Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ....

Η Γκερέκου αντιδρά - Να μην υπαχθούν τα λιμάνια Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας στην Πάτρα Τι είπε στη Βουλή
Αντίθετη με τη διοικητική αναδιάρθρωση που προβλέπει την υπαγωγή των λιμανιών της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας στο δίκτυο λιμένων Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, εμφανίστηκε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Αντζελα Γκερέκου, στη Βουλή. Η τοποθέτηση της Α. Γκερέκου έγινε στην κατ' άρθρον συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα...
... «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». Η διαφωνία της στο συγκεκριμένο ζήτημα εντοπίστηκε στο άρθρο 39 με παράδειγμα το προτεινόμενο δίκτυο λιμένων της Δυτικής Ελλάδας.
Η βουλευτής και πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι τα δύο λιμάνια της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας παρουσιάζουν συνεχή αύξηση της κίνησης και των εσόδων, και προωθείται η υπαγωγή του σε ένα λιμάνι (Πάτρας) που παρουσιάζει συνεχή μείωση. Η Αντζελα Γκερέκου ανέφερε στην ομιλία της ότι, «τα κέρδη προ φόρων του ΟΛΠΑ για το 2011 ήταν 70.000 όταν της Κέρκυρας ήταν ένα εκατομμύριο. Αν δε, εξετάσουμε τις αφίξεις από την κρουαζιέρα στην Κέρκυρα το 2012 είχαμε 624.000 στην Πάτρα μόλις 374».
Σύμφωνα με την πρώην υφυπουργό, η δημιουργία Λιμενικών Δικτύων θα έπρεπε να διασφαλίζει ότι: «Πρώτον, δεν θα χρειαστεί σε λίγα χρόνια τα θυγατρικά και οικονομικά υγιή λιμάνια να καλύπτουν τα ελλείμματα της μητρικής εταιρείας, αντί να επενδύουν σε υποδομές που θα τα καθιστούν πιο ανταγωνιστικά. Δεύτερον, ότι -είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα της διοίκησης της μητρικής εταιρείας- δεν θα μπει σε δεύτερη μοίρα η τοπική αναπτυξιακή πολιτική που υπηρετούν σήμερα οι προτεινόμενες θυγατρικές εταιρείες που συνδέεται άμεσα με το μέλλον των τοπικών οικονομιών». Χαρακτήρισε λανθασμένη τη δημιουργία δικτύων μητρικών και θυγατρικών λιμανιών και υποστήριξε ότι πρέπει να επανεξεταστεί.
«Με δεδομένο ότι οι οργανισμοί λιμένα ΑΕ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ποιο όφελος μπορεί να έχουν να εντάξουν λιμάνια που κατά βάση εξυπηρετούν είτε συγκοινωνιακές ανάγκες είτε καλύπτουν ανάγκες τοπικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα τα αλιευτικά καταφύγια; Για παράδειγμα, ποιο το όφελος της μητρικής εταιρίας της Πάτρας να εντάξει στο δίκτυό της τα ορφανά λιμάνια των Διαποντίων Νήσων ή το ορφανό λιμάνι του Αγιου Στεφάνου στη Βόρεια Κέρκυρα, που εξυπηρετεί αυτά τα νησιά;» αναρωτήθηκε.
Πρότεινε στις περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν δημοτικά λιμενικά ταμεία, να προβλεφθεί η δυνατότητα της σύναψης μιας προγραμματικής σύμβασης που θα επικυρώνεται με υπουργική απόφαση ανάμεσα στα κεντρικά λιμενικά δίκτυα και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε η τελευταία να μπορεί να διαχειριστεί τα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτά τα λιμάνια.


ΠΗΓΗ:THE BEST NEWS