Κυριακή 19 Μαΐου 2013

EUROVISION: ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.....

     «Σφήνα» ο Αγάθωνας στις συμμαχίες
«Σφήνα» ο Αγάθωνας στις συμμαχίες
Με 152 βαθμούς οι Κόζα Μόστρα και ο Αγάθωνας κατέκτησαν την έκτη θέση στον 58ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον κόντρα στα προγνωστικά που μέχρι την τελευταία στιγμή είχαν την Ελλάδα εκτός δεκάδας. Οι Κόζα Μόστρα και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών - μας ψήφισαν 26 από τις 39 συνολικά χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό - και να σπάσουν τη μονοκρατορία των σκανδιναβικών και βαλτικών κρατών.



Οι Κόζα Μόστρα και ο Αγάθωνας έκλεισαν τα αφτιά τους σε επικριτικά σχόλια και μικρόψυχες κριτικές και κέρδισαν μια από τις καλύτερες θέσεις που έχει κερδίσει η Ελλάδα μετά τη μεγάλη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Η Ελλάδα όμως κατέκτησε και την,..κορυφή καθώς το τραγούδι του Αζερμπαιτζάν που συγκέντρωσε 234 βαθμούς και σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, είχε γράψει ο Δημήτρης Κοντόπουλος ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε κάνει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Η Ελλάδα πήρε δύο 12άρια από τον Άγιο Μαρίνο και την Κύπρο και δύο 10άρια από την Αλβανία και τη Ρωσία. Υπήρξαν βέβαια και χώρες που παραδοσιακά μας έδιναν μεγάλη βαθμολογία σε παλαιότερους διαγωνισμούς όπως η Σερβία και η Γαλλία που αυτή τη φορά απλά... μας προσπέρασαν.

Η Δανία που ήταν το απόλυτο φαβορί από τον Φεβρουάριο κέρδισε τον διαγωνισμό με δεύτερο το Αζερμπαϊτζάν και τρίτη την Ουκρανία, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσαν η Νορβηγία και η Ρωσία.



Για μια ακόμα φορά οι περίφημες Big Five δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν ενώ η Μπόνι Τάιλερ θα πρέπει να μετάνιωσε τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει το μουσικό της come back σε αυτόν τον διαγωνισμό. Και βέβαια όπως κάθε χρονιά οι γεωπολιτικές συμμαχίες και ειδικά οι συμμαχίες των βαλτικών χωρών και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτές που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως και στους ημιτελικούς έτσι και στον τελικό υπήρξαν κάποια τραγούδια που έκλεψαν την παράσταση. Το φόρεμα-ηφαίστειο της Αλιόνα από την Μολδαβία με το ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα αλλά και το gay φιλί της Κρίστα που εκπροσώπησε την Φινλανδία με μια από τις χορεύτριες ήταν δύο από τα highlights της βραδιάς.
Ένα τραγούδι διαμαρτυρία για την απόφαση του Φινλανδικού Κοινοβουλίου να μην επιτρέψει τον γάμο των ομοφυλοφίλων που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα.



‘Εγκυος ήταν η υποψήφια για την Εσθονία ενώ μεγάλο fun club είχε και ο κόντρα-τενόρος-δράκουλας της Ρουμανίας. Εντυπωσιακή η παρουσία του Αζερμπαϊτζάν με ένα τραγούδι που έγραψε ο Δημήτρης Κοντόπουλος ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έκανε ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Την 43χρονη παρουσιάστρια του διαγωνισμού Πέτρα Μέντε, έντυσε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Ζαν Πωλ Γκωτιέ ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στο Μάλμε Αρένα. Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μια έκπληξη στον σχεδιαστή καθώς πολλοί από τους cameramen είχαν ντυθεί με το θρυλικό μπούστο που είχε σχεδιάσει πριν από χρόνια ο Γκωτιέ για την Μαντόνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση της Loreen της περσινής νικήτριας της Γιουροβίζιον που παρουσίασε το νέο της τραγούδι.

Ο μεγάλος τελικός ξεκίνησε με ένα τραγούδι-ύμνο στην ελευθερία αλλά και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα που έγραψαν δύο από τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος των ΑΒΒΑ που άφησαν εποχή όχι μόνο στη σουηδική αλλά και στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Η Σουηδία με το τραγούδι «Γράφουμε ιστορία» ελπίζει ότι θα σηματοδοτήσει τον ύμνο της Γιουροβίζιον που θα ακούγεται από εδώ και πέρα σε όλους τους διαγωνισμούς. Οι περίπου 12.000 θεατές χειροκρότησαν την παρέλαση των 26 χωρών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό – κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη Γιουροβίζιον. 

Πηγή: Real.gr