Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΕΠΤΑΝΗΣΑ:ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το Ι΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (30 Απριλίου – 4 Μαΐου 2014). Περισσότεροι από 500 εγγεγραμμένοι σύνεδροι, ιδίοις εξόδοις.
Η έναρξη (ολομέλεια) θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία, στις 30 Απριλίου, ώρα 5.30 μ.μ. Θα προηγηθεί στις 5 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια και στην προτομή του Διονυσίου Σολωμού.

Θα πραγματοποιηθούν παράλληλες συνεδρίες την 1η 2α και 3η Μαΐου, πρωί και απόγευμα, σε πέντε αίθουσες αίθουσες του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στις αίθουσες; Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως, Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας, Αρχεία Νομού Κερκύρας, ΜΑΕΔΗΚ (Φαληράκι) και Δικηγορικός Σύλλογος Κερκύρας.
Η καταληκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί ξανά στην ...

...Ιόνιο Ακαδημία, στις 4 Μαΐου, ώρα 10.45 π.μ.. Θα προηγηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στις 7.30 μ.μ. Στα πλαίσια της καταληκτήριας συνεδρίας θα αποδοθεί και μεταθανάτια τιμή σε πρωτεργάτες των Πανιονίων Συνεδρίων και των επτανησιακών γραμμάτων, παρουσία συγγενών ή εκπροσώπων των συγγενών τους, οι οποίοι θα παραλάβουν τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο.
Το 2014 συμπληρώνονται εκατόν πενήντα χρόνια, αφότου εισήλθε η Επτάνησος στους κόλπους της μητέρας πατρίδας. Συγχρόνως κλείνει μία εκατονταετία από την έναρξη του σπουδαίου θεσμού των Πανιονίων Συνεδρίων. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών ανέλαβε τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου στον τόπο όπου για πρώτη φορά λειτούργησε ο θεσμός αυτός το 1914. Η διεξαγωγή του στο νησί των Φαιάκων είχε οριστεί με απόφαση των δύο τελευταίων Πανιονίων Συνεδρίων, του 8ου στα Κύθηρα και του 9ου στους Παξούς.
Εκτός του πανηγυρικού χαρακτήρα του, με συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις, ξεναγήσεις, λόγω της διπλής επετείου, το Συνέδριο αυτό θα έχει τον καθιερωμένο επιστημονικό χαρακτήρα, ώστε να προβληθούν αφενός η Ιστορία, τα Γράμματα, οι Τέχνες και οι Επιστήμες του χώρου, αφετέρου να τονισθεί η ενότητα και ιδιαιτερότητα του επτανησιακού πολιτισμού.  
Επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τ. πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Περικλής Παγκράτης, πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Πρόεδρος ο Θεοδόσης Πυλαρινός, αντιπρόεδροι ο Γεώργιος Μοσχόπουλος, ο Νίκιας Λούντζης κι ο Ευριπίδης Γαραντούδης, γραμματέας ο Δημήτρης Κονιδάρης, ταμίας ο Λουκιανός Ζαμίτ, μέλη οι Νάσος Μαρτίνος, Κώστας Καρδάμης, Βασίλης Λέτσιος, Σωτήρης Τριβιζάς, Νικολαΐς Πέννα, Ρένα Κρουαζιέ-Μασωνίδη, Σπύρος Γαούτσης και Νίκος Κοσκινάς.
Στην επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών μετέχουν, πλην του Σπύρου Ευαγγελάτου, οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Βοκοτόπουλος και Χρύσα Μαλτέζου.
Σύμβουλοι του προγράμματος είναι οι, Κατερίνα Δεμέτη, Παρασκευή-Κοψιδά Βρεττού, Δώρα Μέντη και Ηλίας Τουμασάτος.
Την οικονομική επιτροπή αποτελούν οι, Κώστας Λιντοβόης (πρόεδρος), Παναγιώτης Βρυώνης και Παύλος Μεταλληνός.
Πολύτιμη υπήρξε η αμέριστη βοήθεια αρχών, φορέων και μεμονωμένων προσώπων, καθώς και φοιτητών για γραμματειακή υποστήριξη.
Οι θεματικοί κύκλοι του 10ου Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου είναι: Ιστορία, Λογοτεχνία, Αρχαιολογία, Αρχαιογνωσία, Εκκλησία, Παιδεία, Σύγχρονος περιηγητισμός, Τέχνη, Πολιτισμός, Τυπογραφία.
Το πολυσέλιδο πρόγραμμα (άνω των 100 σελίδων) είναι αδύνατο να δημοσιευθεί, καταγράφονται όμως χάρη δείγματος οι τρεις στρογγυλές τράπεζες.   
1)      Θέμα: «Η ζωγραφική στα Ιόνια Νησιά από τον μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα. Τέχνη μεθορίου ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή;». Συντονιστής: Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος. Συμμετέχουν: Αικατερίνη Δελλαπόρτα, Θεοδώρα Μαρκάτου, Γιάννης Ρηγόπουλος, Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου.
2) Θέμα: «Η πεζογραφία στα Επτάνησα τον 19ο αιώνα». Συντονιστής: Νάσος Βαγενάς. Συμμετέχουν: Δημήτρης Αγγελάτος, Λάμπρος Βαρελάς, Θεοδόσης Πυλαρινός, Κατερίνα Τικτοπούλου.  
 3) Θέμα: «Τα Επτάνησα και η νεοελληνική αναγέννηση». Συντονιστής: Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς. Συμμετέχουν: Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργος Δονάτος, Γιώργος Κοντογιώργης, Νίκος Κουρκουμέλης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Σπύρος Φλογαΐτης.
Λεπτομέρειες για το 10ο Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο θα βρει ο ενδιαφερόμενος στον ιστότοπο: www.panioniosynedrio.gr