Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ....


το θέμα των ερευνών πετρελαίου στο Ιόνιο!

Γραπτή παρέμβαση για το θέμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο έκανε ο σύμβουλος της Επτανησιακής Αναγέννησης, Μάκης Φόρτες και ζητά τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, με την παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, και ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος τόσο σε ότι αφορά τις έρευνες στις περιοχές κοντά στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο όσο και για την περιοχή των Οθωνών, για την οποία έχει γραφεί ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα ...
...φυσικού αερίου. Το θέμα αυτό θέτει και ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ, Θόδωρος Γαλιατσάτος, ζήτησε σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Π.Σ. και καταλόγισε αδράνεια στον Περιφερειάρχη.
… ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σε απάντηση του σήμερα ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου τονίζει ότι «οι έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο τον απασχολούν από την έναρξη του διαλόγου για αυτές και έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα». Ο περιφερειάρχης σημειώνει ότι σε ένα έως ενάμιση χρόνο θα έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές και θα υπάρξει η δυνατότητα προκήρυξης του διαγωνισμού εξόρυξης, εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά. Συνεπώς, αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι το καταλληλότερο για την οποιαδήποτε συζήτηση τόσο για τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Παρά ταύτα, ζήτησε από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη να παραστεί σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα – έστω και πρώιμα. Πάντως σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Μανιάτη, του απάντησε, «σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη, θα δημιουργηθεί «Πράσινο Ταμείο», ώστε να ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες από τον ορυκτό πλούτο της χώρας και όταν λέμε τοπικές κοινωνίες αναφερόμαστε και στα Ιόνια Νησιά».  
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ
Παράλληλα η περιφέρεια ανακοίνωσε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 10:00 το πρωί, στην Κέρκυρα με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη και τρία ψηφίσματα, εκ των οποίων το ένα αφορά το θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, το άλλο το ν/σ για τα ναρκωτικά και το τρίτο τα νέα οικονομικά μέτρα. Από τα υπόλοιπα θέματα ξεχωρίζουν το Τεχνικό Πρόγραμμα Κ.Α.Π. 2012, η λήψη απόφασης για συγκρότηση επιτροπής συγγραφής ιστορίας Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η αύξηση απολύσεων και ανεργίας. Επίσης ανακοινώθηκε η 3η Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Ι.Ν., για την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 12:00, με τηλεδιάσκεψη.
ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΤΕ
Ως απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο περιφερειακός σύμβόυλος Μάκης Φόρτες το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου που θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το θέμα αυτό μπαίνει στο τέλος και μάλιστα υποβαθμίζεται ως απλό ψήφισμα και όχι ως κύριο θέμα μιας συνεδρίασης. Κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι ταυτόχρονα αρκείται σε καθησυχαστικές ανακοινώσεις για επικοινωνιακούς λόγους.
Σύνταξη:Μαρία Παγκράτη