Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ: ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ....

ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

     Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

ΘΕΜΑ: Κατάθεση προτάσεων για ένταξη έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα, Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός»

Στις 19-1-2012 υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Υπουργική Απόφαση (α.π. 2385/ΔΕ-131) για τη διαμόρφωση πλαισίου ολοκληρωμένης παρέμβασης με στόχο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Κέρκυρας μέσω της υλοποίησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τον τουρισμό με τίτλο «Κέρκυρα, Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός», προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης την περίοδο 2012-2016.
Σε απάντηση (α.π. 51601-1/21-12-12) του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων σε προηγούμενη ερώτησή μου για την πορεία υλοποίησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (α.π. 4453/28-11-12) αναφέρεται ότι «πρόθεση της Υπηρεσίας μας (ενν. η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής & Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ) είναι να ενεργοποιήσει το Πρόγραμμα το 2013 με την ένταξη των προτάσεων των τοπικών φορέων που έχουν κατατεθεί, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των διαθέσιμων πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού».  Παρ’ όλα αυτά - αν και ζητείται στην ερώτηση - δεν απαντάται ποιες προτάσεις είχαν καταθέσει έως τότε οι δικαιούχοι του προγράμματος, δηλαδή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι Κέρκυρας και Παξών και τοπικοί φορείς.
Σημειώνεται δε ότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη πληροφορία σχετικά με τη δραστηριοποίηση ή μη της  Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που μεταξύ άλλων έχει την ευθύνη να καταρτίσει το τελικό σχέδιο των προτεινόμενων προς ένταξη έργων.
 Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-       Εάν και ποιες προτάσεις έχουν καταθέσει έως σήμερα οι δικαιούχοι του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Κέρκυρα, Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός»,
-       Εάν και ποιες κατατεθειμένες προτάσεις έχουν αξιολογηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ,
-       Εάν και ποιες κατατεθειμένες προτάσεις έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα, Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός»
Η Ερωτώσα Βουλευτής


       Άντζελα Γκερέκου