Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ: TO KKE ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ....

                         Τραγικές οι ελλείψεις, οι περικοπές.

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα γίνεται όλο και χειρότερη. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας τα χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου...
... οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Η κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 43%, ενώ στο ιατρικό προσωπικό είναι 65%!! Ορισμένες  ειδικότητες δεν υπάρχουν καν και η κατάσταση θα χειροτερεύσει αφού έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι προσλήψεις.  Εξαιτίας όλων αυτών οι κλινικές υπολειτουργούν, σημαντικές μονάδες δεν λειτουργούν καθόλου, υπάρχουν κλειστά κρεβάτια και κλίνες στην ΜΕΘ.

Επικίνδυνη και προκλητική είναι επίσης η έλλειψη αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων και εργαστηρίων στο νοσοκομείο αλλά και στα Κέντρα Υγείας, που διαρκώς υποβαθμίζονται. Οι ασθενείς και οι συνοδοί τους αναγκάζονται να αγοράζουν από την τσέπη τους τα παραπάνω, ενώ κάποιες εξετάσεις δεν γίνονται και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.

Οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές έχουν αναστείλει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς του οφείλονται μεγάλα ποσά και έτσι η επιβάρυνση πέφτει και πάλι στα λαϊκά στρώματα.

Το νέο μνημόνιο και ο προϋπολογισμός θα χειροτερέψουν την κατάσταση.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί το νέο μνημόνιο, ο προϋπολογισμός και ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ. Στόχος και των τριών αυτών εργαλείων είναι η παραπέρα προσαρμογή της λειτουργίας και του συστήματος υγείας - πρόνοιας για τις ανάγκες του κεφαλαίου σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση κρατικών και ασφαλιστικών παροχών και την αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης του λαού. Εκφράζεται έτσι πέρα για πέρα το ταξικό περιεχόμενο της υγείας και της πρόνοιας αφού όλοι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, πρέπει ουσιαστικά οι ίδιοι να επωμιστούν σε  μεγαλύτερο βαθμό το «κόστος» των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Όλα  τα  μέτρα  που παίρνονται στην υγεία - πρόνοια - φάρμακο αποτελούν    αποφάσεις  και κατευθύνσεις της  ΕΕ  για  όλα  τα  κράτη – μέλη, δεν μας τα επιβάλουν κάποιοι. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά στήριζαν τις αναδιαρθρώσεις με  στόχο να  διευκολυνθεί  η  ανταγωνιστικότητα  των  μονοπωλίων.

Το επόμενο διάστημα, η υλοποίηση των αποφάσεων του μνημονίου θα επιδεινώσει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·  Από 1/1/2014 οι ασθενείς θα πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή στο φαρμακοποιό, το οποίο θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ για την οικονομική του ενίσχυση.
·  Οι ασθενείς θα πληρώνουν 25 ευρώ για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο από 1/1/2014.
·  Από 1/1/2013 οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ προς τον ΕΟΠΥΥ σχεδόν διπλασιάζονται.
·  Επεκτείνεται  η λίστα  των  φαρμάκων που δεν  αποζημιώνονται  πλέον  από τα ασφαλιστικά ταμεία.
·  Επίσης σε φάρμακα που  πριν  υπήρχε  μηδενική  συμμετοχή  των ασθενών,  τώρα  καθιερώθηκε ποσοστό συμμετοχής  10%  ή  και  25%.
·  Το 85% των φαρμάκων που συνταγογραφεί ένας γιατρός πρέπει υποχρεωτικά να είναι γραμμένα στη συνταγή με βάση τη δραστική ουσία. Αυτό σημαίνει αύξηση των φθηνότερων αντιγράφων φαρμάκων,  αύξηση των πληρωμών των ασθενών αν «επιλέξουν» την αγορά πρωτότυπου φαρμάκου, αφού πληρώνουν και τη συμμετοχή 25% και τη διαφορά μεταξύ της τιμής του πρωτότυπου και του αντίγραφου, που δεν καλύπτει το ταμείο.

Όλα αυτά  έχουν  ως  συνέπεια  να  αποκλείεται  ένας αυξανόμενος  αριθμός  ανέργων, ανασφάλιστων  κλπ.  από  τις  δημόσιες  υπηρεσίες  υγείας – πρόνοιας – φάρμακα – εμβόλια  κλπ.  ή  ένα  μικρό  μέρος  απ’ αυτούς  να  βρίσκει  διέξοδο  στις  υποτυπώδεις  και  τελείως  ανεπαρκείς  υπηρεσίες  των ΜΚΟ,  «κοινωνικών  φαρμακείων», «κοινωνικών ιατρείων».

Λαϊκή Συμμαχία η μόνη διέξοδος

Πρέπει να μην πιστέψουμε στα ψέματά τους ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία και ότι παίρνονται για το καλό μας. Τα  μέτρα  δεν  είναι  προσωρινά. Επισπεύδεται η  λήψη τους  λόγω  της  καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης  και  θα  παραμείνουν  και  στη  φάση  της  όποιας  ανάκαμψης  προκύψει. Ήδη έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και ακόμη πιο έντονα υλοποιούνται και σε άλλες. Η πάλη του κινήματος στην Ελλάδα τα καθυστέρησε. Πρόκειται για κοινή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ η οποία προωθείται ενιαία και ανεξάρτητα του τρόπου διαχείρισής της και  έχει τις ίδιες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα.

Η ανάπτυξη της πάλης για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, τη διεκδίκηση και όσο είναι δυνατόν την απόσπαση λύσης σε επείγοντα προβλήματα συνδυάζεται με την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών και ανατροπών, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας– πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
         
Γίνεται επιτακτική ανάγκη να ισχυροποιηθεί η συμμαχία, η κοινή δράση των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους, η αλληλεγγύη προς τους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο. Να δυναμώσει η ανάλογη δράση από τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές.
Ο αγώνας να ενιαιοποιείται στα αιτήματα να καταργηθούν οι πληρωμές, να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού ,οδοντίατρων, φαρμακοποιών στις δημόσιες δομές.  Να αναπτυχθούν δημόσια ΚΥ που θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Κανένας ανασφάλιστος, κανένας νέος, μετανάστης κανένα παιδί χωρίς βιβλιάριο υγείας χωρίς δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις θεραπείες, νοσηλεία αν χρειαστεί.

Ατομικές λύσεις διεξόδου, επιβεβαιώνεται  για ακόμα μια φορά, πως δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια, χωρίς λαϊκή πάλη για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία.

Απαιτείται να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Για μία εξουσία που θα οικοδομήσει ένα πραγματικά λαϊκό σύστημα υγείας που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους.


Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Από το  CORFUNEWS.it