Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

H KATA ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ....

…Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας!
Χρειάστηκαν μόλις εφτά λεπτά για να πληγεί το γόητρο της χώρας.
                    ΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ
Ληστεία κατά παραγγελία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Η ληστεία στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας διήρκεσε τόσο όσο χρειάστηκε η είδηση να κάνει το γύρο του κόσμου που έπληξε για άλλη μια φορά την ήδη πληγωμένη εικόνα της Ελλάδας.
Στα απόνερα της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης, και η παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.
Η ληστεία ήταν σχεδιασμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Οι δυο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις ...

...07:34 το πρωί στο χώρο του Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνωνέχοντας συγκεκριμένο στόχο.
Να μη φύγουν αν δεν έχουν στα χέρια τους τα πολύτιμα χρυσά στεφάνια και τη συλλογή με τα γραμματόσημα.
Στο μουσείο εκείνη την ώρα υπήρχε μια άοπλη φύλακας, μια 48χρονη γυναίκα, η οποία μόλις είχε αναλάβει τη βάρδιά της στις 07:00.
Εγκληματική ενέργεια; Το γεγονός ότι από τις 06:00 οπότε και ολοκληρώνεται η νυχτερινή βάρδια ενός ένοπλου φρουρού, το μουσείο μένει αφύλαχτο!
Ληστεία κατά παραγγελία;
Οι κακοποιοί, αφού την έδεσαν στη συνέχεια της ζήτησαν επίμονα τραβώντας της μάλιστα και τα μαλλιά, να τους υποδείξει που βρίσκονται τα συγκεκριμένα εκθέματα.
Όταν εκείνη τους ανέφερε ότι αυτά που ζητούσαν δεν βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο, οι άγνωστοι έσπασαν τις προσθήκες με σφυρί και άρπαξαν 68 από τα περίπου  460 περίπου εκθέματα του Μουσείου χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται αυτά για τα οποία αναζητούσαν. 
Σύμφωνα με νεότερα, τα αντικείμενα που εκλάπησαν είναι αναθήματα (προσφορές) των πιστών στο ναό του Διός χάλκινα και πήλινα ειδώλια, ένα χρυσό δαχτυλίδι, αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία.
Έχουν κλαπεί και άλλα που προέρχονται από άλλα 30 μουσεία από όλη τη χώρα, σχετιζόμενα από τους Αγώνες στην αρχαιότητα ανά την Ελλάδα.
Ο συγκλονιστικός διάλογος που ακολουθεί εδραιώνει την υποψία ότι οι δράστες έδρασαν με συγκεκριμένο σχέδιο και κατά παραγγελία.
Ληστής – Που Βρίσκονται  τα Χρυσά Στεφάνια και η συλλογή με τα γραμματόσημα;
 48χρονη φύλακας – Δεν υπάρχουν εδώ  αυτά...
Ληστής – Σε πόση ώρα έρχεται ο άλλος υπάλληλος ;
48χρονη φύλακας – Σε περίπου δέκα λεπτά...Τι είπαν οι ληστές  στην φύλακα πριν φύγουν:Ληστής – Μην μιλάς καθόλου, το κάνουμε για το καλό όλων μας,  θα σου δώσουμε και εσένα κάτι...
48χρονη φύλακας – Δεν θέλω τίποτα...
Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας
Για το συμβάν, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας. Ήδη στον εντοπισμό των δραστών συμμετέχει ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από την Αττική.
Στην Ηλεία έχει σπεύσει και κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής.
Η ΓΑΔΑ για την πρωτοφανή αυτή ληστεία εξέδωσε το παρακάτω ανακοινωθέν:
«Αμέσως μετά τη σημερινή πρωινή καταγγελία σχετικά με την αφαίρεση αρχαίων αντικειμένων από τις προθήκες του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων) στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ανακοινώνεται ότι άμεσα κινητοποιήθηκαν οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων Αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.  
Ο ευρύτερος χώρος που συνέβη η αφαίρεση των αρχαίων αντικειμένων έχει αποκλεισθεί περιμετρικά από αστυνομικές δυνάμεις και διενεργούνται εκτεταμένες αστυνομικές αναζητήσεις και έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών.
Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, άγνωστοι, σήμερα το πρωί, περίπου στις 07.34, ακινητοποίησαν τη φύλακα του Μουσείου και αφαίρεσαν από προθήκες χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι. 
Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου»    
Πολύτιμο υλικό στα χέρια της αστυνομίας ίσως αποδειχθεί το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας. Οι ένστολοι ελπίζουν με την ανάλυση των καρέ να βρουν έστω και κάποιο στοιχείο που θα «δένει» τους δράστες.
Το χώρο επισκέφθηκε και ενημερώθηκε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας που χαρακτήρισε το τραγικό αυτό συμβάν, «τεράστιο πλήγμα στον πολιτισμό και τη χώρα».
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι είχε πει πριν από τρείς μήνες  η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Γεωργία Χατζή
Πηγή βίντεο: patrisnews.com
Πηγή φωτογραφίας: ilialive.gr
 Newsbomb.gr.