Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

1910: ΠΩΣ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΑΠΟ...

                                          τον κομήτη του Χάλεϊ

Φωτογραφία για 1910: Πώς γλιτώσαμε τη συντέλεια από τον κομήτη του Χάλεϊ,Ο κομήτης του Χάλεϊ: η λαμπρότητά του και η ακρίβεια των ραντεβού του με τη Γη τον έχουν κάνει τον πιο δημοφιλή ανάμεσα στους κομήτες. Θα ξαναπεράσει από τη διαστημική γειτονιά μας το 2061.

Η υστερία επιστρέφει λόγω του ημερολογίου των Μάγιας,

Οι συντέλειες πάνε κι έρχονται, αλλά η Γη παραμένει στη θέση της. Το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια φέρνει στο νου το 1910, όταν ο κομήτης Χάλεϊ θα κατέστρεφε τη Γη.

Οι κομήτες πάντα κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με...

... τη συντέλεια του κόσμου. Το 1910, η Γη θα περνούσε μέσα από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ, μήκους 25 εκατ. χλμ. Η αναμονή για ένα εντυπωσιακό θέαμα μετατράπηκε σε υστερία όταν στις 7 Φεβρουαρίου 1910, το Αστεροσκοπείο Γερκς στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντόπισε το θανάσιμο δηλητήριο κυάνιο στην ουρά του κομήτη.

Ο γάλλος αστρολόγος Καμίλ Φλαμαριόν δήλωσε ότι «το κυάνιο θα εισχωρούσε στη γήινη ατμόσφαιρα και πιθανώς θα σκότωνε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας».


Η ανησυχία του κοινού όλο και μεγάλωνε καθώς πλησίαζε η 19η Μαΐου 1910, η ημερομηνία που η Γη θα περνούσε μέσα από την ουρά του κομήτη Χάλεϊ. Τσαρλατάνοι πουλούσαν «χάπια για τον κομήτη» που υποτίθεται ότι προστάτευαν από το κυάνιο. Οι εκκλησίες διοργάνωναν ολονυχτίες και διάφοροι «καταστροφολόγοι» έστελναν επιστολές στο Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, υποστηρίζοντας ότι ο κομήτης θα προκαλούσε τεράστιες παλίρροιες σε ολόκληρη την Αμερική καθώς ο Ειρηνικός Ωκεανός θα άδειαζε μέσα στον Ατλαντικό.

Ως γενικό κανόνα, οτιδήποτε επικαλείται την βαρύτητα ή τις πλημμύρες για το τέλος του πλανήτη είναι μάλλον λανθασμένο διότι η βαρύτητα είναι η πιο ασθενής δύναμη της φύσης. Δείτε πώς ένας μικρός μαγνήτης νικάει την βαρύτητα ολόκληρης Γης και τραβάει ένα σίδερο.

Όταν ξημέρωσε η 20ή Μαΐου 1910, όλοι συνειδητοποίησαν ότι η συντέλεια του κόσμου δεν είχε έρθει. Οι ωκεανοί δεν είχαν αδειάσει, οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει την ζωή τους από το κυάνιο _ αν και η 16χρονη  Εϊμι Χόπκινς σκοτώθηκε πέφτοντας από μια σκεπή ενώ παρακολουθούσε το πέρασμα του Χάλεϊ.

Οι ιστορίες για τον κομήτη εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από τις εφημερίδες και η ζωή συνεχίστηκε κανονικά. Στις μέρες μας, 100 χρόνια αργότερα, η υστερία επέστρεψε λόγω του ημερολογίου των Μάγια που υποτίθεται προφητεύει την συντέλεια του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012.

Δυστυχώς δεν διδαχτήκαμε τίποτε από την τρέλα του 1910, διαπιστώνει ο «Guardian».

Ο Εντμοντ Χάλεϊ κατέπληξε τον κόσμο τον 19ο αιώνα προβλέποντας την επιστροφή του κομήτη που έχει πάρει το όνομά του. Χρησιμοποίησε το νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα για να το καταφέρει. Με μια κίνηση απέδειξε ότι η επιστήμη μπορούσε να πετύχει εκείνο που ισχυρίζονταν ότι κατάφερναν _ αλλά πάντα αποτύγχαναν _ αστρολόγοι και προφήτες: να προβλέψουν ένα μελλοντικό γεγονός. Η ικανότητα πρόβλεψης του μέλλοντος είναι μια σημαντική ιδιότητα της κλασικής φυσικής.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti