε κάθε άκρο και κάθε ακρότητα που τώρα καθαρίζει η ελληνική αστυνομία και ο Δένδιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει καταλήψεις στα πανεπιστήμια", συνέχισε.
"Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί, αλλά οι παλιές συνήθειες δεν τον αφήνουν", είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
"Πείτε καθαρά κ. Τσίπρα ότι αλλάζετε θέση να σας ακούσουν όλοι. Αν έχετε αλλάξει ρότα και μυαλά, θα έπρεπε να μας βοηθάτε. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σύγχυση και αντιφάσεις που τις καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί. Δεν μπορείτε να ξεγελατε τον λαό και να παίζετε θέατρο. Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Ο Σαίξπηρ είχε πει από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή, από το γελοίο στο σοβαρό είναι τεράστια".
"Επιλέξατε να πολεμήσετε το μνημόνιο, αλλά δεν μας είπατε τι θα κάντε με το μνημόνιο. Θα το σκίσετε; Θα το καταγγείλετε; Θα το επαναδιαπραγματευτείτε; Όλα μας τα έχετε πει. Εσείς τσακώνεστε μεταξύ σας για το πώς θα κουρέψετε το χρέος και θα βελτιώσετε τους όρους του δανεισμού. 
Εμείς ήμασταν κατά του μνημονίου, αλλά ψηφίζαμε αυτά που ήταν σωστά και έπρεπε να γίνουν. Εσείς θέλετε να μας φέρετε στο χείλος της χρεοκοπίας. Εμείς οδηγούμε τη χώρα στην ανάκαμψη. Ήδη βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε συζήτηση για τον προϋπολογισμό και την αντιμετώπιση της βίας. Θα τα ξαναπούμε. Για την ώρα, δεν μπορείτε καν να γίνετε αντιπολίτευση, όχι μόνο κυβέρνηση. Βήμα βήμα θα βγούμε από την κρίση. Χωρίς ψέμματα. Όχι με παραμύθια. Με σταθερότητα και ασφάλεια", κατέληξε.
Τσίπρας: "Κάνουμε μομφή, επειδή αποτύχατε σε όλα"...

Ούτε στο κραχ του 1929 δεν πέρασε η ανεργία το 25%, ούτε στον τρίτο κόσμο δεν υπήρξε τόση συμπυκνωμένη καταστροφή, τόνισε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια κάλεσε το κοινοβούλιο να αφουγκραστεί το μήνυμα της κοινωνίας αποσύροντας την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
"Μας ρωτάτε για ποιο λόγο κάνουμε μομφή", διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας την απάντηση: "Ε, λοιπόν κάνουμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα σε όσα εξαγγείλατε προεκλογικά και υλοποιήσατε μετεκλογικά".
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου. Την ίδια ώρα, πάνω από 250 χιλιάδες νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει.
Η μομφή είναι εκεί έξω που χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια και τρώνε από σκουπίδια. Κάνουμε λοιπόν μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά και μετεκλογικά.
Καλούμε τη βουλή των Ελλήνων να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα και στο λαό. Δε βρίσκουμε λόγια για να περιγράψουμε την εθνική τραγωδία που βιώνει ο λαός μας".
Στη συνέχεια επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κυβερνάτε με τα ΜΑΤ και με Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η δυστυχία στην κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευτυχία στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. Μιλάτε, χωρίς ντροπή, για success story πάνω στα κοινωνικά ερείπια που δημιουργείτε. Κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται πως διαπραγματεύονται και ετοιμάζονται να βάλουν το μαχαίρι στην πληγή. Οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα είναι ψεύτικες".
Επεισόδιο με Σαμαρά
"Με δύο λόγια ήρθε η ώρα να τελειώσουν τα ψέμματα", συνέχισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και απευθυνόμενος στον Α. Σαμαρά, είπε: "Κοιτάξτε με στα μάτια. Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια;".
Παίρνοντας τον λόγο ο Α. Σαμαράς απάντησε, "δεν σας κοιτάζω στα μάτια για να μη με πιάσουν τα γέλια". "Για κλάματα είστε κύριε Σαμαρά, ο λαός υποφέρει, δεν είστε για γέλια", απάντησε ο Α. Τσίπρας. Περιστατικό που σήκωσε στο πόδι τη Βουλή.
"Είναι ιστορική ώρα, ο καθένας πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Η λύση είναι απλή αλλά πολύ δύσκολη. Να σταματήσει το έγκλημα, να σταματήσετε να ποτίζετε με δηλητήριο την ελληνική κοινωνία. Δεν μπορείτε να μας βγάλετε από το Μνημόνιο. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να ακυρώσει το μνημόνιο. Ο λαός μπορεί να το κάνει με τη ψήφο του", συνέχισε ο κ. Τσίπρας. "Κύριε πρωθυπουργέ, λέγατε ότι το Μνημόνιο είναι λάθος και για να γίνετε πρωθυπουργός κάνατε την πιο θεαματική κυβίστηση", συμπλήρωσε.
Διακοπτόμενος από ειρωνικά χειροκροτήματα από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ, είπε. "Χειροκροτάτε, γίνεστε περισσότερο γελοίοι από την πολιτική σας".
"Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του"
"Τη λύση θα τη δώσει μια κυβέρνηση που θα ζητήσει ανάπτυξη, όχι άλλη ύφεση. Θέλουμε μια κυβέρνηση που κατ' εντολή του λαού θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηφίσει νέους που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Δε μπορεί η οικονομία να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τόκους και τοκοχρεολύσια. Ιδού η λύση, ιδού η ευκαιρία, ιδού και οι εκλογές. Η πρόταση μας είναι ευκαιρία για εσάς", κατέληξε.
Μετά την ομιλία του Α. Τσίπρα, παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι κενή νοήματος και συκοφαντική.
Βενιζέλος: Πράξη απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη η πρόταση δυσπιστίας
"Πράξη θεσμικά ακραία, θεσμικά αμήχανη, απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη", χαρακτήρισε ο Ε. Βενιζέλος την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η "εθνική ανευθυνότητα" έγκειται στο ότι "την ώρα της διαπραγμάτευσης, που πάμε να επιβεβαιώσουμε την είσοδό μας στο τελικό στάδιο της εξόδου από το μνημόνιο έχουμε μία ακραία πράξη υπονόμευσης". Ακόμη χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι παράταξη, αλλά "κόμμα διαμαρτυρίας, όχημα ευκαιρίας", ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει και "υπονόμευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο", διότι η πρόταση δυσπιστίας "υποβάλλεται λίγο πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας".
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος συσχέτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι την ώρα που πρέπει να υπάρξει συμπαράταξη του συνταγματικού τόξου έχουμε μία πράξη που αντιπαρατάσσει το "ετερόκλητο αμάγαλμα" του αντιμνημονίου και έκανε λόγο για "ώσμωση εξ αντικειμένου με την Χρυσή Αυγή", ενώ επέκρινε και τη ΔΗΜΑΡ, για την απόφασή της να ψηφίσει «παρών", τονίζοντας Παράλληλα άσκησε κριτική προς τη ΔΗΜΑΡ που ψηφίζει "παρών" εκτιμώντας ότι "επειδή εμείς, το ΠΑΣΟΚ, λέμε όχι στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτικό, κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου, του αμφιρρέποντος λόγου. Παρών που; Στο πεδίο που διαμορφώνουμε εμείς".
Αντιπαράθεση με Κουβέλη

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, ακολούθησε αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Φ. Κουβέλη. Σύμφωνα με τον πρώτο, στόχος της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι "η τεχνητή πόλωση σε μεσαία εκλογικά επίπεδα" και εκτίμησε ότι "ματαιοπονούν" όσοι πιστεύουν ότι θα την πετύχουν.
Επιπροσθέτως ο Ε. Βενιζέλος επεσήμανε ότι και η ΔΗΜΑΡ προσχώρησε στη λογική των δύο πόλων και σημείωσε: "μόνο που δεν υπάρχουν δύο πόλοι. Υπάρχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση".
"Όταν αναφέρεται στους πόλους καλά κάνει να συναριθμείται μαζί με την κυβέρνηση, αφού έτσι θέλει", του απάντησε ο Φ. Κουβέλης και πρόσθεσε "αλλά έτσι δεν γίνεται η κεντροαριστερά".
Ο Ευ. Βενιζέλος ανταπάντησε ότι δεν θέλει να κάνει δημόσια την συζήτηση με τον Φ. Κουβέλη για τους πόλους, είπε ότι υπάρχουν πολλοί πόλοι και ότι "εμείς θέλουμε ο κρίσιμος πόλος να είναι ο πόλος της κεντροαιστεράς της ευθύνης". Και σχολίασε δεικτικά: "υπάρχει ένας άλλος πόλος επί του οχούμενος εισήλθε ο Κύριος στα Ιεροσόλυμα. Εμείς σταυρωθήκαμε. Έρχεται και η Ανάσταση, κ. Κουβέλη".
Π. Καμμένος: Αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης
Ο λαός βλέπει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος  Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι αυτή την κυβέρνηση την στήριξε μια πλειοψηφία που προέκυψε από ψεύτικες υποσχέσεις. "Αυτή η πλειοψηφία δημιουργήθηκε με ψεύτικες υποσχέσεις. Οι δύο υπεύθυνοι, οι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος, αποτελούν και προσωπικό πρόβλημα. Δεσμεύθηκαν με προσωπικές επιστολές" ότι θα εφαρμόσουν τα μνημόνια και θα πάρουν όλα τα μέτρα που θα τους ζητηθούν, τόνισε ο Π. Καμμένος.
"Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς", είπε και σημείωσε ότι το "λάδι της έχει τελειώσει".
"Ψήφο εμπιστοσύνης καλείστε να δώσετε στους διεθνείς τραπεζίτες θα τους δώσετε το δικαίωμα να σας πάρουν τα σπίτια", αναρωτήθηκε ο  κ. Καμμένος.
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έδωσε έμφαση στο περιεχόμενο της ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να απαντήσει αν θα επικυρώσει την απόφαση των συγκυβερνώντων να συγκαλύπτουν ο ένας τον άλλο είτε σε υποθέσεις με τα εξοπλιστικά είτε σε σχέση με τη δέσμευση του πρωθυπουργού για μία και μόνη εξεταστική που θα αφορά το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο". Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ακόμη ότι "με σημερινή εγκύκλιο του ΓΕΣ βλέπουμε ότι οι απόστρατοι θα έχουν λιγότερα μερίσματα".
Φ. Κουβέλης: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνηση τακτικισμού

Ως κίνηση τακτικισμού χαρακτήρισε την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, λέγοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει "παρών" στη ψηφοφορία.
Όπως είπε η πρόταση δυσπιστίας αυτήν την ώρα αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
Όμως  ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η τώρα, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί.
"Πρέπει να διαπραγματευτεί με τρόπο συγκεκριμένο. Να μη δεχθεί νέα μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Να διεκδικήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής ώστε αυτό να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Να αλλάξουν τα μέτρα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και κοινωνικά επώδυνα".
Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, τόνισε και διερωτήθηκε τι σημαίνει πολιτική σταθερότητα.
Όπως είπε πολιτική σταθερότητα, για τη ΔΗΜΑΡ, σημαίνει αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι επικοινωνιακές αντεγκλήσεις πολεμικού τύπου και στενοκομματικών οριζόντων.
Αλέκα Παπαρήγα: "Στο ίδιο στρατόπεδο κυβέρνηση και αντιπολίτευση"
"Η κυβέρνηση καταθέτει την αυθεντική πρόταση για την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ την ιμιτασιόν πρόταση" δήλωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ανάπτυξη, τόσο όπως τη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η δικομματική κυβέρνηση, θα ωφελήσει τα μονοπώλια και τους καρχαρίες και όχι το λαό, δήλωσε η κ. Παπαρήγα.
"Χωρίς να εξισώνουμε τον ένα πόλο και τον άλλο πόλο, βλέπουμε την συνεισφορά της αντιπολίτευσης στο αστικό πολιτικό σύστημα".
"Έχουμε δύο απόψεις από πλευρά κουτιών, οι οποίες όμως βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, στην ίδια ιδέα ανάπτυξης" είπε, και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βλέπει με νοσταλγία τις "παλιές ευρωπαϊκές ιδέες", οι οποίες ουσιαστικά είναι ίδιες με τις σημερινές.
Το ΚΚΕ, πάντως, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή.
News247