Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

ΩΔΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑ !!!

ΩΔΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
Ας σταθούμε σήμερα στις χαρές του Πάσχα. Εξω η κακομοιριά, μέσα η χαρά. Θα θυμίσω- δεν γίνεται να μη το θυμίσω- ότι, σαν σήμερα, στις 7 Μαϊου του 1824 ( τότε που η επαναστατημένη πατρίδα μας πάλι δυστυχούσε αλλά και πάλι πνιγόταν στη διχόνοια), έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη η περίφημη 9η συμφωνία του Μπετόβεν, το ύψιστο μουσικό δημιούργημα όλων των εποχών, που ο συνθέτης το τελείωσε εντελώς κουφός.
Το τελευταίο μέρος της συμφωνία αυτής είναι ο περίφημος «Υμνος της Χαράς», εμπνευσμένος  από τους στίχους του Φρήντριχ Σήλερ, κορυφαίου Γερμανού ποιητή και θερμού φιλέλληνα, όπως και ο στενός φίλος του Γιόχαν Γκαίτε. Ο «Υμνος της Χαράς» είναι, ως γνωστόν και ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλεί τους λαούς να αγκαλιαστούν και να συναδελφωθούν για το καλό της ειρήνης. Με την ευκαιρία όμως αυτή θέλω να ξαναθυμίσω στην «φράου» Μέρκελ και στον «χερ» Σόϊμπλε τι έλεγαν για την δόλια Ελλάδα αυτοί οι δύο μεγάλοι, ΟΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΙ, της τέχνης...

...Ο ΓΚΑΙΤΕ: «Ευρώπη είναι ο Ομηρος, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευρυπίδης, ο Φειδίας, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης. Οι Ελληνες είναι συγγενείς μου, είναι δάσκαλοί  μου, τους θαυμάζω σαν άφθαρτες διάνοιες. Ο,τι είναι η καρδιά  και ο νους για το σώμα, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα!…» ( απόσπασμα επιστολής προς το γιό του στις 5 Ιουλίου του 1815)
Ο ΣΗΛΕΡ: « Ελληνα, όπου και αν γυρίσω τη σκέψη μου, όπου και αν στρέψω την ψυχή  μου, μπροστά μου σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, ποίηση, θέατρο, επιστήμη, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική, ιατρική, δημοκρατία, ισονομία, ισοπολιτεία, ό,τι και αν αναζητώ μπροστάρης είσαι εσύ και αξεπέραστος!…» ( από το βιβλίο «Ελληνικά» του Βάλτερ Σαβάζ Λαντόρ ,1847).
 Μπετόβεν, Γκαίτε, Σήλερ: Τρείς πολύ μεγάλοι Γερμανοί υμνητές της χαράς, της ειρήνης και της ελευθερίας,  που αν ζούσαν σήμερα θα τα έψελναν από την καλή στους κυνικούς άρχοντες του Βερολίνου. Ιδιαίτερα δε ο ανατρεπτικός Μπετόβε ν που έσκισε την αφιερωμένη στον Ναπολέοντα 3η συμφωνία του όταν έμαθε ότι  ο επαναστάτης του 1789 φόρεσε το στέμμα του αυτοκράτορα!…
Αυτά για να παίρνουμε κουράγιο…
enikos.gr