Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ "ΘΡΥΛΙΚΟΥ" ΤRABANT !!!

Σίγουρα η Άνγκελα Μέρκελ έχει να θυμάται πολλές βόλτες με Trabant από τα παιδικά της χρόνια στη χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ή πιο σωστά ένα καθεστώς, μια χώρα, μια ιδεολογία. Το Trabant ήταν το αυτοκίνητο του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως αυτός εφαρμόστηκε στην πρώην Αν. Γερμανία.
Στις μέρες μας, στο Βερολίνο του 2013, υπάρχουν ακόμη κάποια που ανήκουν σε εταιρίες ενοικιάσεων και τα χρησιμοποιούν για να τα δίνουν επί ενοικίω στους τουρίστες που θέλουν να δουν πως μετακινούνταν οι υπήκοοι του Έρικ Χόνεκερ και όχι μόνον αυτού.
Εμπνευστής και δημιουργός του Trabant, ο Δρ. Βέρνερ Λάνγκ, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών, 22 χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής του μοντέλου, το 1991.
Το μικρό συμπαθητικό κομμουνιστικό μίνι, με τον 2-κύλινδρο, δίχρονο κινητήρα του, τον μπλε χαρακτηριστικό καπνό του και ισχύ μόλις 26 ίππων, έπιανε δεν έπιανε τα 100 km/h, φρενάριζε όποτε αυτό θυμόταν και από εξοπλισμό ήταν συνώνυμο του… προλεταριάτου.
Με την πτώση του τοίχους το 1989 οι Ανατολικογερμανοί έσπευσαν να καταστρέψουν τα περισσότερα Trabant και μαζί με αυτά τις μνήμες τους από τον κομμουνισμό. Ωστόσο η παραγωγή του σταμάτησε το 1991 και ίσως αυτό να βοήθησε ώστε πολλά κομμάτια από το θρυλικό «Trabbie» να διασωθούν και σήμερα να υπάρχουν κλαμπ φίλων του Trabant. 

Το Trabant εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957. Το όνομά του έχει Σλαβική προέλευση και σημαίνει ουράνιο σώμα.
Newsit.gr