Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΡΑΧ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΧΩΡΑ....

                                                                                                                            Της Μανταλένας Πίου
Με ενεργειακό κραχ απειλείται η χώρα Στα πρόθυρα οικονομικού κραχ, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, βρίσκεται για άλλη μία φορά η αγορά, καθώς τα χρέη ηλεκτροπαραγωγών και άλλων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν πλέον τα 600 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σοβαρό ταμειακό πρόβλημα στην εταιρεία, η οποία...
...από τις αρχές του νέου χρόνου μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Κάτω από την πίεση αυτή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, κάλεσε, με επιστολή τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ, του συνδέσμου των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρισμού, Αναστάσιο Καλλιτσάντση σε συνάντηση χθες ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλών, καθώς τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν πλέον τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συνάντηση δεν έγινε, αφού ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, απάντησε με επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι αναγνωρίζει μεν τα χρέη, αλλά οι εταιρείες-μέλη του συνδέσμου δεν μπορούν να πληρώσουν όσο δεν εξοφλούνται από τον ΑΔΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού, ο οποίος φέρεται να χρωστά περί τα 500 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς.
«Προσβλέπουμε σε άμεση πολιτική παρέμβαση για χρηματοδότηση του συστήματος και άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού», φέρεται να καταλήγει η επιστολή του ΕΣΑΗ, η οποία όπως όλες οι επιστολές που ανταλλάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους δύο φορείς έχει κοινοποιηθεί στον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, στον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο. Στη ΔΕΠΑ φέρεται επίσης να οφείλει περί τα 100 εκατ. ευρώ η ΔΕH, αν και η ίδια η ΔΕΗ το διαψεύδει, γύρω στα 70 εκατ. ευρώ η ΒΦΛ η οποία μάλιστα λέγεται ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία να τα ξεπληρώσει, γύρω στα 15 εκατ. ευρώ η ΕΘΕΛ κ.λπ. Πληροφορίες, τις οποίες διαψεύδει η ΔΕΠΑ, αποδίδουν μάλιστα το «αλλαλούμ» με ένα φορτίο υγροποιημένου αερίου (LNG) την περασμένη εβδομάδα σε οικονομική αδυναμία της εταιρείας να το πληρώσει. Κύκλοι της ΔΕΠΑ πάντως αναφέρουν ότι το φορτίο αυτό δεν της παραδόθηκε στις 7/12 όπως είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη παραγγελία και προσθέτουν ότι τουλάχιστον για τον Ιανουάριο η εταιρεία είναι καλυμμένη.
Το θέμα όμως είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί η ΔΕΠΑ, πέρα από τα συμβόλαιά με ξένους προμηθευτές όπως η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Sonatrach και η τουρκική Botas, είναι αναγκασμένη να προπληρώνει σε ξένες εταιρείες τα σποτ φορτία που αγοράζει και μία αδυναμία πληρωμής μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αερίου στην αγορά, με άμεσες συνέπειες στην ηλεκτροπαραγωγή και την ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών. Ειδικά την περίοδο αυτή, που οι καταναλώσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών αυξάνονται κατακόρυφα και η ΔΕΠΑ αναγκάζεται να παραγγέλνει σποτ φορτία LNG για να καλύψει τη ζήτηση, το παραμικρό «ατύχημα» μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες.
Η αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να πληρώσει τους ηλεκτροπαραγωγούς, για να πληρώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη ΔΕΠΑ, φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στη νέα πρακτική συμψηφισμών που εφαρμόζει η ΔΕΗ κάτω από την απειλή της δικής της κατάρρευσης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει στα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 500 εκατ. ευρώ θεωρούνται επισφαλή. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, που είναι θυγατρική της εταιρεία, ξεπερνούν τα 330 εκατ. ευρώ.
Επιμερισμός 
Το παζλ χρεών στην αγορά ηλεκτρισμού συμπληρώνουν τα περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που χρωστά ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) προς τις παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ! Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει ή να περιορίσει την τακτική των συμφηψισμών με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να επιμεριστεί το έλλειμμα και να μην μετακυλίεται όλο στη ΔΕΠΑ.
Ωστόσο για να συμβεί αυτό, χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση της ενεργειακής αγοράς, κάτι που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει αρχίσει να συζητείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Προπληρώνει το φυσικό αέριο
Η ΔΕΠΑ είναι αναγκασμένη να προπληρώνει σε ξένες εταιρείες τα σποτ φορτία που αγοράζει και μία αδυναμία πληρωμής μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αερίου στην αγορά, με άμεσες συνέπειες στην ηλεκτροπαραγωγή και την ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών
Χρηματοδότηση
Χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση της ενεργειακής αγοράς, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει αρχίσει να συζητείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.