Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΣΠΑΝΙΑ ΑΜΦΙΒΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΣΜΟΛΙΚΑ...

Ο σπάνιος αλπικός τρίτωνας Ichthyosaura alpestris προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία
Ο σπάνιος αλπικός τρίτωνας Ichthyosaura alpestris προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία  

Οι αλπικοί τρίτωνες, σπάνια αμφίβια που θυμίζουν σαλαμάνδρα, πεθαίνουν μαζικά στη Δρακολίμνη Σμόλικα στην Ήπειρο, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων. Εκατοντάδες ζώα βρέθηκαν νεκρά από ορειβάτες και οι ειδικοί αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. 

Αντιμέτωποι με το θλιβερό θέαμα ήρθαν οι βιολόγοι Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Αθανάσιος Κοράκης και Γιάννης Σαΐνης, οι οποίοι επισκέφθηκαν εθελοντικά την περιοχή και πήραν δείγματα νερού, αλλά και ορισμένους από τους νεκρούς τρίτωνες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις και να διαπιστωθούν τα αίτια του φαινομένου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, που δεν επέτρεπαν να σχηματίσει κάποιος σαφή εικόνα του πυθμένα και της όχθης της Δρακόλιμνης, οι νεκροί τρίτωνες δεν αποκλείεται να υπερβαίνουν τους χίλιους -μόνο τέσσερις βρέθηκαν ζωντανοί στις πρώτες έρευνες.

Το φαινόμενο του μαζικού θανάτου τριτώνων δεν έχει αναφερθεί σε άλλες αλπικές λίμνες της Ευρώπης, έχει όμως συμβεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές στη Δρακολίμνη της Τύμφης, το 1988 και το 1999, όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου. 

Και τα τρία περιστατικά καταγράφηκαν την άνοιξη, παραμένουν όμως ανεξήγητα. Οι τρεις ερευνητές αναζητούν τώρα μια «λογική εξήγηση».

Ο αλπικός τρίτωνας (Ichthyosaura alpestris), μήκους 9 έως 12 εκατοστών, ζει σε δασικές λίμνες μεγάλου υψομέτρου στην Κεντρική και νότια Ευρώπη, έχει όμως μεταφερθεί και στη Βρετανία. 

Σε διεθνές επίπεδο δεν θεωρείται απειλούμενο είδος, είναι όμως απειλούμενο στην Ελλάδα και προστατεύεται από τη νομοθεσία.

Στην Ελλάδα απαντώνται ακόμα δύο είδη τριτώνων, τους οποίους σπάνια βλέπουν οι άνθρωποι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ