Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ....

  TΡΙΑΝΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ – ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Πατήστε εδώ για να δείτε τι συμβαίνει live στο Κάιρο

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι, όπως μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν πέντε υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι που πυροβολήθηκαν από το στρατό, μπροστά από το σημείο όπου θεωρείται ότι κρατείται ο έκπτωτος πρόεδρος, αναφέρει το CNN.



Συνέχιση των κινητοποιήσεων ζητούν οι ισλαμιστές

Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα» αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του «να μην καταφύγουν στη βία».



Συνελήφθη ο Νο 2 της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σατέρ, συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, του κόμματος των ισλαμιστών και αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο Σατέρ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ως η κύρια μορφή της πολιτικής στρατηγικής του κινήματος, συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο με την υποψία της υποκίνησης σε βία. Μεταξύ των πιο γνωστών προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Σατέρ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Νασρ Σίτι στα ανατολικά του Καΐρου.

Ο Σατέρ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.



Εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί, που αφορούν στελέχη των Ισλαμιστών, ενώ διανύουμε το τρίτο εικοσιτετράωρο από την επιβολή του πραξικοπήματος των στρατηγών του αιγυπτιακού στρατού.

Η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι πλέον η δημόσια τηλεόραση και τα επίσημα ΜΜΕ τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ ως γνωστόν έπαψαν να λειτουργούν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί που πρόσκεινται στους Ισλαμιστές καθώς και το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης όπου ως πιθανότερος πρωθυπουργός φέρεται να είναι ο φιλελεύθερος νομπελίστας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι οι διπλωματικές πηγές στο Κάιρο διερωτώνται το πώς θα αντιδράσουν μαζικά οι Ισλαμιστές.

 

Στα περίχωρα της Ταχρίρ ακούγονταν επί ώρες πυροβολισμοί, ενώ οι διαδηλωτές των αντίπαλων στρατοπέδων πετούσαν οι μεν στους δε πέτρες πάνω στην γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου. Παράλληλα ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες.





Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 26 συνολικά σε όλη την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πάνω από 200 πολίτες έχουν τραυματιστεί. 

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.





Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, πρόσθεσε η τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Την ίδια ώρα ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι συνολικά πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες από επιθέσεις ενόπλων στην πόλη Ελ Αρίς του βορείου Σινά.

Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους την ώρα που φρουρούσαν ένα κυβερνητικό κτίριο, ένα σημείο ελέγχου στο νότιο τμήμα της πόλης και το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.



Υποστηρικτές του Μόρσι επιτέθηκαν στο κυβερνείο του Βορείου Σινά

Ένοπλοι υποστηρικτές του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό, επιτέθηκαν χθες το βράδυ στο κυβερνείο του Βορείου Σινά, στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ύψωσαν την σημαία τους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι οπλισμένοι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο κτήριο, το οποίο είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις της ασφάλειας έπειτα από ανταλλαγές πυροβολισμών, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.

Παράλληλα ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδώσει χθες η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο Βόρειο Σινά, στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν εκδόθηκε καμία τέτοια απόφαση» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στο Reuters όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα.

Πηγή :Zougla.gr.Επ
ιμέλεια: Φλώρα Πέτση