Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΖΩΡΖ ΜΟΥΣΤΑΚΙ....

 Οι γονείς του ήταν Έλληνες από την Κέρκυρα.
Ο τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί

Ο Ελληνικής καταγωγής διάσημος γάλλος τραγουδιστής και συνθέτης Ζορζ Μουστακί, δημιουργός τραγουδιών που έγιναν κλασικά, όπως τα "Milord" και "Le Meteque", απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 79 ετών, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του. Το 2011, ο Μουστακί, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, είχε κάνει γνωστό πως έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα και πως η "μη αναστρέψιμη" ασθένειά του τον καθιστούσε "οριστικά ανίκανο να τραγουδά".
Ο Ζορζ Μουστακί, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γιούσεφ Μουστακί, γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1934 στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του ήταν έλληνες σεφαραδίτες εβραίοι από την Κέρκυρα...

...οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αίγυπτο.
Το 1951 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Ζορζ Μπρασένς και υιοθέτησε το μικρό του όνομα εκφράζοντας το θαυμασμό του προς αυτόν.
Ο Μουστακί έγραψε περίπου 300 τραγούδια για τους μεγαλύτερους γάλλους ερμηνευτές, όπως η Εντίτ Πιάφ ή ο Υβ Μοντάν, πριν τα τραγουδήσει ο ίδιος με επιτυχία.
Τα πιο διάσημα τραγούδια του παραμένουν το "Milord" (1958), γραμμένο για την Εντίτ Πιάφ και μεταφρασμένο σ' ολόκληρο τον κόσμο, μετά το "Le Meteque" (Ο Μέτοικος, 1969), που τραγουδήθηκε αρχικά από την Πία Κολόμπο και το ρεφρέν του έχει κάνει το γύρο του πλανήτη.
Πολλά άλλα από τα τραγούδια του έγιναν κλασικά, όπως αυτά που ερμήνευσε το 1966 ο Σερζ Ρεζιανί, ("Sarah", "Ma liberte", "Ma solitude", "Votre fille a vingt ans"), αλλά επίσης τα "La Dame Brune" (το τραγούδησε η Μπαρμπαρά το 1968) ή ακόμη τα "Joseph" και "La Marche de Sacco et Vanzetti".
Ο Ζορζ Μουστακί, ο οποίος ήταν επίσης ζωγράφος, ζούσε εδώ και πάνω από 40 χρόνια στο Ιλ Σεν-Λουί, στο Παρίσι.


Ert.gr